Hopp til innhold

- Det er fortsatt noen som er sinte på meg

To uker før hun går av som idrettspresident er Tove Paule ikke i tvil om at kampen om OL til Tromsø i 2018 var den tøffeste saken i hennes presidentperiode.

Tove Paule

Tove Paule tar i mot NRK ved bredden av Drammenselva i hjembyen der hun stiller til valg for Høyre i høstens kommunevalg.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Tove Paule

Det var knyttet stor spenning til hva Tove Paule skulle si da hun 6. oktober 2008 skulle fortelle et samlet pressekorps hva idrettsstyret gikk inn for i saken om OL til Tromsø i 2018.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Den saken som var mest utfordrende var Tromsø 2018, sier Tove Paule når NRK spør henne om hvilken sak som har vært vanskeligst i de fire årene hun har vært idrettspresident.

Hun har fortsatt to uker igjen i vervet, men etter idrettstinget i Oslo 5. til 8. mai er det ubønnhørlig slutt for norsk idretts øverste leder.

Paule ble valgt som president på idrettstinget i mai 2007, like etter at idrettsforbundet hadde bestemt seg for at Tromsø skulle være Norges søkerby.

Frem til idrettsforbundet høsten 2008 valgte å trekke OL-søknaden så var Tromsø 2018 den klart største saken i idretts-Norge.

- Det var ikke så veldig mange som var sinte på meg, men noen var det og de var sinte veldig lenge. Noen av dem er sinte ennå, sier Tove Paule til NRK.

60-åringen betegner seg selv som frittalende, og sier at det viktigste hun tok med seg videre fra striden om Tromsø 2018 var hva man ikke skal si.

- Det var en periode som man tar lærdom av det også. Hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre og ikke minst hva man ikke skal si. Hele idrettstyret lærte av prosessen og lært hva man ikke skal gjøre andre gang, sier Paule når hun i påsken møter NRK på kanten av elva i hjembyen Drammen.

Bedre rammevilkår

Mens striden rundt Tromsø 2018 var den tøffeste, så er det bedringen i idrettens rammevilkår som den avtroppende presidenten er mest fornøyd med å ha fått gjennomført.

- Vi har jobbet mye med rammevilkårene for norsk idrett, særlig for det ytterste leddet som er idrettslagene. Vi har fått til grasrotandelen og momskompensasjon for både varer og tjenester og for anlegg. Det er store summer det dreier seg om, sier Tove Paule.

Tidligere denne måneden fikk Paule et signal om det kan gå mot enda mer penger til idretten da Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å endre tippenøkkelen slik at idretten får 64 prosent..

- Vi veldig glade for vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte. Den saken har vi jobbet mye med og tatt opp med politikere i enhver setting, forteller Paule.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tove Paule og Inge Andersen

Idrettspresident Tove Paule danset med generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen etter gull og sølv til Norge på herrenes 20 km i skiskyting under OL i Vancouver 2010.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

OL-gullet til Bjørgen

På spørsmål om hva som har vært det idrettslige høydepunktet trekker Paule frem de olympiske lekene i Beijing i 2008 og Vancouver 2010.

Tove Paule

Tove Paule på pressekonferansen rett før jul der hun forklarte hvorfor hun ikke tar gjenvalg som idrettspresident.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Og, når det gjelder hvilket enkeltøyeblikk hun husker best trenger ikke idrettspresidenten lang tid for å bestemme seg.

- Jeg må si at da Marit Bjørgen endelig lyktes i Vancouver, det syntes jeg var fantastisk. Marit er en helt fantastisk jente. Hun hadde noen sesonger som hadde gått litt trått, og endelig så løsnet det og siden har det bare løsnet til gangs, sier Tove Paule til NRK.

- Ikke «syvende mor i huset»

Selv om hun nå skal slutte som idrettspresident, og trer inn i kommunepolitikken i Drammen fra høsten av så kommer Tove Paule fortsett til å engasjere seg i idrettsarbeidet.

- Jeg kommer til å fortsette i kommisjonen for kvinner og idrett i IOC, sier hun.

I tillegg er hun foreslått som ny leder for valgkomiteen, og så er det, som hun selv uttrykker det, en del småverv innen idretten.

- Jeg forsvinner ikke fra idretten, til det er jeg alt for glad i den. Jeg kommer til å følge med på hva som skjer i norsk idrett fremover, også på høyeste nivå, men jeg kommer ikke til å bli noen «syvende mor i huset», sier avtroppende idrettspresident Tove Paule til NRK.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal