Hopp til innhold

Kowalczyk om tapet i Oslo-VM: – Tristeste dagen i hele min karriere

KRAKOW/OSLO (NRK.no) Justyna Kowalczyk skal nå samarbeide med slovenske Petra Majdic for å slå det de kaller «Norges røde armé».

Bjørgen

Her jubler Marit Bjørgen for sitt tredje VM-gull i Oslo da hun snek seg forbi Justyna Kowalczyk (bak) helt på slutten i 10 kilometer klassisk.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Kowalczyk

Her jubler Justyna Kowalczyk etter å ha vunnet 10 kilometer klassisk under verdenscuprennet i Falun i mars.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Marit Bjørgens største rival møtte pressen i Krakow sammen med den tidligere storsprinteren Petra Majdic. Sloveneren er nå samboer med den nye treneren for det polske kvinnelandslaget Ivan Hudac.

32-åringen bekreftet at hun skal tilbringe mye tid sammen med Kowalczyk og de polske jentene denne sesongen, men Majdic ville ellers ikke si så mye om samarbeidet.

– Jeg kom til Krakow kun for å shoppe, sa Majdic, som ble trent av Hudac i seks år før hun la opp i fjor.

Polske medier er likevel sikre på at Majdic blir en viktig rådgiver for polakken i kampen mot de norske langrennsjentene, som har fått klengenavnet «Norges røde armé» på grunn av draktfargen og dominansen i verdenscup-teten.

– Tristeste dagen

Kowalczyk innrømmer at fjorårets VM-fiasko i Oslo er en ekstra motivasjon foran kommende VM-sesong.

– Dagen jeg tapte 10 kilometeren mot Bjørgen med noen sekunder på slutten var den tristeste i hele min karriere, sa Kowalczyk, som også tok sølv bak Bjørgen på 15 kilometer jaktstart.

Hun legger ikke skjul på at formen prikkes inn mot VM i Val di Fiemme selv om det kan være på bekostning av verdenscupen og Tour de Ski

– VM er absolutt hovedmålet, sa Kowalcyk, som har tre Tour de Ski-seirer på rad.

– Justyna begynner hver sesong relativt svakt for å komme i form etter hvert. Det blir trolig slik også i år, la trener Alexander Wieritielnyj til.

Polakken har likevel forhåpninger om å hevde seg i både verdenscupen og Tour de Ski, vel vitende om at det er mulig å hente mange verdenscup-poeng i touren.

Høydetrening i Italia

Majdic

Petra Majdic hadde mange dueller mot Marit Bjørgen og de norske sprintjentene før hun la opp i fjor.

Foto: Timur Nisametdinov / Ap

Marit Bjørgen og det norske landslaget er nå på den årlige høydesamlingen i Val Senales. Her legger de en siste justering på formen før åpningsrennet på Beitostølen 16.-18.

– Kroppen er enda bedre nå enn den har vært noen gang. Jeg har kjent at kroppen har vært sliten etter all hardtreningen frem til nå, sier Bjørgen til VG, og innrømmer at hun har slitt med ettervirkningene av hardtreningen som ga henne en nedtur i perioden 2006-2009.

– Jeg tåler mye mer nå, og restitusjonen går mye fortere. Jeg tåler større belastninger igjen, sier Bjørgen til avisen.

Justyna Kowalczyk føler seg også i bedre slag enn på lenge. Polakken ble kneoperert umiddelbart etter sesongavslutningen i fjor, og har brukt store deler av sommeren til rehabilitering.

– Jeg trener for fullt og jeg kan til og med sitte med kryssede ben, noe jeg ikke har klart de siste 2-3 årene. Endelig har jeg helt friske ben, sa Kowalczyk på pressekonferansen.

Til tross for å ha kommet sent i gang med skitreningen, er hun sikker på at hun er godt forberedt i møte med Bjørgen og resten av «den røde armé».

– Denne sesongen blir ekstra tøff, men jeg er klar til kamp, sa Kowalczyk, som nå reiser til Muonio i Finland for å forberede seg til verdenscup-åpningen i Gällivare 23.-24.-november.

Siste nytt

  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB
  • Gåskjenn imponerte igjen i Vueltaen

    Ingvild Gåskjenn imponerte igjen og tråkket inn til 11.-plass på den tøffe etappen i kvinnenes Vuelta a España fredag.

    Hun hang med tetgruppen helt til bare et par kilometer gjensto av den siste bratte stigningen. Da ble det for tøft å matche tempoet til de beste, men hun kom i mål ett minutt etter etappevinner Évita Muzic.

    Den franske 24-åringen var den eneste som greide å følge nederlandske Demi Vollering i den røde ledertrøya, og hun passerte henne også på de siste metrene.

    Vollering økte med sin 2.-plass forspranget til sine nærmeste rivaler i sammendraget. Før de to siste etappene er hun 56 sekunder foran italienske Elisa Longo Borghini.

    Gåskjenn er beste norske på 15.-plass, 5.13 minutt bak lederen.

    fOJ3-7Dfrfg
    Foto: NTB
  • Foden og Shaw vant journalistpris – Ødegaard og Terland i topp seks

    Manchester City-spillerne Phil Foden og Khadija Shaw er av fotballjournalistforeningen (FWA) kåret til sesongens spillere i engelsk fotball.

    Foden fikk 42 prosent av stemmene i avstemningen om årets mannlige spiller. Han vant foran Arsenal-spiller Declan Rice og lagkamerat Rodri. Martin Ødegaard endte på fjerdeplass.

    Det er tredje gang på de fire siste årene at prisen går til en City-spiller. Erling Braut Haaland vant i fjor og Ruben Dias i 2021.

    Elisabeth Terland ble beste norske kvinne på femteplass. Hun har hatt en meget god sesong for Brighton. (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal