Hopp til innhold

Går for OL-medalje – fire år etter kreftsykdommen

TÄNNDALEN (NRK) For fire år siden glapp Vancouver-OL på grunn av alvorlig sykdom for skicrosskjører Morten Ring Christensen (23). Nå mener han det er defensivt ikke å gå for medalje i Sotsji.

ski-kreft-261113-ws

Han var Norges beste juniorkjører, klar for å gå løs på sitt livs viktigste sesong. Så, høsten 2009, kom beskjeden som satte en brå stopp for 19 år gamle Morten Ring Christensens drøm om OL i Vancouver.

– Ved nyttår mellom 2008 og 2009 fant jeg en kul på halsen, men gjennom en lang skisesong er det mye annet som foregår, og den fikk ikke førsteprioritet. Utover sommeren og høsten ble den imidlertid så stor at jeg skjønte at jeg måtte gå til legen med den, og der fikk jeg beskjed om at det var en kreftsvulst, forteller Christensen.

Sesongoppkjøringen ble byttet ut med strålebehandling på radiumhospitalet. Hver dag i én måned måtte skicrosstalentet ligge spent fast til legebenken, for å bli kvitt kreftsvulsten under høyre øre. Tross sin unge alder tok Christensen opplevelsen med slående ro.

Saken fortsetter under bildet!

Morten Ring Christensen

Skicrosskjøreren fikk spesialtstøpt maske som holdt kroppen i ro under strålebehandlingen på Radiumhospitalet.

Foto: Privat

– Jeg var nok aldri redd. Jeg tenkte aldri at dette var noe jeg skulle dø av. Behandlingen gikk veldig bra, det var ikke før etter tre uker med stråling at jeg merket noe i det hele tatt.

Vondt å se lagkameratene briljere

I desember kom gladmeldingen om at kreften var borte, men det var for sent. Kroppen kranglet. Med bare to måneder igjen til OL var det ikke nok tid til å ta igjen det tapte.

Jeg var aldri redd, jeg tenkte aldri tanken at dette var noe jeg skulle dø av.

Morten Ring Christensen

– Jeg slet veldig med at jeg fikk høy puls fort. Jeg husker jeg sto og trente på en boksesekk, og plutselig gikk alt i svart før jeg våknet opp på gulvet, helt i tåka, forteller Christensen.

For resten av det norske skicrosslandslaget ble Vancouver en eneste stor opptur. To OL-medaljer ble med hjem i kofferten – for Christensen ble det nesten bare verre.

– Å se OL hjemmefra var tungt. Et lite lyspunkt var at vi gjorde det bra, at vi tok medaljer, men å ikke være det selv var nok den tristeste opplevelsen ved hele kreftsykdommen.

Morten Ring Christensen

Morten Ring Christensen fikk påvist lymfekreft i 2009. – Det var ganske god størrelse på kreftsvulsten, nesten som å ha et ekstra øre, forteller skicrosskjøreren.

Foto: Privat

Treningen gikk gradvis bedre og bedre. Allerede senere samme år slo skicrosskjøreren fra Trysil tilbake med sølvmedalje i junior-VM, men veien til neste års OL har ikke bare vært oppturer.

Sterkere enn noen gang

En trøblete isjias-nerve og prolaps i ryggen har gjort sitt for å hindre Christensen i å nå drømmen om OL i Sotsji. Årets sesongoppkjøring har imidlertid gått som planlagt, nå sier 23-åringen at han er tilbake på sitt beste.

– Formen nå er like god som før jeg ble kreftsyk, og fysisk er jeg sterkere enn noen gang. De siste testene på Olympiatoppen var veldig positive, sier Christensen.

Han sier profesjonaliteten og nivået på skicrosslandslaget aldri har vært høyere. Med tidenes norske skicross-satsing i ryggen mener han derfor det er defensivt å kun snakke om OL-deltakelse.

– I OL så er målet å kjempe til seg en topp åtte-plassering, men når man først er der så er det defensivt å ikke ville gå for medalje. Forrige gang røk Vancouver-OL, denne gangen er det ingenting som skal stoppe meg. Jeg skal til OL i Sotsji.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal