Hopp til innhold

Må stille for Heimevernet midt i sommerferien

I august må 550 heimevernssoldater la ferie være ferie og jobbe under Landsskytterstevnet i Sandnes. Sløsing med ressurser, mener de som er innkalt, mens Heimevernet og arrangøren mener støtten er helt nødvendig.

Heimevernssoldater under Landsskytterstevnet på Voss i 2012

2014 er ikke første gang Heimevernssoldater må stille under Landsskytterstevnet. Her er en gjeng på Voss i 2012.

Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Endre Eriksen

KALT INN: Endre Eriksen.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Her blir vi beordra til å gjøre det. Midt på sommeren. Det synes jeg er sløsing med ressurser.

Endre Eriksen, HV-soldat
Øyvind Marvik

KALT INN: Øyvind Marvik.

Foto: Privat

– Alle jeg har snakka med, mener det er helt latterlig, og feil bruk av ressurser, sier Endre Eriksen.

Han er en av de 550 soldatene i Heimevernet (HV) som må bruke noen augustdager på Landsskytterstevnet i Sandnes. 1. august kommer 4500 skyttere, familie og venner til rogalandskommunen. For at stevnet skal kunne gå av stabelen, er flere hundre HV-soldater kalt inn.

Eriksen skulle mye heller reist på familietur til Spania, men den går i vasken.

– Det burde i stedet vært dugnad fra familie og venner til dem som skyter. Og de kunne ha leid et vaktselskap til å utføre de oppgavene vi gjør, mener Eriksen.

Oppgitt og demotivert

Det er ikke første gang HV-soldater kritiserer bruken av deres arbeidskraft. Da Landsskytterstevnet blei arrangert på Evje på Sørlandet i 2009, var mange misfornøyde.

Gjerne HV-soldater på stevnet, men ikke under tvang, mener Eriksen.

– Her blir vi beordra til å gjøre det. Midt på sommeren. Det synes jeg er sløsing med ressurser, sier han.

Heller ikke Øyvind Marvik, som også er innkalt, kan skjønne hvorfor den årlige HV-øvelsen er bytta ut med arbeid for Landsskytterstevnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HARDT VÆR: Mannskaper fra Heimevernet berger telt på Landsskytterstevnet i Oppdal.

HARDT VÆR: Det blei god bruk for Heimevernet under Landsskytterstevnet i Oppdal i fjor. Her holder HV-soldatene fast et telt som er i ferd med å bli tatt av den sterke vinden.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK
Kjetil Sletten

Kjetil Sletten.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Roald Bergsaker

Roald Bergsaker.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er litt unyttig, tenker jeg, at en skal inn for å gjøre det som virker som en dugnad. Jeg er litt oppgitt og demotivert. Det føles litt unødvendig, sier han.

– Politisk forankra

Stabssjef Kjetil Sletten er ikke enig med kritikerne. Han leder HV08, avdelinga som stiller med mannskap til skytternes disposisjon. Politikerne vil ha det slik, sier han, og HV-deltakelsen er helt nødvendig for at stevnet skal kunne gjennomføres.

– Det er et oppdrag vi har fått. Det er politisk forankra i Norge, og har lang historisk bakgrunn, sier han.

Ifølge Sletten hadde Heimevernet flere slike oppdrag på begynnelsen av 2000-tallet, men flere av dem har sakte, men sikkert falt bort.

– Hvis vi kunne velge fritt, hadde vi kjørt rein militær opplæring. Vi må imidlertid bidra til fellesskapet. Så lenge vi i grønt har dette som oppdrag, skal vi gjøre det – profesjonelt og ordentlig, sier han.

– Hadde ikke blitt noe uten Heimevernet

Sletten mener sivile kunne utført de samme oppgavene som Heimevernet skal gjøre under Landsskytterstevnet, men det hadde krevd flere mennesker, og kosta mye mer.

– Vi bruker færre på å gjennomføre støtten, fordi vi er drilla som en militær organisasjon. Og så vidt jeg veit er kostnaden på én dugnadstime 100 kroner. Vi bidrar nok med flere hundre tusen timer, og hvis vi regner på den måten, tror jeg ikke det hadde blitt noe stevne, legger han til.

Heimevernet bruker rundt 4 millioner kroner på Landsskytterstevnet. Roald Bergsaker sitter i arrangementskomiteen, og bekrefter at det nok ikke hadde blitt noe uten støtten fra HV.

– Det er helt avgjørende for at vi skal kunne avvikle stevnet. Deres bidrag, bare i kroner, er halvparten av budsjettet vårt. Det hadde ikke blitt noe stevne uten Heimevernet, sier han.