Hopp til innhold

Hyller Norges superstreker

Norge har to av verdens absolutt beste strekspillere i Heidi Løke og Marit Malm Frafjord. Det kan bli tungen på vektskålen i et jevnt mesterskap, mener flere i håndballmiljøet.

Marit Malm Frafjord og Heidi Løke

Marit Malm Frafjord og Heidi Løke kan bli avgjørende for Norge i håndball-VM i Brasil.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Norge har alltid hatt fantastiske målvakter, men den siste tiden har håndballjentene fått et nytt våpen: To fantastiske, helt forskjellige strekspillere.

– De hadde ingen sjans til å holde Heidi, men vi skal også berømme Marit. Hun er en klippe i forsvaret vårt, sa landslagstrener Thorir Hergeirsson til NRK etter brakseieren mot Nederland søndag kveld.

Mens Malm Frafjord er Norges forsvarsanker, er Løke mesterskapets aller mest effektive angrepsspiller. Ingen kan matche hennes uttellingsprosent på 89. Nærmest ligger Russlands veteran Emilia Tourej (86).

Kan endre fokus underveis

Likevel har Løke så langt i mesterskapet ofte måttet slite benken. Mot Nederland fikk hun endelig nok med spilletid.

Da Norge strevde i innledningen, hadde landslagsledelsen muligheten til å endre taktikk ved å sette inn en helt annen spillertype i Løken.

Det ga fem strake scoringer for laget og åtte mål på åtte skuddforsøk for Løke.

– Jeg synes vi utfyller hverandre veldig bra og har et kjempegodt samarbeid, sier Heidi Løke til NRK.

– Det er vanskelig å kartlegge oss fordi vi har to helt forskjellige strekspillere, istemmer Malm Frafjord.

Det samme mener tidligere landslagsspiller Randi Gustad.

– Marit Malm Frafjord binder forsvaret sammen, mens Løke er angrep. Bare hun får ballen i nærhetenav seg så er det mål, sier Gustad til VG.

– Resten av laget er ordinært

Tidligere herrelandslagstrener Gunnar Pettersen er enig i at Norge har et stort fortrinn ved å ha to så gode, forskjellige spillere på strek.

Han har god tro på at Norge skal gå til VM-finale. Da blir strekspillerne helt avgjørende.

– Vi har verdens klart beste på to posisjoner, strek og målvakt. I tillegg har vi en verdensklassespiller på høyreback. Resten av laget er relativt ordinært, sier Pettersen.

Vil bruke begge

Nå mener han at landslagstreneren bør prøve å få plass til begge to ved å gjøre to bytter mellom forsvar og angrep.

– Jeg skjønner disponeringen hans i perioder når han vil styrke forsvaret, men jeg mener man kan ha to bytter. Jeg har gjort det selv, sier Pettersen.

– De to i spann kan være en god løsning, sier Pettersen.

Norge møter Kroatia eller Romania i kvartfinalen. Om de går videre til semifinalen, møter de Brasil, Spania eller Elfenbenskysten.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal