Hopp til innhold

– Gassen som lekker ut, kan ta fyr

Total har mobilisert alle selskapets eksperter for å stanse gassutblåsningen på Elgin-feltet. – I dette tilfellet er det relativt vanskelig å reparere, sier leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved UiS.

Hans Borge/ Elgin

– I dette tilfellet er det relativt vanskelig å reparere. Det er et dypt reservoir med høyt trykk. De må bore en avlastningsbrønn i god avstand fra plattformen. Må de bore hele seks kilometer vil det ta veldig lang tid, sier Hans Borge, leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Trondheim kommune/Total

Søndag ettermiddag startet en gasslekkasje ved olje- og gassplattformen Elgin Well Head i Elgin- og Franklin-feltene, om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland. Plattformen har franske Total som operatør.

– Gasslekkasjen på Elgin Well Head-plattformen pågår, men situasjonen er stabil. Vi forsøker på alle måter å identifisere kilden til lekkasjen og å få den under kontroll, skriver Total i en pressemelding.

Har mobilisert alle eksperter

– Vi har mobilisert eksperter fra andre kontorer i Total-gruppen for å bistå oss, og å hjelpe til med situasjonen. Foreløpig er årsaken til lekkasjen ukjent. Nå når alt personell er i trygge omgivelser blir våre krefter brukt til å forsøke å få gasslekkasjen under kontroll, melder selskapet.

Det som startet som en gasslekkasje fikk senere definisjonen gassutblåsning på grunn av at den er totalt utenfor kontroll.

– En gassutblåsning er gasstrømning som har kommet ut av kontroll. Det som oftest skjer er at gassen finner sine egne veier, og strømmen utenom brønnen, sier Hans Borge, leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video 44ce3ccb-ffa8-4e7e-ba39-4c2816046225.jpg

Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje.

– Gassen kan ta fyr

Gassen som lekker ut fra Elgin-plattformen består hovedsakelig av metan.

– Metan er en brannbar gass som kan antenne hvis den blandes med oksygen. Denne gassen inneholder også såpass mye ydrogensulfid at den anses som giftig, sier han.

– Gassen strømmer ukontrollert ut, og er ifølge Borge svært vanskelig å stanse.

– I dette tilfellet er det relativt vanskelig å reparere. Det er et dypt reservoir med høyt trykk. De må bore en avlastningsbrønn i god avstand fra plattformen. Må de bore hele seks kilometer vil det ta veldig lang tid, sier han.

– Høyt trykk er en risiko

Det å bore en avlastningsbrønn er heller ikke uten risiko.

– Det å bore på så høyt trykk er en viss risiko, men en tar høyde for disse risikoene så det er mer et spørsmål om å bruke nok tid, sier Borge.

Ifølge oljearbeidere i nærheten kunne man se en gassky over plattformen mandag. Til nå er tre oljeplattformer med 323 arbeidere evakuert.

– Truer ikke Norge

Ifølge Inger Anda i Petroleumstilsynet truer ikke gassutblåsningen norske installasjoner.

– Vurderingene nå er at det ikke er noen problemer i forhold til Norge. Det er en dramatisk situasjon når du får en ukontrollert gassutblåsning. Faren er at en sky skal antenne og eksplodere, sier hun.

Anda sier det er 10 mil til nærmeste felt, som er Ekofisk, og ca. 16 kilometer til to rørledninger.

– Men disse rørledningen ligger på havbunnen og vil ikke bli eksponert for gasskyer. Nå må man finne en måte å stoppe den ukontrollerte gasstrømmen, som kommer opp til overflaten, sier Anda.