Hopp til innhold

Ap vil utrede å slå sammen Oslo og Akershus

Arbeiderpartiet foreslår å utrede sammenslåing av Oslo og Akershus i programforslaget de presenterer i neste uke.

Jan Bøhler

Jan Bøhler og Oslo Arbeiderparti mener det er realistisk å gjennomføre sammenslåing av Oslo og Akershus allerede neste stortingsperiode.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I programforslaget blir behovet for å endre den administrative inndeling i hovedstadsområdet spesielt nevnt, skriver Kommunal Rapport.

Helga Pedersen

Leder av programkomiteen i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Foto: Thor Thrane / nrk

– I første omgang vil vi gå gjennom den administrative inndelingen i hovedstadsområdet. Årsaken til det er at vi tror at de fleste oppfatter dette som ett område. Dette er et område som skal vokse med 300.000 innbyggere i tiårene som kommer, og da er det viktig at vi planlegger for dette som ett område, særlig med tanke på å få nok boliger og god nok kollektivtransport, sier Helga Pedersen, leder av programkomiteen i Arbeiderpartiet til NRK.

Pedersen ser ikke på forslaget som en brannfakkel i den generelle debatten rundt kommunesammenslåinger

– Dette har bakgrunn i Oslo Ap og Akershus Ap sitt forslag om å slå sammen Oslo og Akershus til ett fylke. Når det gjelder kommunestrukturen, så mener vi at normen skal være å basere seg på lokale ønsker. Men staten skal aktivt stimulere til sammenslåing der det er ønskelig.

Diskutert siden 1965

Leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, har ønsket seg en sammenslåing lenge.

– Vi håper at når vi programfester dette nå, at det kan gjennomføres i neste stortingsperiode, sier Bøhler til NRK.

– Vi vedtok at vi ønsker en sammenslåing på Arbeiderpartiets årsmøte i Oslo i fjor. Dette er en sak som faktisk har pågått siden 1965, påpeker Bøhler.

Han tror arbeidet med strukturen i regionen vil bli mye mer effektivt om fylkene slås sammen.

– Vi ser at om vi nå gjør et nytt grep og endrer strukturen i Oslo-området, så kan vi få en mye mer positivt samordnet utvikling. Nå er det for mange som drar i hver sin kant.

Vil ha særlovgivning

Det må også ny lovgiving til for at utviklingen skal kunne gå på skinner.

– Vi vil be regjeringen om noe særlovgivning, slik at vi får noen andre muligheter til samarbeide enn det et vanlig fylke har. I mange hovedsteder i Europa, så har man en særlovgiving for hovedstadsområde for å sørge for at det fungerer godt. Det ser man i forskjellige modeller rundt Stockholm og København. Vi ønsker blant annet sterkere midler i boligpolitikken, og vi har sett det når vi har forhandlet om Oslopakke 3 at interessene spriker veldig. Vi greier ikke samle oss om felles store grep. Det kan vi få til om vi får et felles organ.

En sammenslåing av fylkenekan føre til at makt flyttes både inn og ut av hovedstaden.

– I bystyret har de vært litt skeptiske, fordi Oslo bystyre har fordelen av både å være kommune og fylke. Vi ønsker at Oslo bystyre fortsatt skal beholde ting som Akershus ikke har noen interesse av. At vi først og fremst skal dyrke frem en modell der vi har felles styringsredskaper på det vi trenger å styre.

Akkurat hva det nye «superfylket» skal hete, vil Bøhler ikke spekulere i foreløpig.

– Det som er sikkert, er at om vi starter navnedebatten nå, kommer vi garantert til å kjøre oss fast, sier han med et smil.