Ny videregående skole i Fredrikstad

Det skal bygges en ny videregående skole i Fredrikstad. Men da bystyret møttes i går ville ikke flertallet bestemme hvor den skal ligge.

Det bekrefter leder av Opplæring, kultur og helsekomitéen i Østfold, Inger-Christin Torp.

I løpet av året skal en mulighets-studie være klar - som sier hvordan en ny skole i Fredrikstad bør være, sier Torp.

Det var høy temperatur da bystyret møttes i går for å diskutere beliggenhet og hvilke hensikter den nye skolen skal ha. Flertallet vil ikke plassere skolen, mens Høyre mener skolen bør legges til Østsiden.

Uenige om beliggenhet

Da bystyret i går møttes for å diskutere den nye videregående skolen som skal bygges i Fredrikstad, klarte de ikke å bli enige om hvor den skal være.

Høyre ønsker at den skal bygges på Østsiden, fordi sentrum ikke er egnet. Anette Lie sier at det trengs en ny videregående skole snart, og at Nedre Glomma er der det trengs aller mest.

– En av de viktigste faktorene for å bekjempe "dropout" er at de ressurssvake elevene får en skole i nærmiljøet sitt. Dessuten tror jeg ikke det vil være en god idé å lage en stor videregående skole som skal ligge nær sentrum, sier Lie.

Lier sier også at skolen må på plass innen 2020, ettersom det da ikke vil kunne være et tilstrekkelig tilbud for elever i Østfold.

– En ny videregående skole trengs veldig fort. Fordi innen vi kommer til 2020 vil vi ikke ha nok skoleplasser for elever i Østfold, utdyper Anette Lier i Høyre.

Enighet om behovet for ny VGS

Atle Ottesen i Arbeiderpartiet er også enig i at Fredrikstad behøver en ny videregående skole, men ville som resten av flertallet ikke låse seg på en bestemt lokalisering.

– Det som er viktig for oss på sikt er at vi får istand en ny videregående skole i Fredrikstad. Det vi var klare på nå var at vi ikke skulle låse oss på en eventuell plassering av denne skolen, men heller komme tilbake til det, sier Ottesen.

Fylkeskommunen er i en prosess hvor de kommer med forslag som bystyret senere skal ta stilling til. Ottesen tror det ikke hersker noen tvil om hvor fylkeskommunen mener den neste videregående skolen i Østfold skal være.

– Jeg tror det er en ganske samstemt fylkeskommune som mener at den neste videregående skolen skal ligge i Fredrikstad, sier Ottesen.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • To smuglerbiler stanset

  Tollerne stanset to varebiler fullastet med alkohol fredag kveld. Ved halv åttetiden ble to polakker stanset ved den gamle svinesundsbrua med 1320 liter øl og 20.000 sigaretter i bilen. Ved titiden på kvelden ble en mann fra Litauen stanset på E6 i Sarpsborg. I varebilen han kjørte fant tollerne 92 liter øl, 141 liter vin og 74 liter brennevin. Bilen var overlastet.

  Tollbeslag
  Foto: Tollvesenet
 • Vil bevare ingeniørboligen

  – Den såkalte ingeniørboligen ved Borgarsyssel museum bør bevares, fordi den har lokalt høy verneverdi for Sarpsborg. Det mener fylkeskonservatoren i Østfold. Østfoldmuseene ønsker å rive huset i Borregaardsveien 5, fordi det er dyrt å sette det i stand. Museet vil prioritere arbeiderboligen, St. Olav voll. Arkitekt hos fylkeskonservatoren, Andreas Ebeltoft, mener begge må bevares for å vise Borregaard fabrikkers tidligere boligpolitikk.

  Vil rive hus på Borgarsyssel
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Smugler dømt etter to dager

  En 20 år gammel mann fra Litauen er dømt til fengsel i 75 dager for smugling av 900 liter brennevin over Svinesund. Mannen ble stanset onsdag ettermiddag, og saken kom opp for Halden tingrett allerede fredag ettermiddag. I retten forklarte mannen at han hadde fått 200 euro for å kjøre varene over grensen, og at han skulle få 400 euro til når oppdraget var utført.

  Smuglet 900 liter brennevin
  Foto: Tollvesenet