Hopp til innhold

Fylkeslegen: – Ikke akseptabelt

Fylkeslege Petter Schou mener det er uakseptabelt at pasienter smittes av legionella ved Radiumhospitalet og vil nå granske sykehuset.

Fylkeslege Peter Schou mener det er uakseptabelt at pasienter smittes av legionella ved Radiumhospitalet og vil nå granske sykehuset.

Fylkeslegen vil granske OUS

– Vi kan ikke ha et system der man blir syk av å være på sykehus, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou til NRK.

Det ble onsdag kjent at nok en kreftpasient ved Radiumhospitalet er smittet av legionella. Det er tredje tilfellet på ett år. Fylkeslegen ser svært alvorlig på at kreftpasienter blit utsatt for smittefare.

Fylkeslege Peter Schou

Peter Schou.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Det er veldig alvorlig. Dette er de aller sykeste pasientene vi har. De har ikke immunforsvar og er under tøff behandling. Det er klart de er sårbare for infeksjoner.

Schou mener at det er uakseptabelt at denne pasientgruppen smittes av legionella.

– Men man kan heller ikke garantere at det ikke kan skje. Det er dusjer og alle mulige installasjoner som kan fremkalle dette. Men vi må vite at sykehuset har gjort alt som står i deres makt for å forhindre at det skal skje igjen.

– Mener fylkeslegen at sykehuset kunne gjort mer?

– Vi frykter det, men det skal sykehusledelsen få lov til å forklare seg om. Vi må se om pasientsikkerheten er ivaretatt. Tre tilfeller høres ikke mye ut, men dette er alvorlig syke pasienter og målet må være at det ikke forekommer noen gang, sier Schou.

Bekymrede pasienter

Pasienter og pårørende ved Radiumhospitalet NRK har snakket med, frykter at liv skal gå tapt.

Sissel Grønberg

Sissel Grønberg.

Foto: Hanna Sferowicz / NRK

– Jeg synes det ser kjempeskummelt ut. De som er her har mer enn nok med andre ting, og så kommer dette i tillegg. Det er bekymringsfullt at slike ting ikke er i orden, sier pasient Sissel Grønberg.

Derfor tar hun forholdsregler når hun er ved sykehuset.

– Jeg er litt obs på det. Jeg skynder meg og er her kortest mulig tid, sier Grønberg.

Hilde Karlsen fra Fredrikstad besøker sin svigerfar som er innlagt med hudkreft. Hun frykter konsekvensene om han skulle smittes av legionella.

– Han er en gammel mann. Hva skjer om han får det? Han er svak. Den gruppen som er her tåler ingen ting, sier Karlsen.

Hun etterlyser at det nå ryddes opp i forholdene ved Radiumhospitalet.

– De må undersøke det og komme skikkelig til bunns i det. Sånt går ikke an på et sykehus, sier Karlsen.

– Naturlig at vi granskes

Cathrine Lofthus, viseadministrerende direktør ved Oslo universitetssykehus er ikke overrasket over at fylkeslegen vil granske smittetilfellene ved sykehuset.

Cathrine M. Lofthus, administererende direktør i Helse Sør-Øst, sier at smittevernutstyret de sender ut nå er testet, og holder god kvalitet.

Cathrine Lofthus.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Vi har holdt fylkeslegen orientert siden vi oppdaget det første tilfellet av legionella, også nå ved seneste tilfelle. Det er helt naturlig at fylkeslegen vil se nærmere på den saken, sier Lofthus.

Hun sier sykehuset ikke har gransket internt, men at de har gått gjennom rutinene.

– Vi har hatt intern gjennomgang av alle våre rutiner, både i forbindelse med første tilfelle som ble oppdaget og også nå eter at den siste pasienten ble smittet. Det er nå også igangsatt ytterligere tiltak for å være helt sikker på at vi tar vare på våre pasienter og håndtere at vi har legionella i de gamle vannrørene våre ved Radiumhospitalet, sier Lofthus.

– Tiltakene er gode nok

Lofthus sier sykehuset er i ferd med å gå gjennom sine rutiner og det gamle rørsystemet.

– Vi har gått gjennom og sett på våre interne rutiner i forhold til hvordan vi følger opp vannsystem og vannrørene. Hvorfor temperaturene ikke har vært korrekt er vanskelig for meg å si, men vi burde vært bedre og innskjerpet kontrollene på temperaturen i rørsystemene, sier Lofthus.

Hun mener sykehuset nå har gjort tilstrekkelig for å forebygge flere smitte episoder.

– Vi mener tiltakene er gode nok. Smittevernsavdelingen har vært inne på alle pasientrom, og der hvor det ikke har vært filtre på vannkraner har man hengt opp plakater og man har gått rundt og installert filtre der det har manglet.

Ikke alle kranene kan utstyres med filtre.

– Det er noen kraner vi har problemer med. Det er de som slår seg på ved hjelp av fotoceller. Der kan vi ikke installere filtre. Nå jobber vi med å bytte ut disse med vanlige manuelle kraner og montere på filtre eller fysisk stenger dem.