Hopp til innhold

– Om du tryner her, kan det være det siste du gjør

Hopperne vet det. Trenerne vet det. Tilskuerne vet det. I monsterbakken i Vikersund er det så store krefter i sving at et tidels sekunds uoppmerksomhet kan lede til dødsfall.

Tom Hilde i Vikersund

Tom Hilde stirrer lengselsfullt mot toppen av Vikersundbakken. Han vet at lagkameratene har rett: Man kan dø av å falle i Vikersund. Likevel gleder han seg som en unge.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

  • Se VM-kvalifiseringen på NRK1 eller på nett-TV fra klokken 17.30 på torsdag.

Tom Hilde

Tom Hilde falt i Oberstdorf og fikk brudd i en ryggvirvel. Nå er han tilbake.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
– Den er en ulv i fåreklær, sier Anders Bardal idet han stirrer mot toppen av den nye og utvidede Vikersundbakken.

For en som aldri har hoppet høres det helt vilt ut, det han sier. For monsteret av en skiflygingsbakke, verdens desidert største, ser definitivt ikke ut som noen harmløs sau.

Det er vanvittige 570 meter fra toppen av tårnet til bunnen av sletta. Det tilsvarer nesten fem Oslo Plaza oppå hverandre.

Det den norske verdenscuplederen prøver å si, er at bakken utrolig nok er enda råere enn den ser ut. Og dette byggverket kaster altså folk seg ut av, helt frivillig, i over 100 kilometer i timen.

Brakk ryggen - er tilbake

– Jeg er ikke redd, men litt smånervøs, sier Tom Hilde.

Han falt i Oberstdorf før jul og brakk den åttende ryggvirvelen. Legene sa at han var ute for sesongen, men nå er han tilbake i en bakke av en helt annen dimensjon.

Da han gikk på trynet, hadde akkurat Hilde landet på 131,5 meter. I Vikersund kan man hoppe opp mot 260.

Og han vet ikke engang helt hva som skjer med ryggen om han faller igjen.

– Ok da, kanskje litt småredd, innrømmer Hilde.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av de skuelystne legger vekta på bakbeinet når de først titter ut av vinduet i toppen av tårnet i Vikersund. Herfra og ned til bunnen av sletta er det 570 meter.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan være det siste du gjør

Det krever en spesiell psyke for å være den aller råeste av hoppgutta. Bjørn Einar Romøren har vist at han kan være det, ikke minst da han satte verdensrekord på 239 meter i Planica i 2005. Han er en av de som virkelig nyter å fly til bunnen av bakken, uansett om det er konkurranse eller ikke.

Men også han har respekt for den enorme bakken i Vikersund.

– Du har respekt for at den er stor, det må du ha. Du vet at om du er dum nok til å gå på trynet, kan det være det siste du gjør. Men hvis du gjør det du har trent på, er det ekstremt sjelden at det går galt, sier Romøren, som med et fandenivoldsk glis sier at han gleder seg.

Video: Se Johan Remen Evensens verdensrekord i Vikersund (saken fortsetter)

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen setter to verdensrekorder på rad i Vikersund. I år er bakken enda større.

20 vanvittige sekunder

Fra bunnen av bakken til toppen tar det rundt fire minutter med en vinglete skiheis, som kan være en utfordring i seg selv om du har høydeskrekk.

Fra du setter utfor til du er på bunnen, 200 høydemeter lenger ned, tar det under 20 sekunder.

Idet du lander, har du en fart på opp mot 115 kilometer i timen, enda raskere enn da du forlot hoppkanten (forhåpentligvis) flere fotballbaner lenger oppe i åsen.

Så treffer du bakken med en kraft som får ski til å bøye seg som gelé.

Og det er da du kan dø.

– Når du hopper helt ned mot verdensrekorden her, ser det ut som det er helt flatt der du skal lande. Da innser alle mennesker at de er i ferd med å dø. For hoppere handler det om å la være å lytte til den følelsen, og i stedet være så trygg på seg selv at man kan ta den helt ut, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

(saken fortsetter under bildet)

Vikersundbakken

Flere av onsdagens prøvehoppere måtte ta seg en lang titt ned gigantbakken før de satte utfor. Det ble meldt om høy puls i baksetet i bilene på vei opp.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan få fatale konsekvenser

Bråthen vet at det kan gå galt for hans gutter hver gang de setter utfor en så stor bakke, men som hoppsjef har han ikke noe annet valg enn å sende dem utfor på eget ansvar.

– Alle hoppere som stiller til start her, vet at en liten feil i bevegelsesmønsteret kan få fatale konsekvenser, sier Bråthen.

Det kan gå fryktelig galt, men heldigvis er det ekstremt sjelden at det skjer dødsulykker i de store hoppbakkene. Likevel er det lett å tenke at risikoen er en del av det som får folk til å elske skiflyging så høyt.

Alle hopperne på det norske laget gleder seg til å hoppe på torsdag. Alle sier de er klare for å stå på helt til bunnen av bakken om de treffer godt og nærmer seg rekordlengde.

– Du gleder deg alltid når du ser bakken. Det kribler. Og ja, du rekker å nyte det på vei ned, gliser Bjørn Einar Romøren.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal