Hopp til innhold

Arbeidsledige oljearbeidere sliter med å betale for ungenes fritidsaktiviteter

Idrettsrådet i Stavanger opplever at foreldre som har mistet godt betalte jobber nå ber om økonomisk hjelp. Stavanger hockey er en av klubbene i regionen som jobber for å begrense foreldrenes kostnader.

Vidar Are-Ekstrøm
Foto: Ingvild Lygren/NRK

– En hockeykeeper skal ha vest, drakt, hjelm, spesielle skøyter, egen bukse og egen susp. Også det dyreste av alt; leggskinnene, sier daglig leder i Stavanger hockey og firebarnsfar Vidar Are-Ekstrøm.

Han tømmer keeperbagen til sønnen som spiller ishockey i klubben. Utstyret er kostbart, men faren forsøker å holde utgiftene nede.

– Hvis du spiller i GET-ligaen på en klubb med ålreite penger så koster leggskinnene mellom 15.000 og 25.000 kroner, mens på yngre lag får du helt greie til 2.000 kroner. Kjøper du de brukt får du de enda billigere, sier han.

Sliter økonomisk

Fritidsaktivitetene til barna kan bli kostbar for foreldre. Flere trenger økonomisk hjelp.

– Vi får mange henvendelser. Først og fremst fra idrettslagene som forteller at det er noen på laget som de gjerne skulle hatt med seg videre. Noen som rett og slett ikke har råd til fotballsko, kontingent, eller til å bli med på turnering, sier daglig leder Arne Thorsen-Eie i Idrettsrådet i Stavanger.

Idrettsrådet hjelper familier med dårlig råd.

Arne Thorsen-Eie
Foto: IDRETTSRÅDET

– Det er mange der ute som har kunnet drive med det de har lyst til med hjelp fra oss, men det burde vært en menneskerett, sier Thorsen-Eie.

Tidligere var den typiske søker foreldre med lav inntekt som har hatt lite å rutte med lenge. Nå opplever idrettsrådet at stadig flere foreldre som nylig har mistet jobben trenger hjelp til å dekke deler av barnas fritidsaktiviteter.

– Senest i går kom det en henvendelse om at nå hadde far, en ingeniørfar, mistet jobben i oljebransjen, og nå kunne ikke sønnen være med på den turneringen i sommer, sier han.

For idrettsrådet er dette en ny problemstilling som de ikke har vært borti tidligere.

– Hva gjør vi da? Har de rett på, og bør de få støtte gjennom oss? Eller bør de ikke? Det kan jo være de har både hytte og bil, og kanskje to biler. Det er jo uansett dramatisk og ille for dem og den ungen det gjelder, sier han.

Velg rimelige løsninger, velg buss framfor fly, selv om det gjør at reisetiden blir litt lenger, sov på skole eller vandrerhjem istedenfor hotell, og sørg for at økonomi ikke blir ekskluderende.

Vidar Are-Ekstrøm

Buss for fly

Vidar Are-Ekstrøm portrett
Foto: Ingvild Lygren/NRK

– Velg rimelige løsninger, velg buss framfor fly, selv om det gjør at reisetiden blir litt lenger, sov på skole eller vandrerhjem istedenfor hotell, og sørg for at økonomi ikke blir ekskluderende, sier Are-Ekstrøm, og legger til:

– Vi også er jo ekstremt avhengig av frivillig arbeid. Hvis vi måtte betalt alle som legger ned dugnadsarbeid for den jobben de gjør så hadde vi gått konkurs i løpet av en måned. Alle laglederne, foreldretrenerne, sliperne, alle disse menneskene er vi helt avhengige av, og vi er til og med avhengige av at de må betale litt for å få lov til å være det, sier han.

Økende behov

For idrettsrådet er støtteordningen viktig.

– Den er med på å skape gode historier. Idrettslagene gjør dette fordi de syns synd på gutten eller jenta og ønsker at de skal være med, og da samarbeider vi med dem for å få dette til, sier Thorsen-Eie.

Han forventer at behovet for denne type hjelp kommer til å øke i tiden fremover.

– Det kommer til å øke for vi vet at flere og flere mister jobben, og vi vet at terskelen for å be om hjelp når en har levd et rimelig greit liv er høy.

Flere nyheter fra Rogaland