Hopp til innhold

– Klassen bør få informasjon hvis en elev blir psykisk syk

Da Linda Øye ble psykisk syk, mistet hun alle vennene sine. Hun vil ikke at andre som blir syk, skal oppleve det samme. Skolen må hjelpe til, mener Mental Helse.

Skoleelever

For en som blir psykisk syk i ungdomstiden, har venner særlig mye å si. Derfor bør skoleklasser få generell informasjon om diagnosen hvis en i klassen blir syk, mener Mental Helse. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Vennene mine forstod lite av det som skjedde. Jeg ble innlagt og kuttet bevisst kontakten med alle vennene mine fordi jeg skammet meg, sier Linda Øye, leder for Mental Helse Sørvest.

Hun ble psykisk syk da hun var 20 år, og var innlagt i seks år. Da hun kom ut igjen, var vennene borte. Det har tatt henne åtte år å bygge opp et nytt nettverk.

– Det er mange psykisk syke som mister vennene sine når de blir syke. Vennene vet ingenting. De vet ikke hva som har skjedd, og de vet ikke hvordan de skal forholde seg til deg, sier Øye.

Må lære å ta vare på seg selv

I psykiatrien har oppmerksomheten ofte vært rettet mot den nærmeste familien: far, mor og søsken. Mange blir psykisk syke i ungdomstiden, og da kan venner ha like mye å si, mener Øye.

– Skoleklasser bør få generell informasjon om diagnosen klassekameraten har, og nære venner bør få enda mer oppfølging, sier hun.

Øye mener også at det bør det snakkes om hvor grensen går mellom det å være venn og terapeut.

– Venner må lære hvordan de skal ta vare på seg selv, slik at de kan hjelpe vennen sin til å bli frisk fortere.

Handler om ressurser

– Jeg tror vi kunne gjort en bedre jobb om vi hadde hatt flere ressurser. Det er fremdeles mye uvitenhet om psykisk sykdom og mye redsel knyttet til det, sier Torunn Teigen, virksomhetsleder for helsestasjon og skolehelsetjenester i Stavanger kommune.

Hun er enig med Øye, og mener det er en god ide å ha undervisning om psykisk sykdom for skoleklasser.

– Hvis vi hadde forklart medelever hva det er og hvordan de kan takle det, kunne det også blitt lettere for den som blir psykisk syk, sier Teigen.

Øye sier det er så lite som skal til.

– De beste meldingene jeg får og sender til andre, er de meldingene som ikke trenger svar. Kanskje det bare trenger å stå at «Jeg tenker på deg, og håper du har det greit».

Fant gamle venner gjennom Facebook

For noen år siden kom det et nytt program, «Psykisk helse i skolen», men det blir lite brukt.

– I programmet blir ungdom tatt imot på en veldig flott måte, men det er rett og slett ikke tid nok, sier Teigen.

Selv brukte Linda Øye Facebook da hun følte seg klar for å finne igjen de gamle vennene.

– Jeg visste ikke hva Facebook var, men jeg kastet meg på og har nå kontakt med venner fra barneskolen og folkehøgskolen, sier hun.