Hopp til innhold

Eikrem: - Kritikerne har ikke peiling

Magnus Wolff Eikrem (20) og Etzaz Hussein (18) trosset alle advarsler og dro til Manchester Uniteds ungdomsakademi som unggutter. Nå storspiller de for hver sin eliteserieklubb.

 Wolff

Magnus Wolff Eikrem har storspilt for Molde etter at han flyttet hjem fra Manchester. Et unntak, mener Nils Arne Eggen.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Etzaz Hussain

Etzaz Hussein har prestert langt bedre i eliteserien enn holdningen tilsier.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX
Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen mener Eikrem og Hussein snarere er unntak enn regel.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp
Per Joar Hansen

Per Joar Hansen mener noen spillere kan ha godt av å dra utenlands.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nå slår Wolff Eikrem tilbake mot dem som mente han dro for tidlig.

- Jeg er hundre prosent sikker på at jeg valgte riktig. Du lærer og opplever mye andre folk ikke vet om, sier Eikrem til NRK.

I 2006 gjorde den da 16 år gamle Wolff Eikrem som så mange andre tenåringer har gjort de siste årene: Reiste fra Norge uten et minutt eliteserieerfaring i håp om å utvikle seg som fotballspiller.

Wolff Eikrem og hans tenåringskolleger har reist ut på tross av at det ikke har manglet motforestillinger.

Tidligere fotballpresident og styremedlem i UEFA, Per Ravn Omdal, var i 2007 krystallklar på at mange unggutter gikk for tidlig til utlandet, og han hadde følgende klare beskjed til agenter som bidro til å organisere utreisene.

- Gi råd ut fra det som tjener det hele mennesket. Det som tjener det hele mennesket, er at de blir hjemme noen år til. Mulighetene kommer tidsnok. Det er en allmenn appell til å bruke hodet, og ikke la pengesekken styre alt.

- De har ikke peiling

To av unggutta som har imponert aller mest i eliteserien så langt i år, Moldes Magnus Wolff Eikrem og Etzaz Hussain i Fredrikstad, trosset rådene og dro til Manchester United.

Etter returen til Norge har de kommet opp på et bra eliteserienivå nærmest umiddelbart.

- Suksessen vår viser at vi har gått en bra skole og fått en bra fotballutdanning. Så jeg tror ikke det var så galt at vi to reiste til England, sier Hussain til NRK, og fortsetter.

- Jeg føler jeg har utviklet meg som fotballspiller på de to årene jeg hadde vært der.

Eikrem forteller at han er fornøyd med returen til Norge, men han er ikke overrasket over suksessen.

- Nei, jeg er egentlig ikke det. Jeg har alltid trodd at jeg skulle komme hjem og være av de bedre. Og det føler jeg at jeg har vært den siste tida, sier han.

Han stiller seg fullstendig uforstående til dem som mener det er dumt å reise ut tidlig.

- Jeg tror ikke de har peiling overhodet. Vi så hvordan Etzaz styrte sjappa mot Brann. Han er atten år. Man må tenke seg om to ganger før man sier noe, for jeg tror ikke kritikerne vet noe om hva vi holder på med der borte, sier han.

- Bør bli i Norge

Trenerlegenden Nils Arne Eggen er en av dem som har vært svært kritisk til unggutta som reiser ut. Så sent som i fjor høst sa han følgende til TV 2 om lekkasjen av talenter til utlandet:

- Norsk fotball må gjøre noe med dette.

Selv om Wolff Eikrem og Hussain har imponert i eliteserien etter dette, er fortsatt ikke Eggen helt overbevist.

- Jeg mener det samme i dag. Eliteserien er en utmerket arena for å utvikle seg for unge spillere, jeg tror ikke noe på at de utvikler seg bedre i utlandet enn i Norge. Både Hussain og Eikrem var gode da de dro også, sier Eggen til NRK.

Den tidligere Rosenborg-treneren mener de to ungguttene snarere er unntak enn regelen.

- Eikrem blomstra jo først når han kom tilbake, det samme gjelder Hussein. Mens Tore Reginiussen, for eksempel, var bedre før han dro.

- Eikrem mener kritikerne ikke vet nok om hva de holder på med i utlandet?

- Nå må de holde opp. Jeg er snart 70 år og er så priviligert at jeg har fått reise rundt i Europa og se hvordan de jobber. Eliteserien er bra nok, og unge spillere bør bli her til de er gode nok til å spille førstelagsfotball i utlandet.

Saken fortsetter under bildet!

Magnus Wolff Eikrem

Magnus Eikrem fikk være med i Uniteds a-lagstropp ved noen få anledninger. Her med Luis Nani og Javier Hernandez.

Foto: Ibrahim Usta / Ap

- Klokt å vende hjem

U21-trener Per Joar Hansen er ikke like kategorisk, men mener unggutter må tenke seg nøye om før de eventuelt hiver seg på et tilbud.

- Om den utenlandske klubben satser på dem og har en bevisst strategi, kan jeg anbefale noen spillere å reise ut tidlig. Men om de ikke er bekveme med det selv, bør de bli hjemme og spille i eliteserien til de er modne, sier Hansen til NRK.

Han synes både Hussain og Eikrem gjorde lurt i å returnere.

- Det viktigste for unge spillere er en god kamparena, og her får de spille viktige kamper foran mye folk hver eneste uka. Det er mye fokus, også i media, så de får opplæring i den biten også, sier Hansen.

Til tross for egen suksess, vil verken Hussain eller Eikrem anbefale alle spillere å følge i deres fotspor ut i Europa.

- Nei, jeg kan ikke det. Hvis det er riktig klubb, og de føler de kan utvikle seg mer i utlandet enn hjemme, så er det riktig. Men jeg kan stå her og si hva som er riktig eller ikke, sier Eikrem.

Fotball

  • Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

    Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

    Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

    Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

    – Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

    (NTB)

  • KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

    Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

    I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

    Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

    Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

    Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

    (NTB)

    Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
    Foto: Trond R. Teigen / NTB
  • Johnsen og Botheim cupmestere med Malmö

    Malmö viste seg sterkest i straffesparkkonkurransen mot Djurgården og kunne juble for cuptittelen. Lasse Berg Johnsen satte det avgjørende straffesparket.

    Malmö sikret seg dermed sitt 16. cuptrofé, noe som er åtte mer enn AIK og IFK Göteborg. De lyseblå fra sør vant siste cupen i 2022, og de måtte vente i det lengste i onsdagens finalekamp.

    Tobias Gulliksen og Haris Radetinac misbrukte begge sine forsøk i straffesparkkonkurransen. Malmö-keeper Johan Dahlin reddet. Lasse Berg Johnsen på scoret den avgjørende straffen.

    (NTB)

    Erik Botheim scorer 1-0
    Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB
  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
Erling Braut Haaland