Fleinsopp - Slik ser fleinsopp ut. (arkivfoto)

Slik ser fleinsopp ut. (arkivfoto)

Fire tatt for fleinsopp-spising

Fire ungdommer ble pågrepet av politiet i Vågsbygd i Kristiansand natt til søndag etter å ha spist fleinsopp. En av ungdommene ble tatt med til legevakt på grunn av hallusinasjoner.

– Vi ble oppringt av en tipser som fortalte oss at han hadde hørt rop om hjelp fra et skogsområde. Da vi kom til stedet fant vi fire ungdommer som hadde spist fleinsopp. En av dem var inne i en slags psykose og ble tatt med til legevakta.

Hans Jørgen Beckmann - Hans Jørgen Beckmann i politiet advarer mot spising av fleinsopp. - Foto: Kjell Pedersen / NRK

Hans Jørgen Beckmann i politiet advarer mot spising av fleinsopp.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Det forteller leder av uro- og narkotikaavsnittet ved Agder politidistrikt, Hans Jørgen Beckmann, til NRK.

De fire var to menn, 21 og 22 år gamle, og to kvinner, 20 og 21 år gamle.

De to mennene ble tatt med til legevakta og deretter overført til politiarresten, mens de to kvinnene ikke ble arrestert.

– Spesielt den ene unge mannen var tydelig påvirket av å ha spist fleinsopp og han ble tatt med til lege for undersøkelse. Etter undersøkelsen ble han overført politiarresten. Vi ville jo følge litt nøye med på han i den situasjonen han var i, sier Beckmann.

Fleinsopp-spising er ikke noe nytt fenomen:

Bøtelagt

– De to mennene er bøtelagt for forholdet og har vedtatt en bot på 3000 kroner hver. De to kvinnene vil nok også bli bøtelagt i ettertid. Det er nemlig forbudt å spise fleinsopp, sier Beckmann.

Han advarer mot å spise soppen, da den kan gi et forvrengt virkelighetsbilde.

– Fleinsopp er et hallusinogen. Sanseinntrykkene blir helt forvrengt og spising av soppen kan være dødelig ved inntak av store mengder, sier Beckmann.

Ikke et stort problem

Politiet vil ikke karakterisere spising av fleinsopp som et stort problematisk ungdomsfenomen i Kristiansand.

– Fra tid til annen kommer vi bort i ungdommer som har spist denne soppen, men det er ikke noe stort og omfattende problem i ungdomsmiljøene, sier Beckmann.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013