Do-kunst utenfor Stortinget? - Foto: Fotomontasje: NRK /
Foto: Fotomontasje: NRK

- Politisk sensur av kunsten

Billedhuggere mener det er politisk senur når kulturbyråd Torger Ødegård stopper utstillingen av det omstridte do-kunstverket "Libertè" utenfor Stortinget.

Kulturbyråd i Oslo, Torger Ødegaard fra Høyre, sier det er uaktuelt å sette opp Lars Rambergs omstridte do-kunstverk "Libertè, Egalité, Fraternité" utenfor Stortinget.

Verket består av tre selvrensende toaletter i rødt, hvit og blått.

Se video: Vil ha do-kunst utenfor Stortinget

- Uaktuelt

Torger Ødegaard - Torger Ødegaard - Foto: Erlend Aas / Scanpix

Torger Ødegaard

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kunstneren vil, med støtte fra statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, at verket skal brukes som offentlige toaletter på Eidsvolls plass.

Men kulturbyråden tenner ikke på ideen:

- Det er helt uaktuelt. Jeg synes ikke den innstallasjon hører hjemme foran landets nasjonalforsamling, på Eidsvolls plass, sier Ødegaard til NRK Østlandssedningen.

- Ikke politisk oppgave

Det får styreleder Ståle Sørensen i Norsk Billedhuggerforening til å reagere kraftig.

Lars Rambergs verk Liberté, Egalité, Fraternité - Lars Rambergs verk Liberté, Egalité, Fraternité - Foto: Lars Ramberg /

Lars Rambergs verk Liberté, Egalité, Fraternité

Foto: Lars Ramberg

Han mener fagfolk må avgjøre plassering av kunst i det offentlige rom, ikke politikeren Ødegaard:

- Dette er politisk sensur av et kunstverk. Det er helt greit at Torger Ødegaard som privatperson ikke vil ha verket der, men det er ikke hans oppgave som politiker å hindre eller forby kunstverk som han ikke liker, sier Sørensen.

- Ikke plassen for eksperimentell kunst

- Men er ikke dette en fin anledning til å skape en debatt om nasjonal identitet, uavhengighet og vår bevissthet om demokratiet, som er essensen i dette kunstverket?

- Nei, selv om man kan lese alt det du sier inn i det, synes jeg ikke det. Plassen foran Stortinget er ikke en plass for eksperimentell kunst og installasjoner.

- Jeg synes ikke det hører hjemme der, det passer ikke inn, insisterer Ødegaard.

Les også:

Toaletter til Stortinget

Sterke reaksjoner på do-kunst

Do-kunst til Oslo

(NRK)

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".