Hopp til innhold

Denne mannen er ute etter revansje

New England Patriots-quarterback Tom Brady (34) har vunnet Super Bowl tre ganger før. Lysten til å vinne er ikke noe mindre foran årets finale. I hvert fall ikke når motstanderen heter New York Giants.

Tom Brady

New England Patriots-quarterback Tom Brady er en av NFLs mest meritterte quarterbacker.

Foto: ELSA / Afp

Tom Brady

Tom Brady har ikke vist seg fra sin beste side i sluttspillskampene frem mot årets Super Bowl. I finalen har han lovet å heve seg.

Foto: ELSA / Afp
  • Den 46. utgaven av Super Bowl braker løs klokken 00.30 natt til mandag. Kampen sendes på Viasat 4. På NRK.no kan du følge kampen og chatte med vår reporter underveis.

New York Giants og New England Patriots skal kjempe om det gjeve Vince Lombardi-troféet natt til mandag.

Det betyr at Patriots quarterback, Tom Brady, er klar for sin femte Super Bowl-finale. Tidligere har han vunnet tre og tapt én. Og det tapet kom nettopp mot Giants i 2008 - et tap som skal ha svidd voldsomt for den erfarne Patriots-spilleren.

– Tapet i 2008 var svært bittert for ham. Brady har nok en personlig agenda før denne kampen. Han kommer til å være superfokusert, sier Are Bye, redaktør for det norske nettstedet superbowl.no, til nrk.no.

Perfect Season

2007/2008-sesongen var en bortimot perfekt sesong for «The Pats».

Brady og hans menn gikk ubeseiret gjennom hele sesongen - både regular season og post season var en eneste lang seiersmarsj. Med seier i Super Bowl mot New York Giants ville laget ha gått ubeseiret gjennom en hel sesong, en såkalt "Perfect Season".

Det har kun skjedd én gang før - Miami Dolphins gikk 17 kamper på rad uten tap og vant Super Bowl i 1972.

Men så: Super Bowl 2008 var i gang, og etter en god start fra Patriots, snudde kampen i Giants favør i siste quarter. Patriots ledet 14-10, men Giants-quarterback Eli Manning spilte glimrende, og førte laget sitt nærmere og nærmere Patriots målområde med flere gode pasninger.

Bittert tap

Da det gjenstod 35 sekunder på klokka, falt avgjørelsen.

Eli Mannings pasning fant en medspiller i «end zone», dermed touchdown, og New York Giants vant til slutt 14-17.

I sluttsekundene forsøkte Patriots desperat å ta igjen det tapte, men Tom Bradys lange pasninger datt aldri ned i hendene på en medspiller.

– Patriots hadde vunnet alle kampene sine, de skulle bare krone sesongen med seier i Super Bowl. Men mot alle odds kom Giants og "stjal" seieren, sier Bye.

Selv om Brady selv har dysset ned påstandene om at han er veldig revansjesugen etter tapet, har han innrømmet at han angrer på hvordan kampen ble gjennomført.

– Det var litt av en kamp. Man må bare gi Giants all ære for måten de kom tilbake på. I ettertid er det selvfølgelig ting jeg ville gjort annerledes underveis, sa Brady i et intervju med NFL-legenden Dan Marino nylig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tom Brady og Eli Manning

Tom Brady (t.v) gratulerer Eli Manning med seieren i Super Bowl 2008.

Foto: Jim Rogash / Afp

Åpen Super Bowl

Fire år senere er det altså klart for revansje; Tom Brady står igjen overfor Eli Manning, mannen som hindret ham fra å vinne sin fjerde Super Bowl-ring.

Mangeårig journalist Are Bye tror ikke Patriots og Brady går i samme fella og undervurderer New York Giants enda en gang.

– Tom Brady har masse erfaring fra Super Bowl. Av dagens quarterbacker er han i en klasse for seg hva angår rutine. Nå som han endelig har en sjanse til å få sin revansje, så kommer han sterkt tilbake tror jeg, sier Bye.

Før årets sesong var Tom Brady ranket som NFLs aller beste spiller av den amerikanske TV-stasjonen ESPNs eksperter. Men Giants' Eli Manning har spilt en meget god sesong, og er av mange regnet for å være i bedre form enn Brady.

– På papiret så ser Patriots sterkest ut i år også. Så kampen ligner en del på forrige oppgjør i 2008. Og da husker vi hva som skjedde. Dette er med andre ord veldig åpent, sier Bye.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal