Hopp til innhold

18 millioner til Kongegården i Halden

Riksantikvaren bruker 18 millioner kroner på å redde den tidligere så ærverdige Kongegården i Halden.

Kongegården i Halden
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen/NRK

Det er liten tvil om at det er behov for en ganske omfattende oppussing av den ærverdig Kongegården ved Wiels plass i Halden. Bygget står på sandgrunn og er i konstant bevegelse ned mot elven, i tillegg til at hele bygget synker. Resultatet er sprekker og frykt for at bygget skal bli delt i to.

Bygget med kongelige penger

Jon folmer

En fornøyd gårdeier har akkurat fått beskjed om at bygget hans reddes av statlige midler.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Kongegården ble fredet allerede i 1923, av den daværende riksantikvaren Harry Fett. Og bygget har en lang og ærverdig historie. Det ble oppført i 1820 og tegnet av arkitekt Friedrich Christopher Gedde som bolig for handelsmann og industrigründer Mads Wiel. Da den ble oppført kostet den så mye at Wiel måtte låne et betydelig beløp av Kong Karl Johan, franskmannen som ble svenskekonge. Både han, Kong Oscar I, Karl XV og Oscar II har overnattet i boligen.

Siden den tid har den blitt brukt som alt fra pølsemakeri til hotell.

9 i år, 9 i 2017

Roar Murtnes

Fylkeskonservator Roar Murtnes er redd for at bygget forsvinne, om ikke det bygges nytt fundament. Nå er ønsket hans oppfylt.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Men i dag kom riksantikvaren med en gledelig beskjed til gårdeier Jon Folmer. Det blir bevilget 9 millioner kroner i år, og like mye i 2017 til å redde bygget som har huset mang en svenskekonge på vei til Christiania. Eller Oslo, om du vil.

– Det er jo det vi har håpet på, og jeg setter veldig stor pris på at vi endelig får et resultat. Det har vi ventet lenge på og nå skal det bli godt å få kommet i gang, sa Folmer etter å ha fått beskjeden av riksantikvar Jørn Holme.

Også fylkeskonservatoren i Østfold, Roar Murtnes, var med da beskjeden ble gitt. Han håpet lenge at staten ville ta regningen, og etter å ha fått innvilget ønsket, smilte han fra øre til øre.

– Det er fantastiske nyheter at riksantikvaren tar ansvaret for refundamentering. Det er et så stort beløp at vi hadde ikke sett noen annen mulighet for det.

Et viktig prosjekt for regjeringen

Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme ser på Kongegården som et viktig bygg i norsk historie.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– En så storslagen kjøpmannsbolig i mur, med denne typen arkitektur, var veldig sjeldent i Norge. Det var nok grunnen til at Kongegården ble fredet så tidlig. Men selvfølgelig også den sentrale plassen boligen har hatt som overnattingssted for ærverdige og kongelige gjester, sa riksantikvar Holme etter å ha kommet med den gledelige nyheten.

Regjeringen håper å få restaurert og pusset opp alle fredede bygninger innen 2020. Et hårete mål Jørn Holme ikke tror kommer til å nås. Men at Kongegården nå forhåpentligvis kommer tilbake til sin fordums prakt innen 200-årsjubileet ville vært en seier for politikerne i hovedstaden.