Fleinsopp - Slik ser fleinsopp ut. (arkivfoto)

Slik ser fleinsopp ut. (arkivfoto)

Fire tatt for fleinsopp-spising

Fire ungdommer ble pågrepet av politiet i Vågsbygd i Kristiansand natt til søndag etter å ha spist fleinsopp. En av ungdommene ble tatt med til legevakt på grunn av hallusinasjoner.

– Vi ble oppringt av en tipser som fortalte oss at han hadde hørt rop om hjelp fra et skogsområde. Da vi kom til stedet fant vi fire ungdommer som hadde spist fleinsopp. En av dem var inne i en slags psykose og ble tatt med til legevakta.

Hans Jørgen Beckmann - Hans Jørgen Beckmann i politiet advarer mot spising av fleinsopp. - Foto: Kjell Pedersen / NRK

Hans Jørgen Beckmann i politiet advarer mot spising av fleinsopp.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Det forteller leder av uro- og narkotikaavsnittet ved Agder politidistrikt, Hans Jørgen Beckmann, til NRK.

De fire var to menn, 21 og 22 år gamle, og to kvinner, 20 og 21 år gamle.

De to mennene ble tatt med til legevakta og deretter overført til politiarresten, mens de to kvinnene ikke ble arrestert.

– Spesielt den ene unge mannen var tydelig påvirket av å ha spist fleinsopp og han ble tatt med til lege for undersøkelse. Etter undersøkelsen ble han overført politiarresten. Vi ville jo følge litt nøye med på han i den situasjonen han var i, sier Beckmann.

Fleinsopp-spising er ikke noe nytt fenomen:

Bøtelagt

– De to mennene er bøtelagt for forholdet og har vedtatt en bot på 3000 kroner hver. De to kvinnene vil nok også bli bøtelagt i ettertid. Det er nemlig forbudt å spise fleinsopp, sier Beckmann.

Han advarer mot å spise soppen, da den kan gi et forvrengt virkelighetsbilde.

– Fleinsopp er et hallusinogen. Sanseinntrykkene blir helt forvrengt og spising av soppen kan være dødelig ved inntak av store mengder, sier Beckmann.

Ikke et stort problem

Politiet vil ikke karakterisere spising av fleinsopp som et stort problematisk ungdomsfenomen i Kristiansand.

– Fra tid til annen kommer vi bort i ungdommer som har spist denne soppen, men det er ikke noe stort og omfattende problem i ungdomsmiljøene, sier Beckmann.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964