Hopp til innhold

– Tre spurtere kan koke et egg

Det er enorme krefter i omløp når VM-spurterne kjører for å bli den første til å krysse mållinjen.

Edvald Boasson Hagen

I spurten kan rytterne nå et nivå på kraft mellom 1500 og 1700 watt. Om de spurter på dugnad holder det til å koke et egg. Hver for seg kan de holde en liten leselampe gående en time, dersom de tråkker med denne effekten i et minutt.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Egg

Tre sterke rytter kan produsere nok kraft til å koke et egg om de spurter på dugnad.

Foto: Laurence Mouton / AltoPress / Maxppp

CYCLING-FRA-TDF2011-LINE 117614530

På det kraftigste tråkker Thor Hushovd opp til 1600 watt.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp
lyspære

– Om en spurter tråkker med en effekt på 1500 watt i et minutt vil han kunne holde en liten leselampe på 25 watt gående i en time etterpå, sier Bjørndalen.

Foto: Scanpix / SCANPIX
Kurt Asle Arvesen

Tross imponerende kraft, tro Kurt Asle Arvesen et egg kokt på kraft fra syklister ville blitt bløkokt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen ligger på 1300-1400 watt i en spurt, men kan likevel spurtslå ryttere som har mer watt i tråkket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
OLYMPICS Cavendish of Britain celebrates winning the London-Surrey Cycle Classic road race, a test event for the London 2012 Olympic Games

Mark Cavendish oppnår mindre watt enn Hushovd i en spurt, men har fordelen av å være mindre og mer aerodynamisk, ifølge Hushovd.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters
– Om tre sterke ryttere kjører hver sin spurt på dugnad kan de helt greit koke et egg eller i det minste trekke noen pølser, sier Jørgen Bjørndalen som er rådgiver for norske kraftselskaper.

Dette beregner Bjørndalen ganske omtrentlig etter å ha fått opplyst hvor høy effekt noen av spurterne skaper målt i watt.

– Rytterne som ligger høyest i en spurt kan nå et nivå på mellom 1500 og 1700 watt. Det skal litt til å tråkke så hardt særlig lenge. I en vanlig spurt vil jeg tro at snittet ligger rundt 1200 watt, sier Atle Kvålsvoll.

Han har kjørt uttallige tester på regjerende verdensmester Thor Hushovd.

– I slike tilfeller kjøres det ”for full spiker”. Det er vanvittige krefter i omløp mot slutten av en slik etappe i sykling, fortsetter Kvålsvoll.

Thor: - Jeg spurter ikke på dugnad

Effekt er et mål på hvor fort energi overføres. Hushovd selv sier at han tråkker opp til 1600 watt på det meste. Jo lenger han holder det nivået, jo fortere går arbeidet unna om han for eksempel skal erstatte elektrisk energi for oppvarming av vann i en kjele.

Men skal han koke et egg sammen med to andre spurtere, vil han likevel få et problem. Den regjerende verdensmesteren er ikke så lysten på å dele på arbeidet.

– Hvis du og Edvald skulle spurta for å koke et egg raskest mulig. Hvem ville du valgt som tredjemann?

– Jeg spurter ikke på dugnad. Jeg hadde kokt det egget på en mye enklere måte og tatt det oppi kokende vann i en kjele, humrer nordmannen til NRK.no.

Arvesen: - Ville blitt rimelig bløtkokt

De tre spurterne måtte hatt en effekt på 1500 watt i ett minutt hver for å koke det berømte egget på en liten plate, forteller Bjørndalen.

– Tallene er uansett imponerende. Jeg har vært på teknisk museum og prøvd å holde liv i en 60 watts lyspære med en ergometersykkel. Det er vanskelig nok, men det er sikkert fot i hose for Hushovd og kompani, sier han.

Kurt Asle Arvesen tråkket ifølge ham selv til en makseffekt på 1130 watt torsdag. Hadde han prestert å spurte så hardt i en time ville det tilsvart et effektforbruk på 1,130 kilowattimer (kWh).

– Vi klarer ikke å holde den effekten så veldig lenge, så jeg tror det egget du snakker om ville blitt rimelig bløtkokt om tre spurtere skulle få det klart på dugnad, sier Arvesen.

– Cavendish har mindre watt, men er bedre spurter

Men den som har mest watt i tråkket er nødvendigvis ikke den beste spurteren, mener Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

– Det er mye som spiller inn, som for eksempel luftmotstand. Jeg ligger på 1300 til 1400 watt i en spurt. Men en rytter som får mindre luftmotstand kan ha mindre watt og likevel vinne over en rytter som har mer watt i tråkket, sier Boasson Hagen.

– Cavendish oppnår mindre watt enn meg, men er likevel en bedre spurter. Han er mindre og mer aerodynamisk, sier Hushovd.

For å forenkle bildet sammenligner Bjørndalen spurternes massive krefter med dette:

– Om en spurter tråkker med en effekt på 1500 watt i et minutt vil han kunne holde en liten leselampe på 25 watt gående i en time etterpå, sier Bjørndalen.

Om man tar de 30 fremste spurterne i feltet ville de dermed holdt nettopp 30 leselamper gående i en god stund. Noe som sikkert ville gjort 30 barn storfornøyde under lesestund før leggetid.

Ville ikke blitt rike på strømproduksjon

Men særlig lønnsomt er det ikke om en syklist skulle gjort jobben.

– Det er jo litt nusselig å snakke om dette i et kraftperspektiv. I Norge blir det for eksempel produsert 125 milliarder kilowattimer med strøm i løpet av et år. Om rytterne skulle ha produsert strøm måtte de fått mat for å gjøre jobben. I tillegg skulle de sikkert hatt lønn, sier Bjørndalen.

Om rytterne hadde fått betaling tilsvarende strømprisene ville det bare gitt dem noen lusne øre i lomma.

For ifølge SSB var gjennomsnittsprisen for norske husholdninger rundt 47,7 øre per kWh i andre kvartal i 2011.

– Det er godt vi får mer betalt enn som så, humrer Arvesen.

Video - Jeg hadde kokt det egget på en my enklere måte

- Jeg hadde kokt det egget på en mye enklere måte, humrer Thor Hushovd.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal