Hopp til innhold

– Når Truls er tiltalt, bør alle være det

SANDVIKA (NRK.no): Tidligere Vålerenga-direktør Pål Breen kaller behandlingen av Truls Haakonsen «trist og urettferdig».

Breen

Her er Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen (t.v.) og tidligere administrerende direktør Pål Breen utenfor Valhall i 2011.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Erik Hoftun

Pål Breen forklarte seg også om det han mente var uryddighet fra Rosenborg og Erik Hoftun (bildet) under forhandlingene med Stabæk i 2011.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Pål Breen var administerende direktør i Vålerenga Fotball Invest AS da osloklubben kjøpte Veigar Páll Gunnarsson og en opsjon for Herman Stengel i 2011.

Tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen er den eneste i Vålerenga som er tiltalt for å ha bedratt franske Nancy, ved å ha gitt en unormal lav sum for Gunnarsson (1 million), og en unormal høy sum for Stengel (4 millioner).

Breen stilte seg først helt uforstående til tiltalen, før han understreket at langt flere har vært involvert i overgangsprosessen fra Vålerengas side.

– Det er trist og urettferdig at han er tiltalt. Han skulle aldri ha sittet der. Når han sitter her, skulle alle som har vært inovlert sittet her. Både fra styret og administrasjonen, sa Breen, før han la til:

– Men det er sikkert bra å få saken belyst, og så gå videre.

Ga beklagelse

Breen er i dag leder for kommersiell avdeling i Vålerenga. Han var stevnet som vitne av Peder Morset, som forsvarer Haakonsen.

Forsvareren lurte på om det var noe Haakonsen kunne visst om eller gjort på egenhånd i forhandlingene.

– Jeg vet ikke helt hva han skulle ha visst. Jeg eller Riberg (økonomisjef i Vålerenga, journ. anm.) hadde aldri hentet ham (Gunnarsson) for en større overgangssum, sa Breen.

– Hvordan synes du Vålerenga har behandlet Truls her? spurte Morset.

– Jeg synes det er vanskelig, han ble stående veldig alene. Folk ble paranoide. Jeg må beklage overfor Truls at han ble stående alene, sa Breen.

Breen

Pål Breen ønsket ikke å gi noen kommentarer til NRK.no etter å ha vitnet i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Jon Håkon Pran, tidligere styreleder i Vålerenga Invest Fotball AS, forklarte seg fra vitneboksen før Breen.

Han fortalte at Vålerenga satte i gang en intern granskning da saken ble kjent i media, men her kom det ikke frem noe ulovlig, ifølge Pran.

– Vi prøvde å gå ordentlig igjennom prosessen, og se om det var begått feil her. Og det klarte vi ikke å finne ut av, sa Pran, som delte Breens syn om tiltalen mot den tidligere sportsdirektøren.

– Jeg synes det er feil, og jeg synes han har stått alene.

Ble provosert av Rosenborg

Sportsdirektør Erik Hoftun, tidligere daglig leder Nils Skutle og advokat Kristian Nordheim fortalte alle fredag at de trodde Stabæk presset ned prisen på Gunnarsson for å snyte Nancy for penger.

Det kom også frem at Rosenborg var villig til å by hele 4 millioner kroner for islendingen, og klubben reagerte kraftig da de ble klar over at Stabæk hadde solgt ham for 1 million kroner, samtidig som en opsjonsavtale for Herman Stengel ble solgt for 4 millioner kroner.

Hoftun forklarte at Rosenborg forhørte seg med Gunnarsson om lønn før de var enige med Stabæk om en overgangssum.

Det var svært lite populært i Vålerenga, fortalte Breen.

– Det jeg husker, er at jeg ble oppringt av (Nils) Skutle. Han sa «dere må ikke være med på spillet til Stabæk». Jeg opplevde det som at han vil skremme oss vekk, sa Breen.

– I ettertid blir jeg provosert, fordi han ønsket spilleren selv, fortsatte han.

Rosenborgs forhandlinger med Gunnarsson gjorde at islendlingen ble dyrere i drift for Vålerenga, ifølge Breen.

– Det er ulovlig i forhold til Norges Fotballforbunds regler. I dette tilfellet ble det dyrere lønn for oss. Gunnarsson krevde mer av oss, sa Breen.

– Åpenbart uavhenige avtaler

Påtalemyndigheten mener salget av Gunnarsson og Stengel-opsjonen var en del av den samme avtalen. Slik bedro klubbene Nancy for opptil to millioner kroner, ifølge tiltalen.

Mandag har imidlertid flere av vitnene støttet de tiltales forklaringer om at det var to separate avtaler.

Pran forklarte at Vålerengas sportslige utvalg (SU) hele tiden var bevisst på at det dreide seg om to uavhengige avtaler. SU behandlet de potensielle avtalene 19. juli - dagen etter at klubbene ble muntlig enige.

– Det forelå en finansiering på begge avtalene, men det var klargjort at de måtte være uavhengige, sa Pran.

Han påpekte at det var en risiko for at Vålerenga ikke ble enig med Veigar Páll Gunnarsson om de personlige betingelsene, og at osloklubben derfor kunne ha kjøpt Stengel-opsjonen, men ikke Gunnarsson.

Han fikk støtte av Pål Breen.

– De var åpenbart uavhengig av hverandre. De var presentert som to caser. Slik jeg ser det, har det vært en fare for at Gunnarsson valgte Rosenborg, og vi kunne sitte igjen med kun opsjonen. Det ble skrevet to separate avtaler, sa Breen.

Også Helsingborg-sportsdirektørens vitnemål bygget oppunder de tiltaltes forklaringer. Urban Jesper Jansson fortalte at den svenske klubben kun fikk tilbud om å kjøpe Gunnarsson.

Fotball

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

  • Straffe reddet Burnley etter Berge-tabbe

    Det ble sent drama da Manchester United spilte 1-1 mot Sander Berge og hans Burnley på Old Trafford lørdag.

    Uniteds scoring kom etter en pasningsfeil fra Berge i det 79. minutt. Pasningen ble snappet opp av Antony, som forserte mot mål og plasserte ballen i lengste hjørne.

    – Det er ingen tvil i verden at det er Sander Berge sin skyld at den sjansen kommer. Han har vært god, men der gjør han en skjebnesvanger feil, sa Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

    Åtte minutter senere hoppet United-keeper André Onana inn i Burnley-spiller Zeki Amdouni. Dommer måtte ut å se på VAR-skjermen for å konkludere med straffe til Burnley. Den omsatte Amdouni selv i mål.

    Det var store sjanser til begge lag de første 45 minuttene. Onana vartet opp med flere gode redninger, som sørget for at det stod 0-0 til pause.

    United kom best ut etter hvilen, og burde tatt ledelsen, men de var lenge ineffektive.

    Etter 76 minutter ville hjemmelaget ha straffe da Alejandro Garnacho gikk over ende i feltet, men både dommer og VAR mente argentineren falt for lett. Heller ikke da Antony skjøt opp i hånden til en Burnley-spiller i 16-meteren ble det straffe.

    På overtid fikk Burnley nesten med seg alle poengene, men Onana stod i veien.

    Med Burnleys ene poeng rykket Sheffield United (20. plass) ned, da de ikke lenger kan få nok poeng til å holde seg i Premier League.

    United befinner seg dermed på en 6. plass, mens Burnley ligger nest sist og kjemper for å unngå nedrykk.

    Antony
    Foto: AP
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah