Hopp til innhold

Grete Waitz får statsbegravelse

– Hun var en ener som brukte sin posisjon for å fremme breddeidretten og folkehelsen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Grete Waitz på Bislett stadion 23. september 2009.

Grete Waitz på Bislett stadion 23. september 2009. Nå får hun statsbegravelse.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

En statsbegravelse er en begravelse i offentlig regi, vanligvis forbeholdt statsledere eller andre personer av stor nasjonal betydning.

Grete Waitz ønsket imidlertid at kun hennes aller nærmeste skal være til stede under bisettelsen, så selv om begravelsen blir på statens bekostning kommer den til å være privat «i tråd med Grete Waitz sitt eget ønske», ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor.

Grete Waitz (57) døde tirsdag morgen etter flere års kamp mot kreftsykdommen.

– Et forbilde

Statsministeren begrunner avgjørelsen om statsbegravelse slik:

– Grete Waitz var et forbilde. Hun var en ener som brukte sin posisjon for å fremme breddeidretten og folkehelsen. Hennes idrettsprestasjoner ruver, nasjonalt og internasjonalt. Hun var en kvinnepionér som brøt barrierene for kvinnelige idrettsutøvere. Som forbilde har hun inspirert mosjonister og idrettsfolk verden over, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Waitz' dødsfall preget hele idretts-Norge og ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser, blant annet av sykkelstjernen Lance Armstrong som har møtt løpedronningen.

(Les videre under videovinduet!)

Video: Grete Waitz' første VM-gull

Video Grete Waitz første VM-gull

Grete Waitz første VM-gull

Arbeidet for folkehelse

Etter hennes bortgang har flere trukket frem hvor viktig jobb hun gjorde også utenfor idrettsbanen. Dette nevnes også i begrunnelsen for statsbergravelsen.

«Waitz arbeidet for folkehelse og breddeidretten blant annet gjennom stiftelsen Aktiv mot kreft og Grete Waitz-løpet, samt i en rekke andre sammenhenger», heter det i pressemeldingen.

Les også: – Satte omtrent verdensrekord i å kjempe mot kreft

Waitz startet sin karriere som Grete Andersen og gjorde det best på mellomdistansene i starten av karrieren, men etter hvert ble det lange løp hun gikk inn for, og det ble EM-, VM- og OL-medaljer på henne. Hun satte også flere verdensrekorder.

Bildegalleri: Se bildene fra Grete Waitz' liv

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal