Hopp til innhold

Storaksjon mot Hockey-Norge – kemnerne gransker alle toppklubbene

Presidenten i ishockeyforbundet er bekymret for hva kemneren kan komme til å finne etter flere måneder med gransking av norske eliteserieklubber i ishockey.

Kemneren har sett på økonomistyringen i de norske ishockeyklubbene. De mener alle klubbene kunne trengt et grundig kurs i regnskapsføring og budsjettering.(Reporter: Anders Engeland).

Alle ishockeyklubbene i eliteserien har i løpet av de siste månedene hatt besøk av kemneren.

Gerhard Nilsen

Ishockeypresident Gerhard Nilsen velger å tro at det er uvitenhet og ikke bevisst forsøk på fusk som er årsaken til eventuelle feil kemnerne finnes i hockeklubbene.

Foto: Pernille Solås / NRK

– Vi ser behov for opplæring, og det er betydelige forbedringspunkter, sier president Gerhard Nilsen i Norges ishockeyforbund til NRK.

Siden februar har kemnerkontor over hele landet jobbet sammen for å lete etter feil i skatte- og avgiftsbetalingen til alle eliteserieklubbene i landet.

Dette er første gang kemnerkontorene tar for seg en idrett så systematisk som dette, og i løpet av få uker er resultatet av det omfattende bokettersynet klart.

Oslo-kemner Astri Marija Rosenqvist sier de forventer å finne feil i denne typen aksjoner, men vil ikke røpe hva de har funnet.

– Vi har sett mye på lønnsoppgaveplikten, og på lønn i form av naturalytelser som fri bil og fri bolig. Vi har også sett på utenlandske spillere som beskattes på en spesiell måte i Norge, sier hun.

Feil i fotballen

Hockeyklubber gransket - grafikk

Alle de ti eliteserieklubbene er kontrollert i aksjonen.

Foto: Christoffer Holm / NRK
Astri Marija Rosenqvist

Oslo kemnerkontor ved kemner Astri Marija Rosenqvist har koordinert aksjonen mot eliteserieklubbene.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Kemneren forteller at erfaringer fra andre deler av idretten de siste årene er noe av bakgrunnen for at de nå gransker ishockeyklubbene nærmere.

– Vi har sett at det har vært en del feil i fotballen, og derfor har vi funnet ut at vi vil se på andre deler av idretten også, sier Rosenqvist.

Mye tyder på at også i enkelte ishockeyklubber har en historie med juks.

I 2008 hadde NRK Sport en serie saker der kilder i Hockey-Norge snakket om omfattende juks med blant annet kjøregodtgjørelse. En vanlig måte å jukse på, mente en kilde, var å inngå avtaler der lønn ble utbetalt som kjøregodtgjørelse.

På den måten slapp klubben å betale arbeidsgiveravgift, og spilleren slapp skatt.

Så langt tilbake i tid går imidlertid ikke kemnerne denne gangen. Samtlige 2012-regnskap er gjennomgått, og i enkelte tilfeller også regnskapene for 2011.

– Hjertedrevet virksomhet

Hvorvidt det pågår bevisst juks i dag, ønsker ikke hockeypresidenten å spekulere i. Han velger derimot å tro at det er mangel på kunnskap om et komplisert regelverk som er forklaringen på eventuelle feil.

– Jeg tror det er veldig mye hjertedrevet virksomhet der man prøver å løse de finansielle utfordringene etter hvert. Og når man først er i gang med en sesong og mangler penger til arbeidsgiveravgift, så står man overfor dilemmaer om man skal betale lønn og beholde spillerne eller om man skal si at det er stopp, sier Nilsen.

Dersom det blir påvist juks, kan kemnerne komme til å straffe klubbene i etterkant. Men økonomisk straff er ikke det eneste målet med denne typen aksjoner. Kemnerne ønsker også å gi informasjon og veiledning til klubber som sliter.

Flere sliter økonomisk

I norsk ishockey er Stavanger Oilers i en særklasse når det kommer til økonomiske muskler. Etter at de åpnet sin nye ishall i 2012, har de nå økt inntektene så mye at klubben driver med overskudd.

Men bak Oilers er det en lang rekke klubber som sliter med å få endene til å møtes. Siden lønnsbudsjettene jevnt over ikke er særlig høye, tror heller ikke presidenten i hockeyforbundet at det vil være veldig store summer som er ført feil.

Likevel er han bekymret.

– Kemnerne finner helt sikkert områder hvor det er trukket feil skatt eller det er berettet inn feil arbeidsgiveravgift. Det er kanskje ikke satt av tilstrekkelige beløp på skattetrekkskonto, så det er nok mye å ta tak i, sier han.

Stavanger Oilers Norgesmestere

Stavanger Oilers kunne juble for sitt tredje NM-gull på sin nye hjemmebane våren 2013.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal