Hopp til innhold

- Dette er min største utfordring

Cecilia Brækhus møter knockoutmaskin som lærte seg å bokse i bakgatene i Marseille.

Brækhus og Mathis

Disse to kvinnene møtes til match i Fredrikshavn om drøy en måned.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Cecilia Brækhus møter en fransk knockoutmaskin 17. mars. Anne-Sophie Mathis lærte å bokse i bakgatene i Marseille.

De to støter sammen i kvinneboksingens største kamp på meget lenge. Det skjer i Frederikshavn om vel en måned. Det blir plass til cirka 3000 på tribunene. Mathis gleder seg stort. Hun startet karrieren på uvanlig vis og hadde en tøff barndom.

– Jeg begynte å bokse da faren min døde. Jeg hadde mye aggresjon og sinne som måtte ut, men før det hadde jeg sloss litt i gatene i hjembyen min. Det var der jeg lærte å slå så hardt. I boksingen fant jeg en trener som ga meg selvtillit og ble en farsfigur for meg, sier Mathis.

Slo Holly Holm

Hun har 18 triumfer på knockout så langt. Amerikanske Holly Holme ble regelrett utslått av Mathis før jul.

Brækhus ser fram til duellen.

– Oppveksten min var nok noe roligere i Sandviken (Bergen) enn den hun opplevde. Dette er min hittil største kamp i karrieren. Mathis slår knallhardt og har fysikk til å gå ti runder i bra tempo. Men vi må finne en strategi for å minimere hennes sterke sider, sier Brækhus til NTB.

Fredag satt de sammen på podiet i Oslo for første gang. Etterpå ventet den klassiske fotograferingen ansikt til ansikt, men bokserne brøt til slutt ut i latter. Stemningen var ganske lun.

Blir tøff kamp

Brækhus flyttet til Tyskland for å utøve sin idrett.

– Jeg tok til etterretning at jeg ikke kunne fortsette i Norge. Jeg håper det blir mange nordmenn på tribunene i Frederikshavn. Blir det slik, kan dette være mitt beste minne fra karrieren. Det blir en veldig, veldig tøff kamp. Det er to forskjellige stilarter som møtes her, sier Brækhus.

Kampen sendes på gratis-TV, og Viasat ser for seg høye seertall. Brækhus er svært populær.

– Jeg merker allerede nå at denne kampen er noe helt spesielt.

Høyere utøver

Mathis er elleve centimeter høyere enn Brækhus.

– Jeg har sett mange kamper med henne, men er ikke skremt eller imponert. Det har jeg aldri vært før noen kamp. Men jeg ser på Danmark som hjemmebane for henne. Derfor bør jeg nok avgjøre før tiden er ute, sier den franske jenta.

Brækhus setter alle sine belter på spill i den norddanske byen.

– Dette er min største utfordring, og jeg ønsker å møte de beste i boksingen. Det får jeg en mulighet til. Det er jeg meget, meget takknemlig for. Etter seieren mot Holm er hun (Mathis) favoritt og jeg en utfordrer.

Siste nytt

  • Disse blir Holmenkollens rivaler om skiskytter-VM

    Holmenkollen får konkurranse fra Hochfilzen og Kontiolahti om å få arrangere VM i skiskyting i 2028 og 2029.

    Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at trioen har søkt på begge mesterskapene. Tildelingen skjer på kongressen i Beograd i slutten av september.

    I februar ble det kjent at Norges Skiskytterforbund (NSSF) og Oslo kommune kom til å jobbe for å få VM tilbake til Holmenkollen. Det ble sist arrangert der i 2016.

    – Holmenkollen arrangerer verdenscup i skiskyting hvert år, og vi er en anerkjent arrangør i skiskyttersirkuset. At en stor medlemsnasjon som Norge også påtar seg større mesterskap med jevne mellomrom, er både ønskelig og forventet, sa NSSFs generalsekretær Morten Djupvik i vinter.

    Hochfilzen var østerriksk arrangør senest i 2017, mens finske Kontiolahti hadde det i 2015. (NTB)

    Skiskyting
    Foto: NTB
  • OL-toget er gått for norske turnere

    Norge stilte med to turnere i OL i Tokyo. Nå er det klart at sommerens Paris-OL går uten en eneste norske turner.

    I Tokyo-OL deltok Julie Dicko Erichsen og Sofus Heggemsnes. Veldig mye skal til om en norsk turner klarer å ta seg til Paris. Nåløyet er blitt trangere og trangere.

    – Det toget er nok dessverre gått. Det meste av OL-kvalifisering skjedde i forbindelse med verdenscupen, og det skal mye til om noen av våre klarer å kvalifisere seg via EM. Det er blitt tøffere og tøffere, og kravene er skjerpet. Hadde det vært for to år siden, så hadde det holdt, sier generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund til NTB. (NTB)

    2OHd_s3PmuU
    Foto: NTB
  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal