Hopp til innhold

– Høydeforbud er «høl i huet»

Skiskytter Emil Hegle Svendsen mener forbudet mot kunstig høydetrening bør oppheves. Nå er et samlet idretts-Norge klar for ny diskusjon rundt det kontroversielle temaet.

Svendsen

– Utlendingene rister bare på hodet når vi sier at kunstig høydetrening er forbudt i Norge, og spør oss om det virkelig er sant. De forstår ikke hvorfor vi ikke får lov, sier Hegle Svendsen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Aambø

– Vi er klar for å ta debatten nå, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Jeg mener temaet bør opp til debatt igjen, sier Hegle Svendsen.

Debatten om trening i høydehus har blusset kraftig opp etter at svømmeren Alexander Dale Oen uttrykte sin frustrasjon over norske utøveres forbud mot å trene i høydehus.

Det australske svømmelandslaget trener nemlig i et revolusjonerende bassengtelt hvor det sprøytes inn tynnere luft. Dette får ikke motstander og VM-vinner Dale Oen lov til å bruke.

– Hvor lenge skal Norge ligge etter, spør Dale Oen i Aftenposten onsdag.

Hva mener du? Bør man revurdere reglene rundt bruk av kunstig høydetrening? Si din mening i kommentarfeltet!

– Utlendingene rister på hodet

Det samme spørsmålet stiller skiskytter Hegle Svendsen.

– Norske utøvere er ganske enige i at forbudet burde oppheves. Vi skjønner ikke hvorfor vi nordmenn skal ha et eget regelverk på høydetrening når vi for eksempel følger de internasjonale antidpingreglene. Det er helt «høl i huet», forteller Hegle Svendsen.

Ifølge OL- og VM-vinneren blir det norske forbudet latterliggjort i utlandet.

– De rister bare på hodet når vi sier at det er forbudt i Norge, og spør oss om det virkelig er sant. De forstår ikke hvorfor vi ikke får lov, sier han.

I Norge ligger det et høydehusanlegg i Trysil. Dette benyttes bare av utenlandske utøvere.

– Det er jo et paradoks, og veldig spesielt, ler Hegle Svendsen.

(bildet fortsetter under artikkelen)

Trysil

Dette er høydehuset utenlandske toppidrettsutøvere bruker når de besøker Trysil.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Aambø: – Må ta debatten nå

Toppidrettssjef Jarle Aambø sier til NRK at norsk idrett er klar til å ta en ny debatt om bruken av høydehus og høydeteknologi.

– Vi er klar for å ta debatten nå. Den har vi for så vidt ventet på, også. Det er en viktig debatt å ta nå, for at Norge skal hevde seg spesielt på utholdenhetssiden.

– Hva mener du personlig - bør Norge igjen tillate bruk av høydehus?

– Først og fremst bør vi ta debatten og finne ut hva idretten vil. Men vi ser at først og fremst reglene må være lik over hele verden. Nå er de ikke det, har vi særnorske regler for bruk av høydehus og det må vi gjøre noe med, sier Aambø, som innrømmer at det ikke er realistisk at resten av verden vil innføre et liknende forbud.

Generalsekretæren tviler på rask avklaring

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, er enig i at saken er moden for ny debatt.

– Det er naturlig at denne typen problemstillinger reises med jevne mellomrom. Dersom en sak skal reises for idrettstinget må den først meldes inn, sier Andersen.

– Men det er lenge til neste idrettsting. Er det mulig å få et ekstraordinært idrettsting for å få en rask avklaring?

– Et ekstraordinært ting vil jo bli innkalt til under ekstraordinære forhold. At høydehussaken skal føre til dette ville overraske meg, sier Andersen.

Generalsekretæren har selv vært landslagstrener i langrenn. Han har også arrangert høydehussamlinger.

– Har du merket noe savn av høydehus etter at forbudet kom?

– Jeg registrerer nå at norsk toppidrett går så det suser også innenfor utholdenhetsidrettene. I tillegg er det fantastisk å trene ute i Guds frie natur, sier Andersen

– Betyr det at du personlig kunne tenke deg å beholde reglene som de er i dag?

– Det betyr at jeg har et forhold til dette som er av en sånn karakter at jeg tar denne debatten når den kommer opp. Videre vil vi ta den i organisasjonen, og jeg i min rolle vil forholde meg til de politiske vedtakene som blir tatt, avslutter generalsekretæren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Inge Andersen

Inge Andersen, generalsekretær i Idrettsforbundet (t.h). Her som landslagstrener for langrennskvinnene i 1999.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

To av tre utøvere ville bruke høydehus

Det er langt i fra første gangen at bruken av høydehus blir debattert. Siden 90-tallet har kunstig høydetrening blitt sammenlignet med andre kontroversielle prestasjonsfremmende metoder.

Diskusjonen nådde toppen da Vebjørn Rodal, mesteren på 800 meter fra 1996 i Atlanta, uttalte at han selv hadde følt seg som en juksemaker om han hadde nyttet høydehus i treningsarbeidet sitt.

For to år siden publiserte Aftenposten en undersøkelse som viste at 2 av 3 toppidrettsutøvere ønsket at høydehus ble lovlig.

Kan ikke tillate seg å trene med mindre kompetanse

Åtte år etter at forbudet ble innført, er Norge fortsatt det eneste landet i verden som ikke tillater dette.

Nå er det tid for ta tilbake teknologien, mener Aambø.

– Vi må bruke de mulighetene og den teknologien vi kan for å få best mulig trening. Vi i Norge kan ikke tillate oss å trene med mindre kompetanse enn det andre gjør, sier toppidrettssjefen.

– Men først må vi ta diskusjonen og det etiske knyttet til denne særnorske regelen, fortsetter Aambø.

– Idretten kan spare masse penger

Skiskytter Hegle Svendsen mener re-innføring av høydehus ikke bare gir norsk idrett de samme premissene som utenlandske utøvere. Det kan også gi økonomiske fordeler.

– Det er ganske dyrt for utøvere og lag å dra på samlinger i utlandet. Jeg tror idretten kunne spart masse penger på dette, så det finnes flere argumenter for at temaet bør tas opp på nytt, sier Svendsen.

– Hvor mye ville du brukt et slikt anlegg?

– Om forbudet oppheves må jeg vurdere å installere et opplegg hjemme. Det var jo mange som gjorde det like før regelen kom. Jeg tror absolutt at flere vil ta slike i bruk igjen, sier Hegle Svendsen.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal