Hopp til innhold

Fagfolkene er ikke i tvil: Dette er det beste pinnekjøttet

Gastronomisk Institutt har testet pinnekjøtt fra åtte forskjellige produsenter. Her får du tips om hva du skal se etter i butikken, og hva du kan gjøre om det dyreste kjøttet blir for dyrt for deg.

Klar vinner i pinnekjøtt-testen

Klar vinner i pinnekjøtt-testen

– Det er jo veldig god reklame når du får høyt utdanne kokker til å bedømme kjøttet.

Petter Sævareid ved Gastronomisk institutt i Stavanger legger ikke skjul på at pinnekjøtt-testen er viktig for dem som blir testet.. Testpanelet består av sju kokker fra Gastronomisk Institutt. De tar jobben sin på alvor.

– De konsentrerer seg veldig om bedømmelsen, med rynker i pannen og et smil om munnen, sier Sævareid.

Testen omfatter pinnekjøtt fra åtte forskjellige produsenter. Det første dommerne gjør er å se nøye på kjøttet.

Kokker tester pinnekjøtt

Sju kokker fra Gastronomisk Institutt testet pinnekjøtt fra åtte forskjellige produsenter.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– De legger vekt på hvor råvarene kommer fra, om det er importert kjøtt, eller norsk kjøtt. De legger vekt på emballasjen, om den tiltrekker kunder eller ikke. Prisen på kjøttet, og om lammet er ungt eller gammelt, sier Sævareid.

– Tilberedt på den «gode gamle» måten

Pinnekjøttet er tilberedt på det Sævareid kaller den «gode gamle» måten. Det er dampet i kjeler i to og en halv time.

Når det er gjort, skal testpanelet bedømme smaken og konsistensen på kjøttet.

Det er svært stor variasjon på prisen på pinnekjøttet som testes. Det billigste kjøttet koster litt over en hundrelapp for kiloet. det dyreste må kundene ut med nesten 400 kroner for å sikre seg.

Petter Sævareid

Petter Sævareid ved Gastronomisk institutt i Stavanger legger ikke skjul på at pinnekjøtt-testen er viktig for dem som blir testet

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Noe er litt salt. Noe er godt. Det er mye bra, og noe er midt på treet.

Slik oppsummerer to av testerne, Stig Fagerholt og Markus Holm inntrykkene sine etter å ha sett og smakt og luktet seg gjennom testen av de åtte forskjellige produktene.

– En overlegen vinner

Dommerpanelet valgte å kåre de tre beste produktene. De fem øvrige kommer på delt fjerdeplass.

Her er resultatene av testen:

Vinner:

Albert Idsøe Stavanger

Idsøe slakterbutikk i Stavanger

Seieren i pinnekjøtt-testen gikk til slakter Albert Idsøe i Stavanger.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– En relativt overlegen vinner ifølge smakspanelet. Det er definitivt det beste både i tørking og farge. Det har en pris som ligger i det øverste skiktet, men det er absolutt verdt pengene. Pinnekjøttet til Idsøe scorer best hos alle i smakspanelet.

Nummer to:

Holmens Rogalam

Pinnekjøtt, Holmens Rogaland

Holmens Rogalam ble nummer to i testen. Dommerne mente det hadde den fineste innpakningen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Fantastisk fin innpakning, Uten tvil den fineste av alle sammen. I tillegg er det godt kjøtt, godt tørket. Det er god kjøttmengde på det. Rogalammet er saftig og fint.

Nummer tre:

Gilde sitt gourmetlam fra Hallingskarvet.

Pinnekjøtt, gourmetlam

Gilde sitt gourmetlam fra Hallingskarvet var det dyreste i testen, men ble nummer tre etter vurderingen til testpanelet.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Det er veldig godt. Det som trekker mest ned er faktisk prisen. Det er det desidert dyreste pinnekjøttet vi har her i dag, men smaken er god, fargen er god og konsistensen er fin. Det er saftig og godt kjøtt som gjør det veldig bra, uttaler testpanelet.

De som ellers ble testet, men som ikke nådde opp blant de tre beste var pinnekjøtt fra de følgende produsentene: Coop, Gilde, Henriettes,
Helgø og Nordfjordkjøtt.

– Kjenn gjerne på kjøttet

– Det skal være saftig, ikke for salt. Det skal være godt. Det skal være litt fett i det, ikke for mye bein. Det er jo kjøttet vi betaler for, det er ikke beina, sier Fagerholt.

Han gir dette rådet til dem som skal ut for å sikre seg pinnekjøtt til julemiddagen:

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet skal ikke være for lyst, og ikke for mørkt.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Det viktigste er å se om det er kjøtt på beina. Se litt på fargen, er det veldig lyst, så kan det være at det er veldig mye saltet, er det veldig mørkt, så kan det være at det er veldig lite saltet. Prøv å finne et punkt midt i mellom. Hvis det er mulig, så kjenn gjerne på kjøttet. Det skal være litt hardt, men ikke steinhardt, sier han.

Hvis du ikke synes du har råd til det dyreste kjøttet, så ikke fortvil.

– Du kan nok kjøpe et som er litt billigere og kokt det litt mer, eller vanne det ut, for at det skal bli tilnærmet likt det dyrere kjøttet, mener Fagerholt.