Hopp til innhold

Jonas Holøs ferdig i NHL

Jonas Holøs bryter kontrakten med Colorado Avalanche og er allerede hjemme i Norge. Landslagstreneren reagerer på NHL-klubbens behandling av nordmannen.

Video Holøs har brutt kontrakten med NHL-klubben

Holøs har brutt kontrakten med NHL-klubben Colorado Avalanche.

Jonas Holøs

Jonas Holøs er en viktig brikke for det norske landslaget, som skal spille VM neste sommer. Nå kan han få kamptrening i en europeisk klubb.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Holøs ble den sjette nordmannen i NHL da han debuterte for Colorado Avalanche i oktober for et år siden.

Nå er det slutt på NHL-eventyret.

Nordmannen er blitt enig med klubben om å avbryte kontrakten, som ble inngått før forrige sesong.

– Det kult å spille i NHL, så det er litt trist å forlate ligaen. Samtidig er det ikke kult å spille i AHL og mistrives. Jeg føler jeg har gjort det rette nå, sier Holøs til NRK.

– Mulighetene for spill var langt unna

Før årets sesong ble nordmannen sendt fra Colorado Avalanche og ned til farmerlaget Lake Erie Monsters i AHL.

Også der har han slitt med å få tillit, og til slutt virket det klart at klubben heller ville satse på yngre spillere enn 25 år gamle Holøs.

– Muligheten for NHL-spill var ganske langt unna. De ville se yngre spillere, og det må jeg akseptere. Da spurte jeg om jeg kunne dra til Europa for å spille, og det gikk fint, sier Holøs.

– Fullt forståelig at han bryter kontrakten

Landslagstrener Roy Johansen reagerer på NHL-klubbens behandling av Holøs.

– Det er fullt forståelig at han bryter kontrakten med Colorado, som på ingen måte har behandlet Holøs som de burde. Han var blant de beste backene i VM, gjorde en fantastisk OL-turnering og var fullt på høyde med de beste backene i NHL.

– Det er greit nok at de gjør andre prioriteringer, men da må det også være greit for Jonas å reise tilbake, sier Johansen.

Han legger til at det er gode nyheter for landslaget at Holøs er nærmere Norge og kan være med på oppkjøringen fram mot VM neste sommer.

Vil til Sverige eller Russland

Landslagsbacken er allerede tilbake i Norge og er nå på leting etter ny klubb.

– Jeg har lyst til å spille hockey fortest mulig, men jeg tar den tiden det trenger, sier han.

– Hvor vil du spille nå?

– Det er ikke helt klart ennå. Sverige eller Russland er vel mest aktuelt, kanskje Sveits også. Jeg får vente og se når tilbudene kommer inn, sier Holøs, som forventer høyere lønn enn sist han spilte i Sverige.

Kan få ny sjanse

Roy Johansen

Landslagstrener Roy Johansen er skeptisk til Colorados behandling av Jonas Holøs.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

NRK vet at klubber i Sverige har vist stor interesse for nordmannen.

Colorado Avalanche sitter fremdeles med rettighetene på Holøs, så det kan bli aktuelt med en retur til USA - om klubben vil ha ham.

– Så lenge jeg presterer, vil det komme nye tilbud fra NHL. Er jeg ikke god nok, blir det spill i Europa. Men man kan jo håpe, sier han.

Solid merittliste

Holøs rakk å spille 39 kamper for Colorado Avalanche. Dermed er han nummer fem på listen over mestspillende nordmenn i NHL-historien.

Holøs leverte seks målgivende pasninger, og er med det nummer fem på listen over nordmennene med flest målgivende pasninger i NHL-historien.

Ingen nordmenn har fått like mye istid per kamp i en NHL-sesong som Holøs gjorde i sin debutsesong. Han spilte i gjennomsnitt 18 minutter og tre sekunder per kamp.

Backen holder også den norske rekorden for mest spilletid i en enkeltkamp: 27 minutter og 22 sekunder i en kamp mot Los Angeles.

– Jeg følte det gikk bra da jeg spilte. Jeg gjorde jobben min bra, sier Holøs, som fremhever debuten borte mot New York som sitt beste NHL-minne.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal