Geir Helge Tjørhom og Arnfinn Sinnes - Geir Helge Tjørhom og Arnfinn Sinnes er to av flere tusen som har tatt turen til Rally Sørland, for å oppleve fart og folkefest. - Foto: Thomas Grønvold / NRK

Geir Helge Tjørhom og Arnfinn Sinnes er to av flere tusen som har tatt turen til Rally Sørland, for å oppleve fart og folkefest.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Rally Sørland er folkefest

Flere tusen personer har denne helga latt seg bite av rallyfeber og har oppsøkt fartsfylt moro på Rally Sørland.

Rally Sørland - Førerne står klare før publikumsetappen på Jåbekk. - Foto: Thomas Grønvold / NRK

Førerne står klare før publikumsetappen på Jåbekk.

Foto: Thomas Grønvold / NRK
Rally Sørland - Nesten hele rallyet kjøres på grusveier. - Foto: Odd Rømteland / NRK

Nesten hele rallyet kjøres på grusveier.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Rally Sørland - Folk klatret opp i høyden for å få best mulig oversikt over banen. - Foto: Thomas Grønvold / NRK

Folk klatret opp i høyden for å få best mulig oversikt over banen.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Arrangørene av Rally Sørland anslår at mellom 10- og 15 000 mennesker har fått med seg rallysirkuset i Mandal og kommunene rundt i løpet av fredagen og lørdagen.

Løpet feirer i år 10-årsjubileum etter gjenoppstarten av NM-løp på Sørlandet. Over hundre førere deltar i årets løp, som er til sammen 340 kilometer langt, fordelt på 10 etapper. Bare rundt åtte prosent av løpet kjøres på asfalt, resten på grusveier.

Og det er langs grusveiene de aller fleste publikummerne har fått med seg fartsfesten. Men også på Jåbekk Industriområde i Mandal har mange møtt fram lørdag, for å få med seg de såkalte publikumsetappene.

Har rigget seg

Blant dem er Geir Helge Tjørhom og Arnfinn Sinnes fra Sirdal. De hadde rigget seg godt til i hver sin stol, og hadde tatt med både kaffe, mat og kikkert.

– Vi har alltid hatt interesse for motorsport, og så har vi ikke vært på Rally Sørland før, så derfor tenkte vi at vi ville ta turen, sier Sinnes.

– Jeg håper vi får se mye fin kjøring, for det er det som er moro, sier Tjørhom.

På Jåbekk satt det folk stort sett over alt der det var mulig å finne en plass i terrenget. En del hadde også tatt med seg tilhengere som de kunne sitte oppå, slik at de skulle komme høyest mulig opp og få med seg mest mulig.

– Betyr mye

Også Arve Myrvold hadde rustet seg for en lang dag midt i sirkuset på Jåbekk. Han hadde sekken full med med ekstra ulltøy og alt annet han måtte komme til å trenge.

– Jeg er her for å se fart og moro og for å oppleve masse lyd. Jeg har vært med på Rally Sørland så lenge jeg kan huske. Rallyet betyr enormt mye for meg, og sikkert også for Sørlandet, sier Myrvold.

Arve Myrvold - Arve Myrvold er fast tilskuer på Rally Sørland. I år fikk han selskap av mellom 10- og 15 000 andre publikummere. - Foto: Thomas Grønvold / NRK

Arve Myrvold er fast tilskuer på Rally Sørland. I år fikk han selskap av mellom 10- og 15 000 andre publikummere.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Og der får Myrvold støtte av John Roger Sørbøe i Rally Sørland.

– Dette betyr mye som utstillingsvindu for Mandal kommune og her får vi vist fram mye av det Mandal og kommunene rundt har å by på, sier Sørbøe.

Han er strålende fornøyd med oppmøtet, både langs veiene og på Jåbekk.

– Vi hadde håpet på rundt tusen tilskuere her, men jeg tror det er opp mot 4 000 mennesker her.

Etter ei fallulykke på Jåbekk ble siste etappe av Rally Sørland avlyst. Men det var forhåndsfavoritt Mads Østberg som sammen med kartleser Jonas Andersson vant NM-runden på Sørlandet, 2, 30 foran Sveinung Bieltvedt / Roger Eilertsen og 2,38 foran Anders Grøndal / Trond Svendsen.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokka 23.20 søndag.

De lokale kjørerne Pål Try med kartleser Lars W. Andersen (3,46 bak) og Svein Frustøl med kartleser Ragnar Klami (4,16 bak), kom på 4. og 5. plass sammenlagt.

Rally Sørland - Rally Sørland trekker mange folk, og en NM-runde på Sørlandet betyr mye for landsdelen, mener arrangørene. - Foto: Thomas Grønvold / NRK

Rally Sørland trekker mange folk, og en NM-runde på Sørlandet betyr mye for landsdelen, mener arrangørene.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Video og TV-reportasjer

Sondre vant NM-gull
Dens tore vennefesten på Haolweendagen i Kristiansand
Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.