Snarrådig reaksjon av Tottenham-supporteren og hjertespesialisten, Andrew Deaner, kan ha reddet livet til Bolton-spilleren Fabrice Muamba.

Fabrice Muamba

Dr. Andrew Deaner (helt til høyre) deltok i gjenopplivlingsforsøkene, og kan ha reddet livet til Fabrice Muamba.

Fabrice Muamba skal ha vist tegn til bedring mandag.

Muamba har i flere dager kjempet for livet etter at han ble rammet av hjertestans i FA-cupkvartfinalen mot Tottenham lørdag kveld.

Sjokkslagne tilskuere og spillere var vitne til at 23-åringen plutselig falt om.

En av tilskuerne var Andrew Deaner, hjertespesialist ved London Chest Hospital.

Tottenham-supporteren var kommet for å støtte laget sitt frem til en semifinale i FA-cupen, og reagerte lynraskt da han så hva som skjedde.

Fulgte med ambulansen

Legen styrtet utpå banen sammen med hjelpemannskapene på White Hart Lane, og assisterte legene med gjenopplivingsforsøkene av Muamba.

Det er Daily Express som skriver om den utrolige historien mandag.

Etter nesten ti minutter med behandling, der hjertet skal ha stått stille, ble spilleren så kjørt direkte til hjerteklinikken der Deaner jobber, London Chest Hospital.

Deaner skal ha understreket at det var svært viktig at Muamba ble sendt direkte dit, siden dette er et spesialistsykehus. Dette kan ha vært avgjørende.

Hjertespesialisten fulgte også med i ambulansen, og er nå en del av teamet som behandler Fabrice Muamba døgnet rundt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her er Deaner med (foran) når de bærer Muamba av banen.

Små tegn til bedring

Mandag beskrives Muambas tilstand om stabil, men kritisk. Det skal likevel være tegn til bedring.

– Hjertet slår nå uten hjelp av medikamenter, og han kan også bevege armer og bein, heter det i en uttalelse fra sykehuset.

Mandag kveld blir det også meldt at Muamba er i stand til å puste uten respirator, og at han har vist tegn til å gjenkjenne familie og venner.

Han blir fortsatt behandlet ved intensivavdelingen på sykehusets avdeling for hjertelidelser.

Bolton-manager Owen Coyle besøkte Muamba på sykehuset mandag, og etter å ha vært inne hos spilleren kom han ut og fortalte journalistene om den modige kampen 23-åringen kjemper.

Muamba kommer fra Kongo, og han ble født i Kinshasa. Fra han var 11 år har han bodd i England, og han har spilt for Englands aldersbestemte landslag.

Han startet fotballkarrieren sin som guttespiller i Arsenal.

• Nytt Botheim-show i Allsvenskan

Erik Botheim var i praktslag og leverte både scoring og en perleassist da Malmö moste AIK 5-0 og tok sin sjette strake seier i Allsvenskan.

Dermed fortsetter den solide målvåren for Botheim og hans spissmakker Isaac Kiese Thelin. De to ligger øverst på toppscorerlisten i ligaen med henholdsvis fire og seks fulltreffere, og tillegg bøttet de inn mål i cupen.

Henning Bergs AIK var ubeseiret før bortekampen i Malmö, men skulle fort få en realitetssjekk. Botheim lå godt plassert i feltet og stanget inn 1-0 på Jens Stryger Larsens presise innlegg etter 14 minutter.

Spillehumøret var på topp hos Oslo-gutten, og etter drøye halvtimen viste han seg fram igjen. Botheim spilte vegg med Thelin før han elegant vippet lagkameraten igjennom slik at han kunne sette 2-0-målet.

– Jeg sa til Isaac etter at jeg scoret at «nå skal du få den». Så jeg holdt det jeg lovet, sa Botheim til Discovery i pausen.

• VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

Gallagher
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

Bayer Leverkusen
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

– Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

– En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

• Vålerenga serieledere etter derby-seier

Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

– Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

– Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

– Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.