Hopp til innhold

Antispelet tar form

Den verdenskjente dramatikeren Jon Fosse har for første gang skrevet en forestilling for utendørs teater - i Stavanger.

Fra forestillingen «Desse Auga»

Fra prøvene til «Desse Auga»fra Lundsneset utenfor Stavanger.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Forfatteren og dramatikeren Jon Fosse er i Stavanger for å se de siste prøvene før urpremieren på utendørsforestillingen «Desse Auga» neste uke. Dette blir Fosse i nye omgivelser, med fjord og fjell som kulisser ved friluftsområdet Lundsneset utenfor Stavanger. Stykket inngår i Eventyr i landskap, Rogaland Teaters største satsing noensinne. Den anerkjente dramatikeren sa først nei, men lot seg til slutt overtale.

Video: Jon Fosse på Lundsneset

- Det jeg ikke ville gjøre var å skrive en slags bruksdramatikk for uteområdet her og familiefesten. Jeg ville dikte med mitt vanlige alvor eller la være.

- Jeg har sett du kaller det et antispel, hva legger du i det?

- Jeg synes ofte spel blir det motsatte av det teateret jeg prøver å skrive frem. Det er ikke den type teater jeg prøver å skrive til. Det er mer i små bevegelsene enn de store mitt teater finns. Det er kanskje utfordringen her å få ført sammen det store formatet landskapet og forestillingen har, med min mer smålåtne dramatikk.

Jon Fosse

Jon Fosse vil ikke si hva han mener om produksjonen av 'Desse Auga'. Han kommenterer aldri produksjonene av sine forestillinger.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Kommenterer ikke resultatet

Eventyr i landskap er en kunstnerisk folkefest til 21 millioner kroner. Over 300 mennesker er involvert. Hele Rogaland Teater har flyttet til friluftsområdet der scenograf Peter Lundquist fra Sverige har laget en scenografi som tar i bruk både land og vann. To store kuber er plassert ute i vannet, og to landganger ligger i vannskorpen, slik at det ser ut som om skuespillerne går på vannet når de beveger seg fra kubene og inn mot land. Scenen er bygget på bakkenivå, mens publikum sitter i at naturamfi med utsikt mot sjøen.

- Det var ikke nytt for meg landskapet her. Veldig mye av det jeg har skrevet plasserer seg i et landskap der land møter sjø.Det var kanskje derfor jeg tenkte at det gikk an å skrive noe i forhold til et slikt scenerom. Folk i forestillingen kommer fra sjøen og går på land, slik de kanskje en gang i tiden kom hit.

- Hva vil du si om «Desse Auga»?

- Jeg har kanskje prøvd å gli i mer mytiske fanatasier rundt historien. Hva den sier vet jeg ikke helt, men den sier kanskje noe om menneske stengt inne i verden.

- Hva synes du om resultatet?

- Det kommenterer jeg aldri. Jeg ser så mange produksjoner, og det hadde blitt helt meningsløst om jeg reiste rundt og sa at det er bra ig det er dårlig. Av prinsipp sier jeg aldri noe om produksjonen.

Fra forestillingen "Desse Auga"

Fra prøvene til 'Desse Auga'. Publikum skal sitte i et amfi som er bygd for anledningen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

I området rundt skal publikum gå langs en sti og oppleve dans, kunstinstallasjoner og skuespill før kvelden ender med forestillingen «Desse Auga» ved solnedgang.