Hopp til innhold

Høyesterett ga Torill (53) medhold

Langt flere enn tidligere antatt kan ha krav på erstatning som følge av yrkesskade. Torill Hafver (53) måtte anke til Høyesterett før hun fikk medhold.

Torill Hafver

Torill Hafver (53) har slitt med eksem gjennom et langt yrkesliv. For ti år siden ble hun uføretrygdet. Nå slår Høyesterett at hun har krav på erstatning.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Høyesterett slår fast i en ny dom at Torill Hafver (53) har krav på erstatning selv om hennes eksemplager ble konstatert før yrkesskadeforsikringsloven ble innført i 1990.

Tidligere praksis har vært at forsikringsselskap har avslått krav om erstatning om diagnosen ble konstatert før loven trådte i kraft.

Lang kamp

Torill Hafver har kjempet en årelang kamp om erstatning etter å ha utviklet eksem i jobben som hjelpepleier. Hun fikk avslag om erstatning fra Yrkesskadeforsikringsforeningen og tapte også saken i tingretten.

Men nå har Høyesterett gitt henne medhold. Hafver har krav på erstatning, fordi hun også har vært eksponert for de samme plagene etter at loven ble innført.

– Jeg er veldig glad i dag for at jeg tok opp denne kampen. Jeg håper dette kan føre til at også andre ser at det kan være verd å kjempe, sier Hafver.

Ble verre i ny jobb

Torill Hafver er 53 år og har slitt med eksem gjennom et helt yrkesliv. De første eksemplagene meldte seg allerede på begynnelsen av 1980-tallet da hun jobbet som hjelpepleier på HVPU-institusjon.

Ved hjelp av preparater klarte hun å holde eksemen i sjakk. Da hun ved årtusenskiftet begynte i ny jobb på sykehjem, ble sykdommen verre.

– Jeg var da i kontakt med langt flere ting: senger, håndtak, bekken, såper o.l., sier Hafver.

Ble helt ufør


I 2003 ble Hafver erklært 100 prosent ufør. Tre år senere søkte hun erstatning fra Yrkesskadeforsikingsforeningen, men fikk avslag. Også Jæren tingrett slo fast at hun ikke hadde krav på erstatning da kravet om erstatning ble behandlet i domstolen i 2012.

Begrunnelsen, som også andre yrkesskadde har fått, var at plagene hennes var konstatert før yrkesskadeforsikringsloven trådte i kraft i 1990. Høyesterett har tolket loven på en annen måte.

Advokat Carl Gunnar Sandvold

Advokat Carl Gunnar Sandvold.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Krav på erstatning

– Man har krav på erstatning dersom man har vært eksponert for sykdommen etter at loven trådte i kraft, uavhengig om det også før 1990 er konstatert skade eller sykdom. Det slår Høyesterett nå fast, sier Torill Hafvers advokat, Carl Gunnar Sandvold, fra advokatkontoret Projure.

Han anket tingrettsdommen direkte inn for Høyesterett både på grunn av lovanvendelsen og bevisdømmelsen.

Gir håp til flere uføre

Dommen kan få konsekvenser for mange som for lengst har gitt opp kampen om erstatning. Hvor mange det kan dreie seg om, er uklart.

– Høyesterett kommer med et element som er nytt i forhold til det som er praktisert tidligere, sier advokat Jørgen Brendryen. Han representerer Yrkesskadeforsikringsforeningen.

Brendryen tror ikke dommen i Høyesterett vil føre til et ras av erstatningskrav.

– Dette vil i første rekke få betydning for dem som hadde sykdommen tilbake på 80-tallet og som fortsatt i jobben ut over på 90-tallet. Jeg tror ikke det dreier seg om så veldig mange, sier han.

Nordsjøarbeider vant også

Høyesterett har også nylig avsagt en dom i en tilsvarende sak. En tidligere nordsjøarbeider har fått medhold i at han har krav på erstatning etter støyskader han er påført etter 1990. Det til tross for at hørselsplagene startet allerede tidlig på 1980-tallet.

I Høyesterett argumenterte Yrkesskadeforsikringsforeningen med at nordsjøarbeideren ikke hadde krav på erstatning og at det var uten betydning at støyeksponeringen etter 1990 hadde forverret skaden.
Det er Høyesterett uenig i.

Flere nyheter fra Rogaland