Hopp til innhold

- De målte farten til 150 km/t. Men jeg tror ikke det var så mye

Hvilken sjuåring ville ikke dyrke en person med tilnavnet "Hot Shot"? Peter Lorimer var i våre øyne halvt superhelt og halvt fotballspiller.

Peter Lorimer

Leeds-legenden Peter Lorimer var nylig i Norge på en lynvisitt for å besøke venner i den norske avdelingen av Leeds' supporterklubb.

Foto: Montasje/Bjørnar Hjellen

Denne uken har han besøkt Oslo.

Jeg sitter bare noen centimeter unna en av verdens mest berømte skuddføtter. Høyrefoten til Leeds-legenden Peter Lorimer.

En gang skjøt den foten så hardt at universiteter målte farten på skuddene og slo fast at Peter Lorimer hadde verdens hardeste skudd.

Skotten tar et godt grep rundt låret.

- De målte farten til 150 kilometer i timen. Men jeg tror ikke det kan ha vært så mye. De kom i hvert fall frem til at det handlet om timing, forteller han til meg.

Les flere saker om Leeds United her

Hvilke fotballmyter vokste du opp med? Del dem nederst i saken!

Kunne brekke målstenger

Mytene om Peter Lorimer var mange da jeg vokste opp. Uten internett og Wikipedia måtte vi basere oss mye på hva de eldre gutta fortalte oss. Og det var ofte mye løgn.

Vi blandet dermed sammen virkelighet og fri fantasi.

Skuddbeinet til Lorimer kunne brekke målstenger i to, hørte vi om den skotske fotballhelten da vi vokste opp.

Vi slukte historiene rått mens vi byttet til oss fotballkort av målmaskinen.

Stilte du deg i veien for Peter Lorimers ball-prosjektiler på 60- og 70-tallet, var du i trøbbel.

Den knallharde skuddfoten skaffet ham tilnavnet "Hot Shot", og Leeds ble laget lenge før jeg hadde sett en eneste kamp med den engelske klubben.

Kevin Keegan? Hvem var det?

Peter Lorimer

Peter Lorimer: - Det forundrer meg at andre klubber gjør de samme feilene som Leeds.

Foto: Bjørnar Hjellen

Haltende innledning

Denne ukenskulle jeg endelig få møte mr. "Hot Shot".

Idet jeg hilser på helten fra fotballkortene, ser jeg at han har endret stil med årene.

Den grånende Leeds-legenden har etter hvert rukket å bli 64 år og noen kilo tyngre. Som alle gode briter drikker han sitt øl med glede. Noe han også gjorde idet jeg ankom.

- I must say that you to me are an legend, stammer jeg.

Jeg hører plutselig at jeg snakker engelsk med øst-europeisk aksent. Jeg er paralysert av overdreven respekt for den pensjonerte fotballspilleren.

Hyggelig som han er, tar han det med fatning, og røper at han har et avslappet forhold til sin egen legendestatus.

- Jeg er fornøyd med å tenke på at jeg har gitt glede til så mange over så mange år. Jeg kan selv huske hvordan jeg så opp til mine helter da jeg var ung gutt i Dundee, forteller han.

- Må oppmuntre unge talenter

I likhet med Herman Stengel, som torsdag signerte for Stabæk og kan bli eliteseriens yngste spiller , var Lorimer kun 15 år da han ble oppdaget.

Det er ikke for ungt, synes skotten.

Peter Lorimer - fotballkort

Peter Lorimers fotballkort fra glansperioden i Leeds.

- Man må helt klart oppmuntre unge talenter. Hvis du er stor nok og god nok, så er du gammel nok, sier Lorimer engasjert.

Lorimer er derimot mer bekymret over at ungdommen ikke spiller nok fotball.

- I England er det nesten ingen som spiller fotball ute på løkka lenger. De sitter i stedet inne og spiller og er opptatt av telefonene sine.

Etter den haltende innledningen har jeg gjenfunnet både ro og opprinnelig aksent. Lorimer er avslappet og i godt lune, og ikke vanskelig å be når han får spørsmål om fotball.

- Før i tiden pleide vi å si at de beste ungene var de sultne ungene, de som kom fra arbeiderklassen. Slik er det tydeligvis ikke lenger, sier den fargerike skotten.

Tøft i Premier League

Peter Lorimer debuterte for A-laget i 1963 og spilte 449 kamper for laget til han ga seg i 1979. I 1983 gjorde han comeback i Leeds-drakten, for å hjelpe klubben som hadde rykket ned i 2. divisjon.

Han spilte sin siste kamp for Leeds i 1985 som 39-åring.

Lorimers "alt for klubben"-holdning, er vanskelig å finne igjen i dagens Premier League.

Peter Lorimer - fotballkort

'Peter has the hardest shot in football', står det på baksiden av kortet.

Mye er forandret siden 60-tallet, og Leeds-veteranen tror det aldri har vært så tøft som nå for en ung og ukjent spiller å slå seg opp i Premier League.

- Klubber som Manchester City betaler enorme summer for å hente til seg de største profilene, så en ukjent spiller fra Norge har ikke en sjanse, selv om han kan være en like god fotballspiller, forteller han.

- Det er nesten ikke engelskmenn tilbake i Premier League, heller.

Forundret over pengebruk

I dag sitter Peter Lorimer i styret i Leeds. Han driver også puben The Commercial i Leeds, et populært sted for mange norske Leeds-fans.

- De oppfører seg fint når de er der, forteller han og smiler.

Leeds har vært med på både opp- og nedturer i engelsk fotball.

Etter suksessfulle sesonger på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet (blant annet med semifinalespill i mesterligaen), rammet krisen Leeds.

Les mer om Leeds ned- og oppturer her

Store investeringer førte til at klubben satte seg i kraftig gjeld, og flere av de beste spillerne måtte selges. Dermed raste klubben ned i Championship etter 2003/04-sesongen, etter å ha spilt i mesterligaen fire år tidligere.

- Det som forundrer meg er at andre klubber nå gjør de samme feilene som Leeds i sin tid gjorde, sier Lorimer, og fortsetter:

- Investorer vil til slutt stoppe opp og se på hva det koster å drive en fotballklubb, og komme frem til at de ikke tjener penger. Det hele må komme ned på et mer realistisk nivå.

Etter opprykk til Championship, håper Leeds-fansen nå på en ny storhetstid i Premier League for laget.

- Ken Bates har gjort en god jobb med klubben, og klubben er godt forberedt, sier han optimistisk. En optimisme som kjennetegner de fleste Leeds-supportere.

Men det smitter. Det er nesten så jeg kjenner det rykker litt i høyrefoten.

Les også: Hjemmesiden til supporterklubben til Leeds

Fotball

  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
  • Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

    Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

    Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

    Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

    – Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

    (NTB)

  • KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

    Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

    I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

    Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

    Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

    Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

    (NTB)

    Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
    Foto: Trond R. Teigen / NTB
  • Johnsen og Botheim cupmestere med Malmö

    Malmö viste seg sterkest i straffesparkkonkurransen mot Djurgården og kunne juble for cuptittelen. Lasse Berg Johnsen satte det avgjørende straffesparket.

    Malmö sikret seg dermed sitt 16. cuptrofé, noe som er åtte mer enn AIK og IFK Göteborg. De lyseblå fra sør vant siste cupen i 2022, og de måtte vente i det lengste i onsdagens finalekamp.

    Tobias Gulliksen og Haris Radetinac misbrukte begge sine forsøk i straffesparkkonkurransen. Malmö-keeper Johan Dahlin reddet. Lasse Berg Johnsen på scoret den avgjørende straffen.

    (NTB)

    Erik Botheim scorer 1-0
    Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB
Erling Braut Haaland