Hopp til innhold

Fikk skryt av Erna – nå er Bergs klubb i rasismetrøbbel igjen

For to uker siden var Erna Solberg i Warszawa og roste den polske toppklubbens innsats mot rasisme. Nå er Legia Warszawa i trøbbel igjen. – Det finnes ingen plass for rasisme i fotballen, sier Henning Berg.

Erna Solberg besøkte Henning Berg

STATSMINISTERBESØK: Erna Solberg hilste på Henning Berg og hans klubb Legia Warszawa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Klubben er i søkelyset etter kampen mot belgiske Lokeren i Europa League forrige onsdag. Supporterne skal ha ropt rasistiske ord mot motstanderens keeper Boubacara Barry og fyrt opp pyrotekniske effekter. Etter kampen skal de videre ha slåss i gatene med belgiske supportere og belgisk politi.

– Vi er ikke glade for det som skjedde. Det finnes ingen plass for rasisme i fotball. Vi må jobbe hardt for at slike situasjoner ikke gjentar seg, sa Berg på en pressekonferanse før Legias kamp mot Cracovia i kveld, som Legia vant 2-0.

Solberg-besøk

Rasisme-saken kommer like etter at Norges statsminister Erna Solberg var på statsbesøk i Polen og tok turen innom Legias stadion. Der roste hun Henning Berg og klubben for deres systematiske jobbing mot rasisme.

– Samtidig er de ganske realistiske på at det kan være vanskelig å få bort alt sammen, sa Solberg til NTB den gangen.

FBL-EUR-C3-LOKEREN-LEGIA

RASISME: Det var i kampen mellom Legia og Lokeren at supporterne til den polske klubben skal ha kommet med rasistiske tilrop.

Foto: KURT DESPLENTER / Afp

Det er ikke mange måneder siden Legia forrige gang var i UEFAs søkelys for rasisme. I august i fjor fikk klubben 235.000 kroner i bot etter rasistiske tilrop fra supporterne til motstander TNS fra Wales i mesterligakvalifiseringen. Det førte til delvis tomme tribuner i den påfølgende kampen mot Steaua Bucuresti.

Tøffere straff

Den polske UEFA-delegaten Kazimierz Oleszek sier til flere polske radio- og TV- stasjoner at klubben nå kan vente seg en enda tøffere straff. Han tror at straffen blir tre internasjonale kamper foran tomme tribuner.

– Jeg vet ikke hvilket omfang straffen vil få. Vi kan kun spekulere, sier Berg.

– Vi vet ikke hvem som ropte rasistiske slagord, men det skjedde i våre supporteres sektor. Det er det ingen tvil om og derfor er vi ansvarlige for dette.

Klubbens stadion, Wojska Polskiego, har et kapasitet på 31.000 tilskuere. Bergs menn har overbevist i Europa League og har allerede avansert til 16-delsfinalen.

UEFA kommer med en beslutning på tirsdag.



Siste nytt

  • Disse blir Holmenkollens rivaler om skiskytter-VM

    Holmenkollen får konkurranse fra Hochfilzen og Kontiolahti om å få arrangere VM i skiskyting i 2028 og 2029.

    Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at trioen har søkt på begge mesterskapene. Tildelingen skjer på kongressen i Beograd i slutten av september.

    I februar ble det kjent at Norges Skiskytterforbund (NSSF) og Oslo kommune kom til å jobbe for å få VM tilbake til Holmenkollen. Det ble sist arrangert der i 2016.

    – Holmenkollen arrangerer verdenscup i skiskyting hvert år, og vi er en anerkjent arrangør i skiskyttersirkuset. At en stor medlemsnasjon som Norge også påtar seg større mesterskap med jevne mellomrom, er både ønskelig og forventet, sa NSSFs generalsekretær Morten Djupvik i vinter.

    Hochfilzen var østerriksk arrangør senest i 2017, mens finske Kontiolahti hadde det i 2015. (NTB)

    Skiskyting
    Foto: NTB
  • OL-toget er gått for norske turnere

    Norge stilte med to turnere i OL i Tokyo. Nå er det klart at sommerens Paris-OL går uten en eneste norske turner.

    I Tokyo-OL deltok Julie Dicko Erichsen og Sofus Heggemsnes. Veldig mye skal til om en norsk turner klarer å ta seg til Paris. Nåløyet er blitt trangere og trangere.

    – Det toget er nok dessverre gått. Det meste av OL-kvalifisering skjedde i forbindelse med verdenscupen, og det skal mye til om noen av våre klarer å kvalifisere seg via EM. Det er blitt tøffere og tøffere, og kravene er skjerpet. Hadde det vært for to år siden, så hadde det holdt, sier generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund til NTB. (NTB)

    2OHd_s3PmuU
    Foto: NTB
  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal