Hopp til innhold

Han ble aldri den samme etter fallet

Ole Christian Wendel tok NM-gull i både langrenn, hopp og kombinert som 17-åring. Han ble tatt ut til OL som 18-åring og beskrevet som «Norges største kombinert-talent». Hvorfor legger han da opp bare 19 år gammel?

Ole Christian Wendel på pressekonferanse i Vancouver

I desember falt Ole Christian Wendel i Lysgårdsbakken på Lillehammer og fikk hjernerystelse. Det var med på å drepe motivasjonen hans. Bildet er fra en pressekonferanse i OL i Vancouver.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg mistet motivasjonen, sier Wendel til NRK.no.

I forrige uke kom nyheten om at stortalentet gir seg . Han innrømmer at det kan høres rart ut etter all suksessen (se faktaboks) og prøver å forklare:

– Det var ingen enkel avgjørelse, men motivasjonen forsvant som en følge av flere ting. For det første har 2011-sesongen vært tung, men det startet egentlig på slutten av forrige sesong da jeg fikk kyssesyken og måtte reise hjem fra OL . I desember falt jeg i hoppbakken og etter det har det ikke vært det samme å hoppe.

Han fikk hjernerystelse etter fallet i Lysgårdsbakken på Lillehammer og mistet VM i Holmenkollen. Han innrømmer at det var vanskelig å takle fallet, men tror han hadde klart å jobbe seg gjennom det «med riktig motivasjon».

Verre var det å miste VM siden han er Heming-løper og har vokst opp i Holmenkollen-anlegget.

– VM har vært det store målet helt siden jeg kom på landslaget for to sesonger siden. Jeg gjorde alt det jeg kunne for å komme i form etter fallet, men i starten av februar forsto jeg at det ikke kom til å bli noe VM på meg. Da var jeg veldig skuffet over egne prestasjoner.

– Et tap for kombinertsporten

Frem til da hadde 19-åringen gått fra det ene gode resultatet til det andre. Han ble spådd en lysende karriere og etter de tre NM-gullene la han ikke skjul på at han ville bli best i verden.

(Les videre under bildet!)

Wendel

Ole Christian Wendel ble tatt ut i kombinert-troppen til OL i Vancouver i 2010, men fikk kyssesyken og måtte reise hjem til Norge uten å delta. Her er han etter hopptrening i liten bakke før han forlot mesterskapet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tidligere landslagstrener Trond Einar Elden, som selv ble verdensmester i kombinert som 18-åring, beskriver Wendel som «det største kombinert-talentet Norge har sett». Elden trente Wendel på verdenscuplaget i 2008/2009-sesongen.

– Jeg har holdt på med idrett hele livet og Ole er en av de mest reflekterte utøverne jeg har møtt. Selv de mest rutinerte og profilerte utøverne på landslaget hørte på hva han sa. Det er ingen tvil om at det er et tap for norsk kombinertsport at han legger opp, sier Elden til NRK.no.

Sportssjef i kombinert, Kjetil Strandbråten, som nå selv slutter, har fulgt Wendel i hele hans tid på landslaget. Sjefen synes det er trist at stortalentet gir seg.

– Han er et sjeldent stort talent som kunne blitt en kombinertprofil i fremtiden, sier Strandbråten.

– Jeg har stor forståelse for at folk synes det er rart. Det kom nok litt plutselig på mange og jeg har snakket med flere trenere og utøvere som synes det er synd at jeg slutter, sier Wendel.

(Les videre under bildet!)

Verdenscuplaget 2009-/2010-sesongen

Ole Christian Wendel (lengst til høyre bak) sammen med resten av verdenscuplaget før 2009/2010-sesongen. Fra venstre: Håvard Klemetsen, Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien, Espen Rian, Petter Tande og Ole Christian Wendel.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Skal studere medisin

Etter VM-vrakingen reiste Wendel hjem til familien for å riste av seg skuffelsen og for å finne ut av veien videre. Han klarte å rense hodet og forsto at det likevel ikke var kombinertløper han ville bli.

– Skal du satse som toppidrettsutøver må du være hundre prosent motivert. Det er jeg ikke. Enten satser du for fullt, eller så satser du ikke, sier han.

Nå vil Wendel gi alt på en annen arena - skolen.

– Jeg ønsker å utvikle meg på andre områder og derfor har jeg bestemt meg for å satse på studiene.

Han har ett år igjen på Ullern videregående skole og neste høst skal han etter planen starte på medisinstudiet, men den tidligere juniorverdensmesteren utelukker ikke et comeback.

– Dersom jeg en dag får tilbake gløden kan det hende jeg ombestemmer meg. Jeg har fått beskjed fra landslaget om at «døren står åpen».

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal