Hopp til innhold

Hopperen Daniel Forfang ga opp etter slankepress - gikk opp 30 kilo

Daniel Forfang la i 2006 opp som skihopper fordi slankepresset ble for stort. Han skjønner godt at Johan Remen Evensen ikke orker mer.

Daniel Forfang

Til venstre: Daniel Forfang har her vunnet Ski Jumping Grand Prix i Innsbruck i 2004. Han var langt lettere enn han trivdes med. Til høyre: Samme mann i sommeren 2011. Nå lever han et helt vanlig liv, og spiser det han har lyst på.

Foto: Erik Eikebrokk / REUTERS/iltempo.no

Remen Evensen

Her kunngjør Johan Remen Evensen at han legger opp som skihopper. Han har i skrivende stund verdensrekord med et hopp på 246,5 meter i Vikersund i 2011.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

– For min del handlet det om å spise minst mulig over lengst mulig tid. Akkurat som Johan, kjente jeg det veldig godt. Til slutt sa kroppen fra om at dette ikke gikk lenger, sier den tidligere landslagshopperen Daniel Forfang til NRK.no.

Det er gått fem og et halvt år siden han la opp. Han har vært aktiv i hoppmiljøet i Trondheim stort sett hele veien etterpå, som trener. Men å hoppe på ski igjen på øverste nivå var aldri aktuelt for Forfang. Til det var han for lei av å kjempe mot nåla på badevekta.

Evensen klandrer ingen

Og hans historie minner mye om den Remen Evensen fortalte det norske folk på mandagens pressekonferanse.

– Kroppen har fått nok, derfor legger jeg opp. Det er som om kroppen sier «nå mr. Evensen har du vært under et hardt kjør litt for lenge», sa Evensen.

Verdensrekordholder Evensen presiserte mandag at han hadde fått all mulig hjelp fra blant annet Olympiatoppen når det gjelder ernæring, men at kroppen hans rett og slett ikke passer for hopp.

VIDEO: Anders Jacobsen forstår Johan Remen Evensen

Video Anders Jacobsen forstår Remmen Evensen

Anders Jacobsen forstår Remen Evensen

Kunne ikke spise seg mett

Da Forfang la opp gikk han til frontalangrep på sporten han var en stigende stjerne i. Slankepresset var for stort - hjelpen var for dårlig for dem som slet, mente han.

Han har moderert seg nå. Og han vil ikke gå så langt som å si at hoppsporten har et stort problem. Han mener det er noen få som sliter.

– Mange hoppere kan spise seg mette og likevel holde vekta lav nok, sier han.

– Kunne du selv spise deg mett da du var aktiv på øverste nivå?

– Nei. Men jeg var jo litt ekstrem. Jeg har gått opp 30 kilo, men folk sier ikke at jeg er tykk. Nå er jeg 184 centimeter høy og veier 93 kilo. På mitt letteste var jeg like høy og veide 61,7 kilo.

Vil ha BMI-debatt

Det gir en BMI på 18,2. Kroppsmasseindeksen tilsier dette at man er undervektig. Men BMI gir ikke nødvendigvis det riktige svaret, mener Forfang. Selv om han selv synes det til slutt ble uutholdelig å holde seg så tynn.

– Folk er forskjellig satt sammen. Jeg er ikke sikker på om BMI er det riktige å bruke, sier han.

Etterpå har det kommet reviderte vektregler, som Forfang mener har gjort ting bedre. Men likevel: hopping på øverste nivå er ikke for alle, sier han.

– Noen blir skihoppere, andre blir sleggekastere. Sånn er det bare. Men det er viktig å presisere at det bare er på det ypperste nivået at vekta har noe å si.

Kanskje ikke så rart når man har levd på et halvt eple til frokost, en lett salat til lunsj, salat med kylling til middag og et knekkebrød til kvelds - i tillegg til litervis av vann og kaffe.

Daniel Forfang til Nordlys om hvorfor han la opp i 2006

Kroppen oppførte seg rart

Som hopptrener frem til nylig og bror til den lovende juniorhopperen Johan Forfang har han fortsatt god innsikt i sporten. Daniel Forfang tror ikke vektproblemet er stort innen hoppsporten, men at personer med lav forbrenning og personer som i utgangspunktet har «har en kropp som skal være større» kan få problemer med å holde seg lett nok.

Vanlig konkurransevekt for Forfang var 65 kilo. Etter å ha holdt seg for tynn over tid, ble kroppen til Forfang «veldig rar», ifølge ham selv.

– Jeg kunne få skikkelige væskeansamlinger i kroppen etter å ha spist, og dermed raskt gå opp mange kilo. Slike opplevelser hadde jeg underveis, fordi jeg presset kroppen min, sier han, og kommer med et eksempel:

– En gang jeg var med i hoppuka og skulle hoppe nyttårshopprennet kjente jeg meg hoven i hele kroppen, og hoppdressen var plutselig for trang. Det var ingen god følselse, sier han.

Video Sundgot-Borgen mener hoppsporten er utsatt

Sundgot-Borgen mener hoppsporten er utsatt

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal