Hopp til innhold

Hvaler rydder i strandsonen

Hvaler kommune har så langt avdekket 300 mulige brudd på byggeforskriftene. Nå risikerer de som ikke har søk om å få sette opp brygger, bygd terrasser, eller gjort andre ting uten å søke om tillatelse å måtte fjerne dem - og også i grove tilfeller å betale klekkelige overtredelsesgebyr.

På Hvaler mistenker kommunen at over tre hundre hytter, terasser og brygger er utvida og bygget uten nødvendige tillatelser. Nå har kommunen bestemt seg for å aksjonere.

Så langt har Hvaler kommune avdekket 300 tilfeller av mulige ulovligheter.

Kommunen har ansatt en jurist som bare skal jobbe med å rydde opp i folks bygg- og utbygginger. Så langt er det avdekket 300 mulige ulovlige tiltak, men det kan være fler - arbeidet er ikke ferdig.

- Dette dreier seg om gamle ulovligheter som vi har satt ressurser på å følge opp nå, sier ordfører Eivind Norman Borge.

- Det kan være annekser, det kan være terasser, verandaer, brygger, litt av hvert. De har vært oppført uten at det blitt sendt søknader til kommunen.

Sneket seg inn på avløpsnettet

- Hva med vann og avløp?

- Etter at eiendomsskatten ble innført, så har taktsfolk vært ute. Og det har blitt avdekket at det er noen eiendommer som har blitt knyttet til vann- og avløp uten at det har blitt registrert i kommunen.

De har altså ikke betalt tilknytningsavgift, og de får heller ikke tilsendt de årlige innbetalingsgiroene for vann- og avløpsavgifter.

- De sakene blir selvfølgelig fulgt opp, sier ordføreren.

Derfor er det dyrt

Hvaler byggesaker

Foreløpig er det avdekket 300 mulige tilfeller av påbygg og utbygginger uten at det er søkt tillatelse i Hvaler kommune.

Foto: Petter Larsson / NRK

Det koster 7.000 kroner å levere inn en byggsøknad til Hvaler kommune. Ordføreren er enig i at flere nok syns det er et høyt prisnivå. Men i Hvaler skjer forholdsvis mye i strandsonen, og der er det flere regler som kompliserer saksbehandlingen. Og de som tar seg til rette har også et ansvar for at det koster, sier Borge.

- De høye gebyrene skyldes også at det er veldig ressurskrevende å følge opp saker. Selvkostprinsippet ligger til grunn, men uansett påvirker dette kostnadene på byggesaksavdelingen. Hvis kommunen må bruke veldig mye ressurser på å følge opp ulovligheter så må alle være med å betale de kostnadene som påløper i kommunen.

Kommunens egeninnsats

Så hvordan har Hvaler kommune funnet disse så langt 300 mulige ulovlighetene? Ikke på grunn av tips og angiveri, som Fredriksstad Blad påsto i dag, sier både ordfører Borge og rådgiver Per Erik Johansen i byggesaksavdelingen.

Per Erik Johansen

- Vi ønsker ikke å være byggesakspoliti, men vi må få ryddet opp i strandsonen, sier rådgiver Per Erik Johansen i Hvaler kommune.

Foto: Petter Larsson / NRK

- Det er avdekket ulovligheter i forbindelse med vår registrering rundt i kommunen, sier Johansen. Noe har kommet per telefon, men noe nabo-angiveri er det ikke snakk om.

- Hvaler kommune har vært nødt til å følge opp dette på egen hånd, istemmer Eivind Norman Borge.

Lite tipsing og angiveri

- Kommunen får nok noen tips i løpet av året, og det har nok med folks oppfattelse av rettsprinsippet. Om folk som ønsker å følge forskriftene, som ser at andre ikke gjør det.

Johansen sier det flest av de mulige ulovlighetene i strandsonen, der det er fritidsboliger.

- Mye av dét kan skyldes at folk er vant til at de kan gjøre mye mer i regulerte boligområder. Men man kan ikke gjøre det på samme måte i strandsonen, sier Johansen.

Gjort i god tro, alle får uttale seg

Derfor tror også kommunen at en del av det som har blitt gjort uten søknader er gjort i god tro.

Samtlige utbygginger kan folk også søke etterhåndsgodkjennelser for - innen rimelighetens grenser, opplyser Johansen.

- Det kommer an på hva planstatusen er i det området. Er det et område hvor det ikke overhode skal bygges, så er det selvfølgelig mindre kurant å innvilge dispensasjoner. Men alle får mulighet til å uttale seg.

- I de verste tilfellene har vi hjemmel for å ilegge overtredelsesgebyr, understreker Johansen.