Pizzalukten ligger tung i lokalet på Øygard ungdomsskole i Sandnes. Det er fredag og pizzapuben har åpna.
Hver fredag baker 10.-klassingene pizza, blander saft og dekker bord i kantinen, og så går det på omgang mellom skoleklassene å være gjester.
Sebastian Pedersen og Benjamin Johansen to av 10.-klassingene som har pizzapub som valgfag, og de setter stor pris på denne måten å lære restaurantdrift.
– Kjærlighet er hemmeligheten
– Det er jo pizzapub, men vi pleier å lage rundstykker også, som vi så selger i kantina i midttimene for å finansiere driften av puben, forteller de.
De har lært seg en del om hva som er hemmeligheten bak en god pizza.
– Det går mye på kjærlighet, sier de.
Vanligvis går det med ti store pizzaer for å mette sultne medelever. Phillip Mørk forteller at det kan gå hektisk for seg på kjøkkenet, og da gjelder det å samarbeide godt.
– Alle er greie med hverandre, så dette er teamwork på høyt nivå, sier han.
– Får selvtillit av å glede andre
På fint heter pizza-valgfaget Produksjon av varer og tjenester. Lærer Bente Iversen forteller at elevgruppa har hatt dette valgfaget i tre år, og selv har formet det til å bli slik det er i dag.
– På denne måten lærer de veldig mye om arbeidslivet. De lærer å arbeide under press for dette er veldig travelt i perioder, og de lærer arbeidsglede. Dessuten øker det selvfølelsen å gjøre noe positivt for andre, sier hun.
Men trass i at elevene blir drevne på pizzabaking, og synes det er morsomt å holde på, er det ikke Phillip som lager pizzaene hjemme i helgene.
– Nei, det er mammas jobb, sier han.