Hopp til innhold

Bedre enn da hun var verdens beste

KVITFJELL (NRK.no): I 2007 tok hun VM-gull og i 2007/08 vant hun tre verdenscuprenn. Fem seiersløse vintre senere mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen hun er bedre enn noen gang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tatt pause fra medisinstudiene og føler allerede hun får betalt.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen Sapporo

BEST I VERDEN 1: Astrid med VM-gullet etter sprinten i Sapporo 22. februar 2007.

Foto: Koji Sasahara / AP

– Jeg jobbet sikkert hardt, men jeg kom lettere til verdenscupseirene i 2007/08-sesongen enn til femteplassen i Tour de Ski forrige sesong. Det var nok litt lavkonjunktur på distanserenn den gangen. Det var ikke så mange som gikk dritfort. De beste går fortere nå, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

26-åringen fra Smestad i Oslo sitter tilbakelent i en sofa på Dæhlie-hytta på Kvitfjell og snakker om sin egen lille plass i skihistorien.

I 2007 kom hun omtrent fra intet og ble verdensmester på sprinten i Sapporo mens hun enda var junior. Den påfølgende sesongen kjempet hun om sammenlagtseier i verdenscupen. Hun måtte ta til takke med andreplass totalt, men vant tre enkeltrenn i løpet av sesongen.

Sterkere enn noen gang

Etterpå har hun tilhørt verdenseliten, men ikke det aller ypperste sjiktet. De siste sesongene har Uhrenholdt Jacobsen vært på sprintlandslaget, og hun har kombinert idrett og tunge medisinstudier.

Men fram mot OL i Sotsji har hun tatt grep. Medisinstudiene er lagt på vent og Astrid er tilbake i den treningsgruppa der hun selv føler hun hører hjemme.

Astrid vinner i Rybinsk

BEST I VERDEN 2: Astrid vinner sitt første verdenscuprenn, 15 km fellesstart i fristil, i Rybinsk 16. desember 2007.

Foto: MAXIM MARMUR / AFP

Onsdag var det testløp mot Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen. Uhrenholdt Jacobsen plasserte seg midt på resultatlista – bak Johaug, Weng og Steira, men foran Marit Bjørgen.

Hun føler hun allerede har fått betalt for endringene.

– Jeg føler meg sterkere nå enn jeg noen gang har gjort på denne tida av året. Det viser også de fysiske testene. Jeg er bedre nå enn jeg var i 2008. Det er bare at det som holdt til seier da, ikke holder til seier nå. Eller – det får vi vel se til vinteren, smiler Astrid.

Mer overskudd

Helt konkret kuttet hun ned på treningsmengden mens hun fortsatt studerte, det vil si ut juni måned. Etterpå har hun trent store mengder.

– At jeg ikke studerer, gjør jo at jeg får jo tid til å trene på mer normale tider av døgnet, og jeg har fått vært med på alle samlingene. Dagene hjemme er ganske mye mindre fulle, jeg merker at jeg har hatt mer overskudd. Jeg merker at jeg kan trene bra volum og samtidig ha overskudd.

– Burde du gjort det sånn tidligere også?

– Jeg burde kanskje det, det hadde kanskje vært det optimale. Men det er uaktuelt å ha studiepermisjon mer enn én vinter. Hvis jeg velger å ta en ny sesong etter OL, blir det i kombinasjon med studier. Og da vil jeg nok trene mindre mengde enn tidligere år, for å bevare overskuddet.

Les videre under bildet.

Astrid Uhrenhold Jacobsen

BEST I VERDEN 3: Astrid skøyter inn til seier på den reduserte 10-kilometeren under prøve-VM i Liberec 16. februar 2008.

Foto: DAVID W CERNY / REUTERS

Teknisk framgang

Også teknisk har den nye hverdagen gitt uttelling. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en løper som ofte har trengt mange renn om vinteren for å få teknikken til å klaffe.

– Nå har jeg fått veldig god teknisk oppfølging under økter på rulleskimølla på Olympiatoppen, og jeg har vært i Torsby og terpet teknikk. Jeg ligger foran skjema, påpeker hun.

Astrid i Falun

BEST I VERDEN 4: Astrid hever armene i triumf for sin hittil siste verdenscupseier, fellesstarten med skibytte i Falun 23. februar 2008.

Foto: SOREN ANDERSSON / AFP

Som absolutt alle vinteridrettsutøvere med ambisjoner, har 26-åringen OL i Sotsji som det store målet. Hun har lyst på medaljer, men erkjenner at veien fram til i det hele tatt å få delta kan være lang.

50 prosent OL-sjanse

– Jeg anser muligheten til å komme med i troppen som rundt femti prosent. Vi har bare fire plasser på hver distanse. Hvis alt går som normalt, går Marit og Therese alle distanserennene. Og Marit og Maiken Caspersen Falla går sprinten. Da er det bare to plasser igjen i hvert løp, og de plassene er det knalltøff kamp om, sier Astrid.

Hun ser på seg selv som en kandidat til å gå alle distanser. Men det er to øvelser som peker seg ut.

– 10 kilometer klassisk og teamsprinten er de konkurransene jeg mener passer meg best.

Konsekvensen av det, er at hun kan komme til å prioritere de rene sprinthelgene i Asiago og Nove Mesto foran deltakelse i Tour de Ski.

– Tour de Ski er ikke noe mål i seg selv for min del. Når det er en så sær avslutning som det er, er det ikke noe jeg kan vinne. Jeg kan ikke gå opp Alpe Cermis bedre enn jeg gjorde det i fjor, erkjenner gulljenta fra Sapporo.

Å gå raskest av alle i et enkelt løp i Sotsji, derimot ...

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal