Hopp til innhold

Østerriksk hoppekspert: – Stöckls suksess i Norge var uventet

Alexander Stöckl fra Østerrike har ført de norske hopperne tilbake til verdenstoppen. I trenerens hjemland er man imidlertid forbauset over fremgangen.

Anders Bardal gratuleres av treneren Alexander Stöckl

Hopptrener Alexander Stöckl sammen med verdenscupleder Anders Bardal. Suksessen til treneren blir lagt merke til i hjemlandet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg må innrømme at den norske suksessen har kommet som en overraskelse her i Østerrike, sier hoppekspert Gerald Lipp fra Østerrike til NRK.no.

Gerald Lipp

Hoppekspert Gerald Lipp jobber i den østerrikske fjernsynskanalen ORF.

Lipp jobber i den østerrikske fjernsynskanalen ORF, og følger internasjonal hoppsport tett.

Han har i likhet med mange andre hoppinteresserte, lagt merke til at de norske hopperne stadig oftere treffer hoppkanten som de skal.

Det har resultert i norsk verdenscupledelse ved Anders Bardal – foran sterke østerrikere som Gregor Schlierenzauer og Andreas Kofler.

– Det var imidlertid ikke plass til ham i Østerrike, sier Lipp, og sikter til at plassen som landslagstrener har vært trygt besatt av Alexander Pointner.

Anders Bardal gratuleres av treneren Alexander Stöckl

Hopptrener Alexander Stöckl sammen med verdenscupleder Anders Bardal. Suksessen til treneren blir lagt merke til i hjemlandet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Visste at han var god

Fra 1996–97 var Stöckl assistenttrener på det østerrikske landslaget. Siden 2008 var han også trener for det østerrikske juniorlandslaget.

Anders Jacobsen

NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen mener Stöckl har tilført norsk hoppsport noe nytt.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

I hans tid som juniorlandslagstrener tok de mannlige østerrikske juniorene fem VM-gull av seks mulige.

– Vi visste at han var en god trener, kommenterer hoppeksperten.

Men hovedansvar for de østerrikske hopperne fikk han altså aldri. Det kan være at de kommer til å angre på det, innrømmer Lipp.

Blir lagt merke til

Han er nemlig sikker på at den norske suksessen vil føre til økt interesse fra østerrikerne for Stöckl som trener.

– Stöckl vil bli interessant i en trenerrolle for Østerrike i fremtiden, sier Gerald Lipp til NRK.no.

Hopptrener Alexander Stöckl og Tom Hilde

Tom Hilde er tilbake etter det stygge fallet i Hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Den norske fremgangen blir lagt merke til. Det er blant annet stor interesse for Tom Hilde, og den gode hoppingen hans, forteller han.

Idérik trener

– Hva tror du er årsaken til suksessen hans med det norske laget?

– Han har tydeligvis kunnet bidra med nye ideer. Og så er det jo ofte slik at et lag har fremgang når en ny trener tar over, legger han til.

Gerald Lipp tror imidlertid at de norske hopperne vil fortsette fremgangen, og frykter de vil gi østerrikerne tøff konkurranse under VM i skiflyging i Vikersund.

– Jeg tror de vil bli vanskelig å slå i Vikersund. De vil ta flere medaljer, tror han.

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl kom fra jobben som trener for det østerrikske juniorlandslaget.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Har tilført noe nytt

Hoppukevinner og NRKs ekspertkommentator i hopp, Anders Jacobsen, mener Stöckl har tilført norsk hoppsport noe helt nytt.

– Resultatene har kommet mye raskere enn forventet, sier han til NRK.no.

– Han har bidratt med mye ny kunnskap, forteller han.

Alt som gjøres på trening, er lagt opp med tanke på at det skal gi effekt i konkurranse, forteller Jacobsen.

– Blir best i Sotsji

Hoppteknikken er endret, og i dag hopper de norske hopperne med mer kraft på hoppkanten enn de gjorde tidligere.

– Spesielt for hopperne like under verdenscupnivået, ser vi at det har hatt stor effekt. Vi har mange nye og unge hoppere med et høgt nivå.

Nå tror Anders Jacobsen at Alexander Stöckls treningsmetoder vil føre Norge til topps under OL i Sotsji i 2014.

– Jeg tror vi blir beste hoppnasjon under OL. Det er ambisiøst, men det er reelt, sier han.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal