Hopp til innhold

Grete Waitz er død

Grete Waitz (57) døde tirsdag morgen etter flere års kamp mot kreftsykdommen.

Friidrettsstjernen døde på Ullevål universitetssykehus natt til tirsdag etter seks års kamp mot kreftsykdommen. Hun sovnet stille inn med ektemannen Jack ved sin side.

Kondolanseprotokoll: Her kan du sende en siste hilsen til Waitz

Bisettelsen vil trolig finne sted neste uke. Grete Waitz ønsket at kun hennes aller nærmeste skal være til stede under bisettelsen, og familien har bedt om ro i den tunge tiden.

– En ener i alt hun gjorde

Waitz har siden juni 2005 vært åpen rundt egen sykdom, og har i flere år vært en meget viktig offentlig aktør i kreftsaken. Hun var med på starte stiftelsen Aktiv mot kreft.

Nett-TV:

Waitz er Norges mestvinnende langdistanseløper noensinne. Hun har VM-gull og OL-sølv i maraton, og har vunnet New York Maraton hele ni ganger og London Maraton to ganger.

– Hun var en ener i alt hun gjorde, sier NRKs friidrettskommentator Lars Lystad.

Les videre under videovinduet

Video Grete Waitz første VM-gull

Grete Waitz første VM-gull

Grete Waitz i aksjon under Bislettlekene i 1980

Grete Waitz i aksjon under Bislettlekene i 1980

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

Hun er en av Norges mest kjente utøvere internasjonalt, og fikk blant veldig mange prestisjefylte utmerkelser Fearnleys olympiske ærespris uten å vinne OL, en bragd ingen andre hadde klart før. Bakgrunnen var OL-sølvet fra Los Angeles i 1984.

Waitz satte store spor etter seg som en banebrytende forkjemper for kvinnelig langdistanseløping og kvinneidrett generelt - i en tid da enkelte fortsatt mente at kvinner ikke skulle presse seg like hardt fysisk som menn.

Hun var glødende opptatt av å få folk i aktivitet gjennom løpingen.

Har fortsatt rekorder

Waitz startet sin karriere som mellomdistanseløper, og deltok blant annet i OL i München i 1972 på 1500 meter. Hun innehar fortsatt den dag i dag norgesrekorder på følgende distanser:

  • 1500 meter, tid: 4:00,55 (Praha, 1978)
  • Én engelsk mil, tid: 4:26,90 (Gateshead, 1978)
  • 3000 meter, tid: 8:31,75 (Oslo, 1979)

Hun satte verdensrekord to ganger på 3000 meter i 1975 og 1976.

Ledsaget kreftsyk venn

waitz

Her løper Grete Waitz i mål sammen med sin venn Fred Lebow i New York Marathon i 1992. Lebow var da dødssyk av kreft. De kom i mål på tiden 5:32:35.

Foto: AFP / AFP

Etter hvert oppdaget Waitz at hun kunne hevde seg minst like bra i de aller lengste distansene, og særlig i New York Maratons historie ble hun en legende med sine ni seiere (1978-80, 1982-86 og 1988). London Maraton vant hun i 1983 og 1986.

Med ni seiere er hun mestvinnende i New York Marathon, som er verdens største løp med over 36.000 deltakere hver gang. Hun var en nær venn av løpets grunnlegger Fred Lebow, som selv måtte gi tapt for kreften i 1994.

Da Lebow løp sitt siste maraton i 1992, etter å ha fått kreft i hjernen to år tidligere, ble han ledsaget av sin gode venn Grete hele veien.

– Det finnes mange mestere, men ikke så mange som klarer å forandre idretten. Grete Waitz har klarte det da hun vant sitt første New York maraton for 30 år siden, sa presidenten i New York Road Runners Mary Whittenberg da hun i 2008 tok turen til Oslo for å hedre Waitz.

– Vi newyorkere elsker Norge selv om de fleste av oss ikke har vært her. Dette først og fremst på grunn av Grete Waitz, fortsatte Whittenberg.

Ville legge opp - så vant hun ni ganger

Da New York Marathon feiret 40 år i november 2010, var Waitz selvskreven som hedersgjest. I den anledning hadde NRK et intervju med der hun delte noen tanker om sin karriere - blant annet fra sitt første New York Marathon.

– Jeg kom dit som baneløper og hadde egentlig tenkt til å legge opp da jeg ble overtalt til å løpe. Jeg var jo godt trent, men hadde aldri løpt over 20 kilometer før jeg løp mitt første maraton. Det er ikke noe jeg vil anbefale for andre, men det gikk nå på et vis, sa hun nøkternt.

Tidenes første gull i VM i friidrett

I 1983 ble Waitz den første gullvinneren i det første verdensmesterskapet i friidrett noensinne, da hun løp alene inn på Olympiastadion i Helsingfors (Finland) som vinner av maraton-løpet der.

– Dette er et stort øyeblikk i norsk idrettshistorie. Mange vil kanskje mene det største, sa NRKs kommentator Knut Bjørnsen da Waitz stormet mot mål til stor jubel.

Les videre under videoen

Video - Hun er en av de største vi har hatt i norsk idrett

- Hun er en av de største vi har hatt i norsk idrett.

I Norge var hun med på å starte Grete Waitz-løpet i Oslo. Det ble arrangert fra 1984 til 2004. I dag har arrangementet endret navn til Vårspranget.

I 1988 var Grete Waitz norsk flaggbærer under OL i Seoul. I 2008 ble hun hedret med hedersprisen under Idrettsgallaen.

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal