Hopp til innhold

Hvor mange kan du navnet på?

«Det italienske stjernegalleriet» kan vanskelig kalles et stjernegalleri lenger. De færreste kan navngi samtlige spillere på det italienske laget som skal kjempe om EM-gull. Hvor mange klarer du?

Italias lag før EM 2012

Det italienske laget før deres siste EM-oppkjøringskamp mot Russland 1. juni. Russland vant kampen 3-0. (Prøv å gjett navnene deres! Fasit finner du nederst i artikkelen)

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Reuters

– Jeg har lært meg alle navnene, men for et utrent øye kan det være vanskelig å vite hvem mange av disse er, sier fotballekspert Andreas Stabrun Smith, som skal kommentere Italias NRK-sendte gruppespillskamper mot Kroatia og Irland under EM.

Ukjent tropp

Bildet viser Italias startoppstilling i deres siste EM-oppkjøringskamp mot Russland 1. juni, der italienerne tapte 3-0.

Dersom man legger godviljen til, kan fem av spillerne på bildet betegnes som «stjerner».

I hovedsak er urokråka Mario Balotelli fra Manchester City og veteranene Gianluigi Buffon og Andrea Pirlo fra Juventus internasjonale navn. I tillegg vil de mer fotballinteresserte også kunne dra kjensel på Daniele de Rossi fra Roma og Milans Antonio Cassano.

Utover disse er de fleste av Italias EM-spillere mer eller mindre ukjente navn for dem som ikke følger Serie A tett.

Brorparten av dem spiller til daglig hos de italienske seriemesterne Juventus, uten å være spesielt kjente utenfor hjemlandet.

– Fire av disse kan kalles stjerner, sier fotballekspert Arne Scheie når han ser bildet av Italias EM-lag, og peker ut Balotelli, Buffon, Pirlo og Cassano som lagets mest berømte spillere.

Sammenligner man årets Italia-utgave med det historiske VM-laget fra 2006, ser man en stor forskjell på stjernenivået:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Italias VM-lag 2006

Dette er Italias lag fra VM-finalen i 2006: fra venstre (øverste rad): Gianluigi Buffon, Marco Materazzi, Luca Toni, Fabio Grosso, Francesco Totti. Fra venstre (nedre rad): Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Mauro Camoranesi, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta, Simone Perrota.

Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

Italias VM-vinnere fra Tyskland bestod nærmest utelukkende av stjernenavn.

– 2006-årgangen var veldig spesiell. Det var helt spesielt å ha så mange stjerner samlet på et lag, sier ekspert på italiensk fotball, Per-Jarle Heggelund til NRK.no.

Francesco Totti, Gennaro Gattuso, Fabio Cannavaro og Gianluca Zambrotta (for å nevne noen) var alle store stjerner som dominerte i de store europeiske klubbene på 2000-tallet.

I tillegg var Luca Toni en notorisk måljeger i Fiorentina, og Mauro Camoranesi var kjent for sin mangeårige innsats i Juventus. Fabio Grosso ble kjent i løpet av mesterskapet, blant annet da han scoret det avgjørende straffesparket som sikret Italia VM-tittelen i finalen mot Frankrike.

De fleste husker nok også Marco Materazzi, som ble skallet ned av Zinedine Zidane i VM-finalen.

– Gull-laget fra 2006 var jo en enestående italiensk generasjon. De aller fleste fra dette laget er forbi sin beste alder i dag, sier Stabrun Smith.

Italia kjent for stjerner

Italia er også historisk kjent for å være en nasjon fylt med stjerner.

På 1990-tallet dominerte navn som Roberto Baggio, Christian Vieri, Paolo Maldini og Filippo Inzaghi, og i 2006 ble Fabio Cannavaro tildelt Gullballen (årets spiller i verden) som første forsvarsspiller noensinne.

Scheie trekker linjene enda lenger tilbake.

– Italia har hatt stjerner gjennom hele 1900-tallet. Luigi Riva, Omar Sivori, Paolo Rossi, Dino Zoff og Valentino Mazzola - det har vært mange, sier fotballeksperten.

Serie A domineres av utlendinger

Andreas Stabrun Smith

NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith forbereder seg til fotball-EM der han skal kommentere to av Italias kamper.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NRK-kommentator Stabrun Smith mener fraværet av italienske superstjerner har vært et tema i Italia i lang tid.

– Siden VM-gullet i 2006 har det blitt tydeligere hvordan italienerne sliter med å dominere i sin egen liga. Det har vært mye debatt rundt hvordan landet skal bli bedre på spillerutvikling. Inter vant jo mesterligaen i 2010 uten en eneste italiener i startelleveren, sier han.

Milan var det eneste italienske laget som tok seg til kvartfinalen i mesterligaen i år, med god hjelp fra utlendingene Zlatan Ibrahimovic (Sverige), Alexandre Pato (Brasil) og Robinho (Brasil).

Den svenske superspissen ble også toppscorer i Serie A i år, tett fulgt av argentinske Diego Milito og uruguyanske Édinson Cavani.

Nytt lag siden VM-fiaskoen

Italias forsøk på å forsvare VM-gullet i Sør-Afrika 2010 endte i fiasko, og Italia røk ut i gruppespillet uten en eneste seier. Etter dette forsvant også flere av stjernene fra landslaget, blant annet lagets kaptein Fabio Cannavaro.

Siden den gang har nye og mer ukjente fjes fått sjansen for «Gli Azzuri». Det har gitt italienerne et løft, og støvellandet suste gjennom EM-kvalifiseringen uten et eneste tap (åtte seire og to uavgjort på ti kamper).

– Det er kanskje ikke den beste troppen Italia noen gang har hatt, men det er den mest interessante på lenge, mener jeg. Her finnes det masse spillere som vil vise seg frem. De har en uhyre spennende tropp, mener Heggelund, som har kommentert Serie A for Canal Plus siden 2004.

Heggelund mener de svake treningskampresultatene (tap for USA og Russland og uavgjort mot Luxembourg) ikke betyr noe som helst.

– Treningskamper er treningskamper, påpeker han.

Ingen ulempe i EM

Italia regnes som en outsider til årets mesterskap, og NRKs eksperter tror ikke mangelen på internasjonale stjerner nødvendigvis er noen ulempe.

– Det kan jo slå positivt ut, sier Scheie, som likevel spår at Italia vil slite med å avansere fra gruppespillet.

Italia møter Spania, Kroatia og Irland i gruppe C.

– Italia er heldige med at Juventus, som består hovedsakelig av italienere, har vært særdeles gode i år. De har mange gode, men mindre kjente spillere. Jeg tror Italia går videre fra gruppespillet, og da kan de fort også ta seg til semifinale. Men der tror jeg det stopper, spår Stabrun Smith.

Italia-frelste Heggelund har regnet på Italias muligheter for avansement.

– Jeg har regnet litt på det, og jeg klarer å få Italia helt til finalen, ler Heggelund, som peker på at dersom Italia skulle avansere til kvartfinale, vil de slippe å møte favorittene Tyskland, Nederland og Spania.

Italias kvartfinalemotstander bli ett av de avanserende lagene fra gruppe D, som fort kan bli Frankrike, England eller Sverige. Dermed kan veien til en eventuell semifinale være overkommelig.

– Jeg sitter med en følelse av at dersom Balotelli og Cassano klaffer, så kan de gå langt. Det blir definitivt ingen fiasko som i 2010, sier Heggelund.

FASIT PÅ ARTIKKELBILDET ØVERST: Fra venstre (øvre rad): Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli (er skadet til EM), Christian Maggio, Mario Balotelli, Gianluigi Buffon. Fra venstre (nedre rad): Federico Balzaretti, Claudio Marchisio, Riccardo Montolivo, Andrea Pirlo, Daniele de Rossi, Antonio Cassano.

Hvor mange Italia-spillere klarte du navnet på?

Fotball

  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Bekreftet: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det opplyser Premier League. Velrenommerte The Athletic skrev tidligere tirsdag om utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger Forest på plassen over nedrykksstreken. Luton under streken er tre poeng bak. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Erling Braut Haaland