Hopp til innhold

Nå skal Glomma renses

En plan for å bedre vannkvaliteten i Glomma skal presenteres i løpet av 2014. Målet er god vannkvalitet innen 2033.

Kloakk flyter ut i Glomma
Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Norge har tatt EUs vanndirektiv inn i EØS-avtalen. Hovedmålet med vanndirektivet er å sikre bærekraftig bruk av alt vann langs kysten og i vassdragene.

Ifølge Miljødirektoratet skal vannkvalitet måles på fysisk, kjemisk og økologisk kvalitet. Direktivet krever økt miljøovervåking av vannet vi omgir oss med.

En rekke vassdrag i Norge har allerede forvaltningsplaner basert på vanndirektivet, og nå står det største for tur.

Glommavassdraget skal få en egen forvaltningsplan som skal presenteres før sommeren 2014. Det krever samarbeid mellom sju fylker og en lang rekke kommuner som ligger i nedbørsfeltet til vassdraget.

Målet

Per Inge Bjerknes leder Vannregionutvalget som skal lage Glomma-planen. Han jobber i Østfold fylkeskommune, der Glomma har sitt utløp ved Fredrikstad.

Per Inge Bjerknes

Per Inge Bjerknes i Østfold fylkeskommune leder arbeidet med å utarbeide en forvaltningsplan for Glommavassdraget.

Foto: Senterpartiet

– Målet er å sette Glomma tilbake dit vannkvaliteten var før all den menneskelige aktiviteten kom i stand. Å klare det over alt er nok ikke mulig, men å nærme oss en slags naturtilstand er et mål vi i hvert fall må strekke oss etter, sier Bjerknes.

Vannkvaliteten i Glomma er i dag skiftende. Fra utspringet i Rørostraktene i Sør-Trøndelag til utløpet ved Fredrikstad er det i svært varierende grad påvirkning av landbruk, avløp og næringsvirksomhet.

Størst befolkningstetthet er det rundt den siste etappen mot kysten, gjennom Østfold fylke, der Glomma renner gjennom byene Sarpsborg og Fredrikstad. På veien hit har den passert stor jordbruksområder, der avrenning fra gjødsel er en utfordring.

Tidsplan

Forvaltningsplanen for Glommavassdraget skal først legges ut på høring i juli 2014. Høringsperioden vil vare et halvt år, og planen skal vedtas i de ulike områdene i 2015.

Deretter følger perioder med gjennomføring av de tiltakene som blir foreslått i planen. Det skal være tre 6-årsperioder med overvåking og justering av planene.

Det endelige målet er at Glomma skal ha EU-godkjent vannkvalitet innen 2033.

Pilotvassdrag

Vansjø/Hobøl-vassdraget i Østfold og Suldalslågen i Rogaland har vært pilotprosjekter for å teste ut EUs vanndirektiv i Norge siden 2006.

Det såkalte Morsaprosjektet i Østfold ble satt i gang noen år før det. Innsjøen Vansjø, som er en stor kilde til rekreasjon og friluftsliv, hadde hvert år en oppblomstring av giftige alger som gjorde det helsefarlig å bade i de grunne delene av sjøen på somrene.

Etter en lang periode med målinger og tiltak overfor landbruket i tillegg til lukking av mange spredte avløp rundt Vansjø og Hobølelva, har man de siste åra oppnådd en klar forbedring av vannkvaliteten.