Hopp til innhold

Her jubler de for første napp i 600-millionerspotten

Et nytt system for fordeling av Norsk Tippings overskudd kan gi norsk idrett drøyt 600 millioner kroner ekstra i året. Ikke rart generalsekretæren i idrettsforbundet smiler når Norges største parti går inn for det nye systemet.

Inge Andersen Anniken huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt og generalsekretær Inge Andersen omfavnet hverandre etter at Ap-landsmøtet hadde gått inn for mer penger til idretten.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

- Da Arbeiderpartiets landsmøtet startet var vi ifølge noen kilder i mindretall, og vi hadde da litt under halvparten av Ap-landsmøtet med oss. Men etter fire dagers jobbing med masse dyktige idrettsfolk i Arbeiderpartiet, så fikk vi et enstemmig vedtak. Vi har mobilisert! sier en smørblid Inge Andersen til NRK.

Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund (NIF) har drevet aktiv lobbyvirksomhet på Arbeiderpartiets (Ap) landsmøte denne helgen.

Målet har vært å påvirke medlemmene til å endre den såkalte tippenøkkelen som avgjør hvordan overskuddet fra Norsk Tipping skal fordeles (se faktaboks).

Frem til nå har idretten fått 45,5 prosent av Norsk Tippings årlige overskudd.

Ekstra også til kulturen

Nå vil Arbeiderpartiet endre dette tallet til 64 prosent. Det betyr 600 friske millioner kroner til idretten. ”Taperen” etter endringen i tippenøkkelen blir i så fall kulturlivet, som får tilsvarende mindre fra denne potten.

Men parallelt med at landsmøt i Arbeiderpartiet går inn for at idretten får en større del av kaka, vil Ap-landsmøtet også gå inn for at kulturen får kompensert for pengene de taper fra statsbudsjettet.

Og kulturminister Anniken Huitfeldt mener nettopp dette gjør at også kulturlivet har all mulig grunn til å være fornøyd.

Og derfor er også hun storfornøyd og omfavner Inge Andersen.

- De tapte inntektene for kulturen må vi nå finansiere gjennom statsbudsjettet, så det blir en god regning. Men det blir ekstra midler til kultur og til idrett, sier Huitfeldt, som forteller at kulturen samlet sett vil få mer penger med den nye modellen.

Totalt mener hun Arbeiderpartiets forslag vil gi idretten og kulturen til sammen 830 millioner kroner ekstra.

- Største løftet siden 1994

Neste oppgave for kulturministeren blir å få med seg resten av regjeringspartiene på forslaget som Arbeiderpartiet nå er enige om.

Det vil hun gjøre ved å ta forslaget inn i idrettsmeldingen hun skal legge frem for regjeringen etter at arbeidet med statsbudsjettet er gjennomført.

Inge Andersen er klar over at vedtaket på Ap-landsmøtet ikke får noen konsekvenser før Stortinget har vedtatt forslaget. Likevel ser han det som en betydelig seier at Norges mektigste parti går inn for forslaget.

Han forteller at det er barne- og ungdomsidretten som primært skal få nyte godt dersom forslaget går gjennom.

- Dette er det største økonomiske løftet til idretten siden OL på Lillehammer og den utbyggingen som skjedde frem mot 1994. Det er over 600 friske millioner til norsk idrett. Vedtaket som er gjort her i dag er meget tydelig i forhold til den rollen norsk idrett har i det norske samfunnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Trond Giske Inge andersen

Da vedtaket ble klart søndag var det jubel i deler av Ap-leieren. Her er det Lørenskog-ordfører Åge Tova (bak t.v.) som gratulerer nærings- og handelsminister Trond Giske, mens Jorodd Asphjell og Inge Andersen fra Norges idrettsforbund jubler foran.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Vil bygge anlegg

Norske idrettslag står nemlig i en flere år lang kø for å vente på penger fra tippepotten. Dermed er det per i dag et betydelig etterslep i utbyggingen av idrettshaller og idrettsbaner rundt omkring i landet.

- Først og fremst vil dette sette en stor fart i anleggsutbyggingen. Arbeiderpartiet har vært klare på at køene på anlegg skal prioriteres nå, sier Andersen.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal