Hopp til innhold

– Det er et risikoprosjekt

Ståle Solbakken venter en tøff hverdag i Bundesliga - det kan tidligere Kaiserslautern-trener Kjetil Rekdal bekrefte at det blir.

Solbakken

Ståle Solbakken er forberedt på en utfordrende arbeidshverdag i Tyskland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ståle Solbakken er forberedt på at trenerjobben i Köln ikke blir noen dans på roser.

– Det er et risikoprosjekt hvis man ser på Kölns historie, men det må man ta med i regnskapet, sier Ståle Solbakken.

Han er forberedt på en utfordrende arbeidshverdag i Tyskland. En rekke trenere i Bundesligaen fikk sparken på grunn av svake resultater denne sesongen.

– Klubben ble solgt inn veldig ærlig. De la ikke skjul på at det er en stor jobb og at ikke alt er rosenrødt. Det var veldig usminket. Men det var ikke tvil om at det var meg de ville ha. De hadde sondert terrenget og konkludert, sier 43-åringen.

Hvordan tror du Solbakken klarer seg som trener i Köln? Diskutér nederst i saken.

Les også:

– Et vanvittig press

Aaleund-trener Kjetil Rekdal har selv vært trener i Bundesliga for Kaiserslautern. Han vet bedre enn mange andre hva som venter Solbakken når nordmannen tar fatt på trenerjobben i Köln.

– Han får veldig ordnede forhold. Tyske klubber er veldig ryddige, det er gode treningsforhold og gode støtteapparat. I tillegg får han treningsvillige spillere. Det er et fantastisk land å jobbe i, sier Rekdal til nrk.no.

Men jobben som trener i Tysklands øverste divisjon byr også på store utfordringer.

– På den andre siden er det er et vanvittig press. Det er enorme forventinger i en så stor liga, sier Rekdal.

Må være tålmodige

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal har selv vært trener i Bundesliga.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Aalesund-treneren har likevel troen på at Solbakken vil lykkes i sin nye jobb.

– Han har gjort det bra alle plasser han har vært, alt ligger til rette for at han får til noe. Men dette er en annen verden. Tålmodigheten er ikke like stor der. Solbakken er avhengig av at klubben unngår lange, dårlige perioder. Får han tid og de er tålmodige kan dette gå veldig bra, mener Rekdal.

Solbakken og tysk fotball en god kombinasjon

Tidligere landslagsspiller Anders Giske spilte i Köln på 90-tallet. Det endte med en 2. plass i ligaen, semifinale i UEFA-cupen og finale i den tyske cupen.

– Köln er en veldig stor klubb i tysk sammenheng. De har over 50.000 medlemmer, over 300 fanklubber og et av de største budsjettene i Bundesligaen, sier Giske til nrk.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Giske

Tidligere landslagsspiller Anders Giske, her i duell med Diego Maradona, har vært i Köln. Han tror Solbakken ville passe godt inn som trener i tysk fotball.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Han kan fortelle om entusiastiske Köln-supportere.

– På alle åpne treninger er det masse folk. De har lidenskaplige supportere, med stor interesse og store forventninger, sier han.

Giske tror Solbakken har gode forutsetninger for å lykkes i tysk fotball.

– Han er en dyktig trener med bra erfaring. Nå tar han steget til en større klubb og tøffere oppgaver. Det er en tøffere mentalitet enn vi er vant til. Ståle er profesjonell og vil takle det bra. Han er med å legge lista høyt, så jeg tror det blir en god kombinasjon, sier den tidligere Köln-spilleren.

Tenker ikke på landslagsjobben

Etter at det lørdag ble klart at NFF må jakte på ny landslagstrener, har Rekdal blitt lansert som en av kandidatene.

– Jeg tenker ikke på i det hele tatt, det er helt umulig å gi svar på ting som er så spekulativt. Ikke vet jeg om jeg vil og ikke vet jeg om det er ønsket, så det er vanskelig å si noe om det, sier Rekdal.

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland