Hopp til innhold

Se spisslisten som forbløffer fotballverdenen

Alle storscorere som har forlatt Atlético Madrid de siste årene, har én ting til felles: De blir erstattet av en som er minst like god.

Costa

Atlético Madrid-trener Diego Simeone (t.v.) kunne nok en gang gratulere og takke navnebror Costa etter scoring mot Betis søndag.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Ta en titt på denne listen: Christian Vieri, Fernando Torres, Sergio Agüero, Diego Forlán, Radamel Falcao, Diego Costa.

Sistnevnte er det nyeste tilskuddet på Atlético Madrids vanvittige liste over målfarlige spisser. Historien strekker seg også bakover i tid, med store navn som Jimmy-Floyd Hasselbaink, Julio Salinas, Kiko og Lubo Penev.

Man trenger imidlertid ikke se lenger tilbake enn til millenniumskiftet for å se at den spanske hovedstadsklubbens spisser «alltid» leverer.

Christian Vieri nettet 29 mål på sine 30 kamper for klubben. Det var i 1999, året før «El Nino», Fernando Torres, begynte å røre seg. Torres scoret 91 mål på sine sju år i klubben, før han forsvant til Liverpool.

– Det var aldri snakk om at Atlético Madrid hadde eksepsjonelt gode spisser. Det har vel kommet mest de siste årene, spesielt med Falcao, sier Bjørn Tore Kvarme til NRK.

Lynraske Torres

Kvarme spilte i spanske Real Sociedad fra 2001 til 2004, og møtte Atlético Madrid – med Fernando Torres på laget – flere ganger i løpet av oppholdet der.

– Torres var veldig ung da jeg spilte mot ham, men allerede da var han veldig god. Han var lynende rask, og ekstremt vanskelig å forsvare seg mot, sier Kvarme.

Det siste året Torres spilte Atlético Madrid fikk han selskap av Sergio Agüero, den lille argentineren som senere skulle gifte seg med datteren til selveste Diego Maradona.

Da Torres forsvant kom også Diego Forlán inn portene på Vicente Calderon. Sammen med Agüero sto uruguayaneren for 197 mål over en periode på til sammen fem år. Begge forsvant imidlertid i 2011, og nok en gang hadde Atlético Madrid gitt slipp på sine beste målscorere. Hvem skulle ta opp arven?

– Går «all in»

Fra FC Porto kom Radamel Falcao, og colombianeren ble en umiddelbar suksess. Fram til han ble solgt til styrtrike Monaco i sommer, scoret Falcao 68 mål for Atlético Madrid. Det holdt til et snitt på snaut 0,8 mål per kamp.

– De har vært utrolig flinke til å gå «all in» på én spiller, og så har det blitt full klaff hver gang. De har satset tungt på spisser - det er vanskelig å finne vinger og midtbanespillere som har vært så dyre, sier Thore Haugstad.

Haugstad er redaktør for FIFAs offisielle VM-magasin for 2014 og har skrevet en rekke fotballkommentarer for NRK.no. Han har også vært skribent for The Times og The Daily Telegraph.

– Det er helt vanvittig at de har hatt så mange gode spisser. De er helt i ypperste verdensklasse. Atlético har jo lenge ligget bak Real Madrid og Barcelona, og det vitner om en utrolig teft på overgangsmarkedet, sier Haugstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvarme Torres

Her er Real Sociedad-spiller Bjørn Tore Kvarme (t.v.) i duell med Fernando Torres i 2003.

Foto: PAUL WHITE / AP

Sergio Aüero kom for drøye 180 millioner kroner fra Independiente i 2006. Falcao hadde en prislapp på svimlende 400 millioner kroner. Christian Vieri ble kjøpt fra Juventus for cirka 120 millioner kroner.

Felles for dem alle: De ble solgt enda dyrere.

– De har vært flinke til å kjøpe spillere som de vet de får mye igjen for. Atlético er litt i samme kategori som Porto - de er ikke i toppen på samme måte som de aller største. Det har vært en mellomlanding eller en plattform for mange av spillerne. De har sikkert ikke tenkt slik i utgangspunktet, men det har blitt slik i ettertid, sier Haugstad.

– Nå er det kollektivet

Ole Aasheim er grunnlegger og eier av atleticonorge.com, den norske supportersiden til Altético Madrid.

Han tror i likhet med Haugstad at mye av forklaingen ligger i klubbens speiderarbeid.

Av de største navnene det siste tiåret har kun Fernando Torres gått gradene i Atlético Madrid.

– Atlético Madrids sportslige ledere må være utrolig flinke til å finne spisser, og til gjengjeld har de slitt med å finne solide keepere, forsvarere og midtbanespillere. Men de senere årene har man blitt flink der også, skriver Aasheim i en e-post til NRK.no, og nevner keeper Thibaut Courtois, forsvarsspiller Miranda og ving Arda Turan.

Aasheim mener stjernespissene har vært helt avgjørende for Atléticos suksess de siste årene, men nå er det i ferd med å endre seg, tror Aasheim.

– Årets utgave er kollektivet. Spillere som Tiago og Raúl García har vært like delaktig med å score mål, men det er jo viktig for et hvert topplag å ha en stjernespiss, altså Diego Costa, skriver Aasheim.

Bråkebøtta som bøtter inn mål

Med Falcao borte var det opp til utskjelte Diego Costa å ta opp scoringsarven.
Brasilianeren, som i fortiden har gjort seg kjent for å filme seg til straffespark og bruke albuen mot motspillere, har for alvor funnet scoringsformen denne sesongen.

13 mål på 14 kamper er tall å skrive hjem om. Har Atlético nok en gang funnet superspissen?

– En klubb vil aldri selge toppscoreren sin, men så blir man tilbudt så mye penger at man ikke har noe annet valg, sier Bjørn Tore Kvarme.

Costa fant nettmaskene igjen i 5-0-seieren mot Betis søndag kveld. Her markerte også ringreven David Villa seg med to scoringer.

Brasilianske Costa fikk sine to første landskamper i mars mot Italia og Russland, men nå har han fått innviglet spansk statsborgerskap og har dermed valget mellom å spille for Brasil eller Spania, ifølge Goal.com.

Det brasilianske fotballforbundet hevder imidlertid overfor Goal.com at 25-åringen vil fortsette å representere Brasil i november.

Etter ni kamper i den spanske eliteserien er Atlético Madrid kun ett poeng bak serieleder Barcelona, godt hjulpet av Diego Costas scoringsform.

– Man blir selvfølgelig skeptisk til hvordan det skal gå når en spiss forsvinner, så derfor er det veldig imponerende det Costa gjør nå, sier Kvarme.

Og målteften kobler Costa allerede til en rekke klubber i blant annet britiske tabloider. Både Express og Mirror hevder at Chelsea jakter storscoreren.

Fotball

  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Bekreftet: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det opplyser Premier League. Velrenommerte The Athletic skrev tidligere tirsdag om utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger Forest på plassen over nedrykksstreken. Luton under streken er tre poeng bak. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Erling Braut Haaland