Hvem skal ut?

Alle tre stortingspolitikere fra Østfold Frp ønsker en periode til på Stortinget. Men det kan bli kamp om plassene.

Disse vil på Stortinget for Østfold Frp

Øverst fra venstre: Eva Kristin Andersen, Erlend Wiborg, Jon Gåsvatn og Ulf Leirstein. Nede fra venstre: Vigdis Giltun og Håvard Jensen.

Foto: NRK og Frp

Stortingsvalget er ikke før i september neste år, men politikerne har allerede begynt å tenke på nominasjoner og kandidater.

Alle dagens stortingsrepresentanter fra Østfold Frp sier de ønsker gjenvalg.

Det gjelder både Vigdis Giltun, Ulf Leirstein og Jon Gåsvatn.

Føler seg ikke sikker

Men det er langt fra sikkert at det blir de tre som blir Østfold Frps representanter.

– Jeg har aldri vært sikkert når det gjelder nominering, og jeg er heller ikke sikker denne gangen. Men jeg stiller meg i hvert fall til disposisjon hvis Østfold Frp ønsker det, sier Vigdis Giltun, som er fra Fredrikstad.

Også Erlend Wiborg (Moss) er lysten på en stortingsplass.

– Jeg har hatt fjerdeplassen i siste valgperiode. Jeg har gitt beskjed til nominasjonskomiteen at jeg stiller meg disponibel til hele listen, der de eventuelt ønsker meg.

Tror ikke det blir flere enn tre

Når Frp i Østfold har tre faste plasser på Stortinget, innebærer en fjerdeplass at man i realiteten er varerepresentant. Ingen av de NRK.no har snakket med, tror at Østfold Frp kan få noen fast fjerdeplass på Stortinget.

– Sånn som målingene er nå, tror jeg ikke Fremskrittpartiet kan klare det, sier Wiborg.

– Skal jeg være ærlig så tror jeg nok det er å spille litt høyt. Målet vårt er å få like gode resultater som tidligere: Jeg tror at fire kan bli vanskelig, og vi får sannsynligvis maks tre sier Giltun.

– Jeg stiller om jeg blir spurt

Også tidligere Hobøl-ordfører Håvard Jensen, sier han vil på Stortinget.

– Hvis jeg blir spurt, stiller jeg som en av de øverste tre kandidatene, sier han.

Eva Kristin Andersen, som måtte gi fra seg ordførerkjedet i Fredrikstad til AP etter sist kommunevalg, sier hun vil stille dersom nominasjonskomiteen ber om det.

Listen er klar i desember

De som er på Stortinget for Frp i dag, hadde frist til 1. mai til å bestemme seg for om de ønsket gjenvalg. Nå skal nominasjonskomiteen sende listen ut til lokallagene, som skal komme med innspill og egne kandidater.

– Så setter vi opp en ny liste, basert på innspill og våre vurderinger, som vi sender ut til lagene igjen, sier leder av nominasjonskomiteen, Liv Andresen fra Askim Frp.

Og den kan fort komme til å se veldig annerledes ut enn dagens liste.

Flere nyheter fra NRK Østfold

Fikk du med deg denne fra Frank Aarebrots 100 minutter om 1000 år med Sarpsborg?

Hvilken by er egentlig Plankebyen?

Fikk du med deg denne fra Frank Aarebrots 100 minutter om 1000 år med Sarpsborg?

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Mildvær gir rally-problemer

  Været skaper store problemer for Rally Sweden. Mildværet fører til at snøen og isen smelter og det byr på negative overraskelser for arrangørene. Rally Sweden er et vinterrally, men nå blir det vanskelige forhold, melder Sveriges Radio Värmland. Rally Sweden kjøres fra torsdag og ut uken, med blant annet Mads Østberg, Eivind Brynildsen og Henning Solberg på startstreken.

  Eivind Brynildsen
  Foto: Espen Torgersen / NRK
 • Hushjelp pågrepet på Kypros

  I kidnappingssaken på Kypros, der flere østfoldinger er pågrepet, deriblant den kjente eks-torpedoen Espen Lee, er nå også en lokal kvinne arrestert. Politiet har mistanke om at den 38 år gamle hushjelpen har hjulpet østfoldingene. De er siktet for å ha planlagt å bortføre en tre år gammel jente. Kvinnen har jobbet som hushjelp og har hatt som hovedoppgave å passe på den lille jenta, melder VG.

 • Dumpeforbud gir billigere fisk

  EU har skjerpet reglene om forbud mot dumping av fisk og skalldyr, og det fører til mer og billigere fisk i forretningene i Sverige. Det melder Sveriges Radio Väst. I 2014 ble tre fjerdedeler av all torsk yrkesfiskerne tok opp i Kattegat kastet tilbake i havet, fordi fisken havnet i garnet etter at kvotene var oppfylt. Samtidig som forbudet mot å dumpe fiske blir skjerpet blir kvotene økt.

  Torsk
  Foto: Odd Rømteland / NRK