Hopp til innhold

Bedre kår for kongens kuer

Bygdøy Kongsgård har blitt økologisk.

Video Bygdøy Kongsgård blir økologisk

Kong Harald fikk den første smaksprøven av den økologiske melken.

Med økologisk frokost og kumelking med landbruksministeren ble den fire år lange økologiske omleggingen markert på kongsgården.

– Det er en annen måte å arbeide på. Vi har kastet ut kunstgjødselen, sprøytemidlene og arbeider med helt moderne driftsmetoder for økologisk landbruk. Det er krevende, men også veldig givende for dem som gjør det, sier direktør for Norsk Folkemuseum Olav Aaraas.

– En stor dag

Direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas.

Olav Aaraas.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Bygdøy kongsgård er Oslos største melkeprodusent og har 60 melkekyr. Gården omfatter også 2000 dekar hvorav 740 av de er dyrket mark der det produseres for til husdyrene.

– Det er jo et offentlig forvaltningsansvar vi har. Vi ønsker å åpne dette for publikum og gjøre det til en kunnskapsgård hvor vi forteller om økologi, historie og gårdsdrift. Så dette er en stor dag for folkemuseet, sier Aaraas.

Kongen fikk første smaksprøve

Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk.

Foto: Nadir Alam/NRK

Landbruksminister Lars Peder Brekk var invitert og var med på melkingen.

– Vi har en stor, flott økologisk gård midt i Oslo. Det gir muligheter til å presentere moderne norsk landbruk og økologisk produksjon for folk flest. Det er særdeles viktig, sier Brekk.

Og den første smaksprøven av den splitter nye økologiske melkeleveringen var det kong Harald som skulle få.