Om våren og forsommeren er det tid for kuslipp, da slippes mange kuer over hele landet ut på sommerbeite.
- LES OGSÅ: Bedre kår for kongens kuer
- LES OGSÅ: Områder ved kongsgården er fredet
Norsk Folkemuseum inviterte søndag, barn og voksne til å være med på vårens ku-slipp på Bygdøy Kongsgård. Der ble 60 melkekyr sluppet ut av fjøset for første gang i år.
Fjøsmester Gudrun Guldal har 26 års erfaring fra fjøset, og vet hvordan det bør gjøres når kyrene skal slippes ut for første gang.
– Sånn til vanlig pleier jeg å rope på de og spørre om de vil ut, og da pleier de å svare, sier hun til NRK.
Store dyr
Men selv med erfaring er det mye som skal gå riktig for seg, når store brune kuer skal få løpe fritt for første gang på veldig lenge.
– Jeg er litt nervøs, og jeg håper jo at det går bra. Det går så fort, og det er store dyr vet du. Og noen av kyrne kan skli og falle, sier Gudrun Guldal før ku-slippingen er i gang.
Og av erfaring har Gudrun Guldal taktikken klar for når slippet begynner.
– Jeg må prøve å komme meg vekk så fort som mulig. Kyrne skal ut dem, og da bryr de seg ikke om a Gudrun, altså!
Artikkelen fortsetter under bildet
Besøk i fjøset
Aksel Sønstegård Ferming og moren Hanne Marie Sønstegård var blant de som møtte opp for å se på ku-slippet.
Sammen med 3000 andre barn og voksne fikk Aksel både muligheten til å se seg om inne i fjøset, og følge med når kuene ble sluppet ut.
– Jeg syntes de svarte ser litt ut som okser, men de har ikke noe horn. Det er ikke skummelt, men det er litt rart, sier Aksel Sønstergård Ferming.
Bygdø Kongsgård er en økologisk gård som drives av Norsk Folkemuseum. Dette er andre gang det arrangeres ku-slipp på Bygdøy Kongsgård.
Gården på 2000 dekar har 60 melkekyr, ca 90 kalver, ca 30 sauer og ni ponnier.
De fleste kyrne er av rasen norsk rødt fe, som er den dominerende storferasen i Norge. Gården har en melkekvote på 373.000 liter pr år.