Hopp til innhold

Holder plass med ubrukelige båter

Stavanger motorbåtforening mener båtplassmangelen i stavangerdistriktet gjør at mange lar ubrukelige båter ligge, i frykt for å miste plassen sin.

Hillevågsvatnet

Hillevågsvatnet er den mest ettertraktede båtplassen i Stavanger. Det er i dag 1200 personer som ønsker plass til sin båt i havnebassenget.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Helge Skåden

Helge Skåden er styreleder i Stavanger Motorbåtforening.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

1200 venter i dag på å få båtplass i Hillevågsvatnet i Stavanger. Denne køen forlenges av at mange lar sine ubrukelige båter ligge og ta opp plass. Også innehavere som leier ubrukte båtplasser videre gjør at mange som vil ha båtplass, ikke får, ifølge Helge Skåden, styreleder i Stavanger Motorbåtforening.

– Mange båter burde vært på land

– Vi ønsker at flest mulig skal få tilgang til området. Det er mange som ikke bruker båtene sine. Det har vi jo egentlig ikke noe med, men det er synd at det går ut over andre, sier Skåden.

– Det er også mange båter som ikke burde vært på sjøen. De er i en forfatning som tilsier at de burde ha holdt seg på land, legger han til.

Han mener mange engster seg for å miste plassen unødig.

– Vi skjønner jo at folk prøver å ivareta båtplassen sin, men hvis de sier den opp har de rett til å få den tilbake på kort varsel i løpet av to år, og om de skulle selge båten og være uten båt lengre enn det vil de også stå først i køen om de en dag velger å skaffe seg båt igjen. Så et stort problem vil det ikke være for dem, sier Skåden.

– Dårlig gjort og irriterende

Per Engen

Per Engen i Lura båtforening.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Også i nabobyen Sandnes sliter de med det samme problemet.

– Jeg synes det er veldig dårlig gjort. Den tar opp plass for andre som har veldig lyst til å bruke båten sin. Det er veldig irriterende, sier Per Engen, leder i Lura Båtforening.

Han forteller at ventelisten i Sandnes havn har vært oppe i 400 personer. Nå er det kun 90 personer som venter, ifølge Engen.

– Jeg tror det har blitt et statussymbol. Folk vil skryte av at de har en stor båt liggende, men har ikke noe interesse av å bruke den, sier han.

Båtplasser som oppholdes uten å brukes er et stort problem i nesten hele fylket, ifølge Engen. Han og de andre i styret i båtforeningen har lett etter en løsning.

– Vi har diskutert det i styret, og vurdert å sette en grense på at om du ikke bruker båten på et år så mister du den. Det er veldig vanskelig å gjøre noe. De har jo betalt for plassen, sier Engen.

Flere nyheter fra Rogaland