Hopp til innhold

Selger blodpølser og svinehjerter som tapas og karbonader

Blodpølser, blodkomler og smalahove går nesten like godt som moderne tapas hos Håland kjøtt i Klepp. – Vi har ikke tenkt å gi oss med tradisjonsmaten, sier slakter Idar Håland.

Video Tradisjonsmat på alle fat

– Blodkomlen står i størst fare i dag, men vi har ikke tenkt å gi oss, sier Idar Håland.

I butikken i Klepp er gammel tradisjonsmat nesten like vanlig som karbonader, og Håland kjøtt lager både blodpølser og blodkomler etter gammel oppskrift. Det er mat for alle, mener Idar Håland.

– Blodet skremmer noen, men ungene kan også spise dette. Det er godt, sier han, og smaker på blodfarsen i gryta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blodkomle

Blodkomla står i hevd.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Tradisjonelt og moderne

Idar Håland

Idar Håland kombinerer tradisjon og moderne matvaner.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Håland kjøtt har 60 års fartstid i kjøttbransjen, men svinger også opp med pannekaker til kundene. Familiebedriften går bredt ut, og pirrer jærganer i alle retninger.

– Vi må ha tradisjonen i bunn, men samtidig tenke nytt. Vi må henge med i tiden og fylle på med tapas og smørbrød, men vi kan aldri kutte ut den tradisjonelle delen, sier Håland.

Smalahove og rullepølser

Han lar seg ikke skremme av verken blodsmak, lammehoder eller saueføtter. I butikken finner man det meste, og både smalahove og håndsydde rullepølser går unna året rundt.

– Vi selger mellom 600 og 700 lammehoder i året. Før gikk det mest på høsten og til jul, men nå selger vi året rundt, sier Håland.

Margunn Ueland syr rullepølser for hånd, og merker at kundene vil ha den tradisjonsrike kosten.

– Vi selger mye, de vil ikke ha presset pølse eller lammerull. Folk vil ha pølsa sydd til ertesuppe og pålegg, sier hun.