Hopp til innhold

Stadig færre skader seg på sykkelen

Men i gårsdagens sykkelritt var Livar Høgemark unntaket som bekrefter regelen.

Livar Høgemark

Rett etter denne svingen havnet Livar Høgemark i grøfta. Flere syklister stoppet opp for å hjelpe. Selv husker han ingenting før han kviknet til i ambulansen.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Livar Høgemark

Dagen derpå var ganske hard for Livar Høgemark. – Heldigvis ingen brudd, forteller han.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Jeg gikk vel i asfalten her, så sklei jeg bortover og ut i grusen der, sier Livar Høgemark fra Ålgård.

I går var han med på sykkelrittet Garborgriket rundt. Formen føltes litt bedre da enn akkurat nå.

Med flere skrubbsår og brannmerker i ansiktet, samt en lapp over høyre del av ansiktet, peker og forteller han hvordan det hele skjedde. Han prøver i alle fall.

– Dette har jeg bare blitt gjenfortalt. Det har seg sånn at det ble ganske svart etter at jeg deiset i asfalten. Jeg husker ikke helt hva som skjedde, sier en ganske forslått syklist, som først kom til hektene i ambulansen.

Nedgang i sykkelulykker

Høgemark har holdt seg på sykkelsetet i åtte år uten en eneste ulykke. Tallene viser godt igjen i statistikken til Statistisk Sentralbyrå. Trygg Trafikk skriver i en epost til NRK at dette ser ut til å bli det beste året noensinne.

Sykkelhanskene

Sykkelhanskene ligger fortsatt på rasteplassen på andre siden av veien. Fulle av hull.

Tallet på ulykker har sunket fra 796 ulykker i 2002, til 527 i 2011. Trygg trafikk vet ikke hva årsaken kan være, men er strålende fornøyd med at færre skader seg på sykkelen.

Dessverre var ikke statistikken på Høgemarks side i går.

– Jeg har holdt meg på sykkelen i åtte år, så jeg kjører veldig forsiktig. Jeg hadde nok bare skikkelig uflaks i går, sier han.

Høgemark tror ikke at noen kan ha dunket borti han, eller at han kan ha blitt truffet av en bil. Dette tar han på egen kappe.

– Vannspruten fra de andre syklistene stod rett i fjeset på meg, så det var dårlig sikt. Jeg har nok vært litt uforsiktig rett og slett, forteller han.

Det ble en sørpete opplevelse for de nær 1800 som stilte til start i sykkelrittet Garborgriket rundt 2. pinsedag.

Se video fra Garborgriket rundt.

Bedre sikkerhet enn tidligere

Høgemark roser nemlig sikkerheten rundt sykkelrittet som ble arrangert i går.

– Det er godt med vakter og helsepersonell. Syklistene passer også på hverandre. Dersom en i front ser at det kommer bil imot, gis beskjeden videre bak i feltet. Du føler deg trygg, sier han.

Rittlederen for Garborgriket rundt, Marton Digernes, tror dette er en grunn til at tallene på ulykker synker. Sikkerheten rundt sykkelritt, og bevisstheten til sikkerhet hos syklistene selv har økt de siste årene, mener han.

– Det er veldig mye sikrere å sykle ritt nå enn bare for få år tilbake. Da jeg begynte å sykle for elleve år siden, var det slik at rittene stilte med en saftmugge eller to. Nå er det helt annerledes. Nå må du ha vakter i hvert eneste kryss, sier Digernes.

MartonHøgemark

Marton Høgemark er rittleder for Garborgriket rundt. Han forteller at det har blitt tryggere å sykle med årene, men at ulykker er vanskelig å unngå.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Vanskelig å unngå

Til tross for bedre sikkerhet, er likevel ulykker en del av det å sitte på sykkelsetet.

– Vi har en nullvisjon på skader. Men sånn som været var i går, med litt regn og våt asfalt, så går det ikke alltid godt. Da er det som regel noen som går i bakken, sier Digernes før han fortsetter:

– Dette er en sport hvor du må tåle å få litt bank, men de aller fleste kommer seg på beina igjen, sier han.

Vil sykle Nordsjørittet

Til tross for at Høgemark til de grader har fått sitt første møte med asfalten, gir han seg ikke. Om tre uker står Nordsjørittet for tur.

– Jeg får se, men det er det som er planen så langt, sier han.

Nå venter daglige legebesøk med rens og bandasje, men at syklingen er verdt det, er det ikke tvil om.

– Det er første uhellet jeg har hatt. Jeg kan ikke gi meg av den grunn, sier han.