Hopp til innhold

Operasjonskøen fortsetter å vokse ved OUS

Pasientkøen ved Oslo universitetssykehus kan tidligst bli avviklet våren neste år. Det viser en rapport fra Omsorgsbygg.

Legevakten i Oslo

En ny rapport viser at det vil være kø ved legevakta i Oslo frem til neste vår.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Køen øker med 20 rygg- og hoftepasienter hver uke etter at deler av Legevakta måtte stenge på grunn av tekniske problemer i mars. Mer enn 1000 pasienter står nå i kø.

Lars Engebretsen

Leder for ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars Engebretsen.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Velger man å pusse opp legevakten, vil vi være ved vanlig produksjon i mars neste år, sier leder for ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars Engebretsen.

Det var 1. mars i år at fem operasjonsstuer på Legevakta ved Oslo universitetssykehus ble hastestengt. Stengningen skyldtes så alvorlige feil på det elektriske anlegget at det gikk ut over sikkerheten til pasienter og ansatte.

– 75 prosent av normalen

Oslo universitetssykehus måtte plutselig utsette 55 planlagte operasjoner hver uke. Diakonhjemmet og to andre private klinikker, pluss Ullevål og Aker sykehus, har siden stilt opp for å ta unna de voksende køene.

– I dag er vi ved rundt 75 prosent av den produksjonen vi hadde før 1. mars. Det betyr at det vil gå lenger tid fra du møter din ortoped til du blir operert, sier Engebretsen.

Det vil koste minst 25 millioner kroner å pusse opp operasjonsavdelingen på Legevakta, slik at de kan ta imot pasienter igjen. Det viser en rapport som konsulentfirmaet Norconsult har laget for Omsorgsbygg og Oslo universitetssykehus.

Økende kø

Forfallet på Legevakta er så omfattende, at det ikke finns enklere eller mer midlertidige løsninger.

– Vi vil få en gradvis økende kø utover høsten. Selv man pusser opp legevakten, blir det ikke normalt før om ganske lenge vil jeg tro, sier Engebretsen.

Det betyr svært lang ventetid for pasienter med alvorlige skader.

– Det er verst for ryggskadde. Siden det finnes veldig få ryggkirurger i Helse Sør-Øst, kan det gå opp mot et år før du kommer inn. I noen tilfeller kan det ta lenger tid. Det er et kjempeproblem.

– En strikk vi kan strekke

Konsulentrapporten viser også at resten av Legevakta bør pusses opp for 75 millioner kroner.

Livet til den et hundre år gamle institusjonen i Storgata kan da forlenges med omlag ti år, mens byråkrater og politikere planlegger hvor i Oslo den nye Storbylegevakten skal ligge.

– Hvis det blir oppussing av Legevakten, har vi planlagt å gjøre noen endringer. Vi vil starte med kveldsoperasjoner slik at dagene blir litt lenger. Vi kan også utnytte utstyret vårt litt bedre. Det er en strikk vi kan strekke ganske mye om vi får arbeidstakerne med på det, sier Engebretsen.